Australië: Westkust – Top End

3 april t/m 7 mei 2023

We hebben een groepsrondreis in WEST-AUSTRALIË geboekt. We gaan een paar dagen voor aanvang naar Bali en daarna zijn we een paar extra dagen in Perth. Zo kunnen we aan het tijdsverschil en de temperatuur wennen.
De reis zou eigenlijk vanuit Broome door de Kimberley regio gaan. Dit gebied is echter kort geleden getroffen door een cycloon met overstromingen die veel schade heeft toegebracht aan de streek. De verwachting is dat het maanden gaat duren voor de schade is hersteld. Daarom zullen we langer in Top End verblijven. Nadeel is dat we hier in 2014 al geweest zijn. Maar aan de andere kant: we hebben er wel hele mooi gebieden, landschappen, dieren en vogels gezien.
Op 20 april zal in Exmouth een totale zonsverduistering te zien zijn.

Pinnacles

Maandag 3 aprilNaar Sanur, Bali (Indonesië)
Lange vlucht via Parijs en Singapore naar Bali. Aangekomen in Parijs horen we dat er een vertraging van ruim een uur is, wat inhoudt dat we in Singapore de aansluitende vlucht naar Bali gaan missen. We zitten net in de wachtruimte als we al een appje daarover ontvangen. Ze gaan kijken wat ze kunnen doen…. Uiteindelijk vertrekken we twee uur te laat. Af en toe wordt er wat omgeroepen, maar het Engels is zo abominabel dat we er weinig van verstaan.
We vliegen business class en tijdens de vlucht van Parijs naar Singapore, 12 uur, gaan we lekker aan de champagne en Pouilly-Fumé. Voor het slapen nemen we een cognacje en omdat we lekker languit kunnen liggen, slapen we goed.

Dinsdag 4 aprilSanur
Het is goed geregeld. Als we landen in Singapore krijgen we al een appje dat we omgeboekt zijn naar de vlucht van 18:30 uur, bijna twee uur later dan gepland. Buiten bij de gate staan vijf personen die bordjes omhoog houden met ‘Denpasar/Bali’. Onze namen staan op een lijst en we krijgen nieuwe instapkaarten. We moeten wel door lopen, zeggen ze, want de vlucht vertrekt al over een klein uur. Eerst sturen we een berichtje naar onze accommodatie die het vervoer vanaf het vliegveld zou regelen. Dan met twee treintjes mee, een stuk lopen, handbagagecontrole. We ploffen in onze stoelen en krijgen meteen champagne aangeboden.
Na aankomst op Bali blikt dat de bagage er niet is. Eerst moet je wachten tot alle bagage uitgeladen is, een goed uur. Daarna moet je gaan melden. Twee balies, per behandeling duurt dat ongeveer een half uur…. Wel krijgen we een miljoen rupiah cash. Een miljoen. Het lijkt heel wat, maar het is ongeveer € 60.
Bij de uitgang staat een woud aan bordjes met namen, zoveel hebben we er nog nooit gezien. Tot onze verbazing staat onze chauffeur, met een bordje met 'Lia Post', nog op ons te wachten. Hij had ons niet meer verwacht, maar was toch blijven wachten. Bij het hotel telefoneert onze chauffeur, klopt op de deur, telefoneert nogmaals en we helpen met bonken op de deur. Na tien minuten wordt er uiteindelijk door een stomdronken nachtwaker open gedaan. Voor ons uit waggelend brengt hij ons naar de kamer, het is een wonder dat hij die kan vinden.
We zitten in hetzelfde hotel als in 2014: Kembali Lagi Guest House in Sanur. Zelfs in dezelfde kamer. We vinden er water, een fan, airco en een dikke deken op bed. Die verwijderen we meteen, zetten de fan aan en gaan slapen.
Er is zes uur tijdsverschil.

Woensdag 5 aprilSanur
VissersbootWe gaan eerst inchecken, omdat dat gisterenavond niet meer kon. Het is maar een klein guesthouse met een stuk of acht kamers. We hebben buiten een zitje en het zwembad ligt op anderhalve meter. Een paar palmbosjes staan er voor. Het is er lekker rustig.
We ontbijten buiten onder een grote boom. Lekker. Daarna gaan we op ons terrasje zitten niksen.
Tegen het middaguur wandelen we door de plaats. Het is zonnig en warm. We bekijken de vele winkels en bars. De sportbar van negen jaar geleden vinden we niet terug. Wel Warung Anna waar we vroeger zo lekker en goedkoop gegeten hebben. We worden op straat voortdurend aangesproken of we een taxi of een massage willen. Verschillende malen zelfs in het Nederlands. Overal op straat en langs de weg liggen offertjes voor de goden. Veel standbeelden met offers en wierook. Op het strand bij de zee liggen veel traditionele vissersboten. Ook zien we mensen tot hun middel in het water staan en zo staan te vissen.
’s Middags houden we siësta. Daarin worden we gestoord door een chauffeur die onze bagage komt brengen. We zijn er erg blij mee. KLM heeft een app die je bagage volgt. Dat gaat goed zolang de bagage goed gaat. Gaat dat fout, dan zie je niets meer. Hier heb je dus niks aan. Singapore Airlines blijft ons mailtjes sturen dat ze de bagage aan het zoeken zijn. Ook al staat die al een dag op onze kamer. Diepe zucht.
Tegen de avond wandelen we naar het strand. Het weer is, ondanks de slechte voorspelling, prima. Droog, soms zon, soms wolken. Er was veel regen voorspeld.
Op een terrasje aan het water drinken we BBB - Bir Bintang Besar. De zee is rustig, het is eb, de wolken weerkaatsen mooi in het water en er liggen veel vissersboten die prachtig weerspiegelen in het water. Er lopen nog heel wat mensen in het water te vissen. De vulkaan Mount Agung is half zichtbaar. De lucht kleurt een beetje, maar we zitten aan de verkeerde kant van het eiland voor een mooie zonsondergang.
Daarna eten we bij Anna. We herkennen het restaurant, maar Anna zelf niet. Ze is jonger dan we verwachtten. Ze spreekt nog wel steeds Nederlands. Helaas is de rendang op. Moeten we morgen weer terug. Het eten is niet meer zo goedkoop als negen jaar geleden (logisch natuurlijk), maar voor € 10 krijgen we twee prima maaltijden en twee flesjes bier.

Donderdag 6 aprilSanur
TempelbeeldHet is druk ’s ochtends bij het ontbijt. Omdat er maar weinig ruimte is, blijven wij op ons terrasje zitten. We wachten wel, we hebben de hele dag de tijd. Maar al snel wordt er koffie gebracht. En even later de rest van het ontbijt. Heerlijk.
We maken weer een ommetje door Sanur. Nu meer naar het noorden en wat langer. De vele offerbeelden en offertjes blijven fascinerend. De grote resorts langs het strand zien er weinig aanlokkelijk uit. Zoveel mensen, zoveel bedjes ‘gereserveerd‘ met handdoeken. Overal kraampjes en winkeltjes met mensen die ons naar binnen proberen te lokken of een taxi aanbieden. Op een gegeven moment denken we dat we ‘hallo massage’ en ‘hallo taxi’ heten.
We hebben een kleine gekko gezien, een even grote kakkerlak, een rat, verschillende eekhoorns en een boel vogels.
We krijgen nog steeds berichten van Singapore Airlines dat ze onze koffers zoeken.
Ook vandaag is het zonnig en warm, terwijl er voor de hele week regen is voorspeld. We passen ons tempo aan. Pelan pelan.
Weer terug in het hotel gaan we lekker zwemmen om af te koelen. Daarna siësta onder de fan.
Als we op ons overdekte terras zitten, begint het om 17:00 uur te regenen. Slechts een beetje waar je niet echt nat van wordt. ’s Avonds eten we rendang bij Warung Anna. Heerlijk. Er zit een groep Australiërs waarvan er eentje een praatje met ons komt maken. Hij heeft ons tegen Anna Nederlands horen praten, is zelf in Nederland geboren en op z’n zesde naar Australië geëmigreerd. Hij spreekt nog heel goed Nederlands. Hij heet Terstegen en vindt dat een moeilijke naam voor Australiërs. Leuk.
Als we van Anna naar huis gaan, regent het behoorlijk. Als we na het douchen in bed liggen, begint het pas goed.

Vrijdag 7 aprilSanur
Het is weer droog en zonnig. Weerbericht voor vandaag: 30°, voelt als 36°. Lekker buiten ontbijten onder de boom naast het zwembad.
Weer een wandeling van een kilometer of tien gemaakt. Net als afgelopen dagen. Ditmaal naar het zuiden.
Het is overal min of meer hetzelfde: hotels met zwembad en strandstoelen, kleine winkeltjes, taxi’s, massages. Op de zuidpunt zien we de tempel Pura Luhur Dalem Mertasari waar veel mooie traditioneel geklede mensen lopen. Er wordt veel geofferd en gebeden. Er hangen veel vlaggen, er staan veel versierde offerbeelden met parapluutjes er boven. Waarschijnlijk wordt Goede Vrijdag gevierd. Mooi gezicht.
Tempel Pura Luhur Dalem Mertasari’s Avonds gaan we in de hoofdstraat op zoek naar een eettent. Er zijn er heel veel en heel veel zijn er heel leeg. Waar leven al die mensen van? Het is dan wel geen hoogseizoen, maar toch. We vinden eerst een leuk cafeetje waar we een pint drinken. Dan eten we in een restaurant waar best wat mensen zitten. Voor die paar dagen dat we op Bali zijn, gaan we voor Indonesisch eten hoewel ze een internationale kaart hebben. Altijd lekker. Ook nu.
Bij het afrekenen vragen we om ‘de bon’. Daarmee geef je aan dat je contant gaat betalen. Bij ‘de rekening’ betaal je met een kaart.
Andere voorkomende Nederlandse woorden: kantor pos, wastafel, notaris, masker, gratis parkir. Grappig.

Zaterdag 8 aprilSanur
We hebben nog een andere tempel op de kaart gezien en wandelen daar naar toe. We mogen de Pura Dalem Pengembak een stuk inlopen tot aan de offerplaatsen. Ook hier grote bogen, beelden van offertjes met o.a. koffie en sigaretten. Heel kleurig, heel mooi.
We lopen terug over het strand en zien de vele traditionele vissersboten dobberen. In de verte zien we de Agung-vulkaan liggen.
Ook nu weer een stralende, zonnige, warme dag. Toen we maandag van huis vertrokken, zagen we op weerberichten dat er elke dag 20-30 mm regen zou vallen. Op die ene avond na klopt er niets van. Dat vinden wij niet erg.