Griekenland: Saronische Eilanden

19 t/m 31 juli 2023

De Saronische eilanden liggen in de Argosaronische golf ten zuiden van Athene en ten oosten van de Peloponnesos. Veel mensen die in Athene wonen bezoeken in het weekend een van deze eilanden, omdat ze snel te bereiken zijn vanuit de haven van Piraeus. Ook onder de toeristen worden de eilanden steeds populairder. De eilanden hebben een typische Griekse sfeer, prima eten, fijne stranden. Ze zijn gemakkelijk met elkaar te combineren. Wij gaan naar AEGINA, POROS en HYDRA. En daarna nog een paar dagen naar ATHENE.

Tempel van Hephaistos in Athene

Woensdag 19 juliNaar Piraeus
We vertrekken ’s morgens om 8:15 uur naar het station waar we de trein naar Schiphol nemen en daar de vlucht naar Athene. Op het vliegveld gaat het zeer voorspoedig. We hebben alleen handbagage en bij de controle kunnen we zo doorlopen. Binnen vijf minuten zijn we overal door. In de KLM-lounge gaan we lekker ontbijten.
Eenmaal in het vliegtuig moeten we wel een uur wachten voordat we vertrekken. Het is blijkbaar te druk. We komen slechts een half uur te laat aan. Als we bijna landen, zien we grote bosbranden met veel rook. Omdat we alleen handbagage hebben, staan we in een mum van tijd buiten. We worden opgewacht en naar hotel Triton in Piraeus gebracht, dicht bij de haven waar morgen de boot ons verder zal brengen.
PiraeusWe wandelen wat door de buurt en zien al snel een mooi terrasje. Het is hier momenteel 38° en er wordt gezegd dat het nog warmer zal worden. We zitten buiten in de schaduw en in het windje dat lekker door het straatje waait.
Tegen negenen gaan we eten bij een restaurantje dicht bij het hotel. De eerste avond moeten we gewoon tzatziki, Griekse salade, lamskoteletjes en sardientjes eten. Kilo open wijn erbij. Heerlijk. Vooral die tzatziki; die is lekker dik in tegenstelling tot die in Nederland. Drie muzikanten treden de hele avond op met, uiteraard, typische Griekse liedjes. Wat wil een mens nog meer. € 40 zijn we samen kwijt. O ja, we krijgen ook nog een karaf wijn van het huis.
In het hotel liggen alle vouchers van de hotels en kaartjes voor de boten klaar. Goed geregeld.

Donderdag 20 juliNaar Aegina
We ontbijten lekker uitgebreid in het hotel.
PistachenotenOm 12:15 uur vertrekt de veerboot naar het eiland Aegina dat bij de Saronische eilanden hoort. We vertrekken wandelend tegen 11 uur uit het hotel en zien nog een marktje, een grote mooie kerk en een mooie muurschildering. We zijn in een paar minuten bij de haven en gaan daar rustig wachten tot de boot komt. Ondertussen zien we hoe andere boten geladen worden. Er liggen veel veerboten en gigantische cruiseboten. Omstreeks 11:55 uur arriveert onze boot en na het lossen kunnen we aan boord. We gaan boven op het dek zitten, omdat er een dak boven zit. Tijdens het varen zitten we dan lekker in de wind. Het is 20 kilometer westwaarts varen waar we anderhalf uur over doen. We hebben mooi uitzicht over het land.
We worden opgewacht door een meneer die een taxi voor ons regelt. Doordat iedereen tegelijk aankomt, valt dat nog niet mee. Het duurt niet lang en het Danae Hotel ligt op een kleine anderhalve kilometer van het centrum. We krijgen een kamer op de begane grond met een terras. Zodra we de poort van dat terras openen, zitten we op het zwembadterrein.
Op Google Maps zien we een kleine supermarkt dichtbij en we halen daar wat biertjes die we in het koelkastje stoppen. Lekker voor later.
Onderweg zien we heel veel bomen met pistachenoten. Aegina is hierom bekend. Ook vijgen, citroenen en olijven zien we hangen. Het is bloedje heet, 37° en het gebrek aan wind doet het nog warmer aanvoelen.
Op het eind van de middag wandelen naar de haven van Aegina. We drinken een biertje bij een toeristisch barretje, waarvan er veel zijn en eten uiteindelijk om een uur of negen bij een Grieks visrestaurant aan het strand. We krijgen watermeloen als gratis toetje. Je hebt hier van die enorme meloenen en dan krijgen we niet een schijfje, maar een kwart meloen. Een grote schaal helemaal vol. Lekker.

Vrijdag 21 juliAegina
Dankzij de airco prima geslapen. ’s Nachts koelt het ook niet echt af.
Na het ontbijt lopen we naar de haven. Vlak bij de stad liggen de overblijfselen van de Tempel van Apollo. Deze werd in de zesde eeuw voor Christus gebouwd. Er staat nog één zuil overeind.
Isodia Theotokou-kerkWe dwalen door de smalle straatjes in het centrum van Aegina en zien vooral toeristische winkeltjes en restaurants. De Grieks-orthodoxe Isodia Theotokou-kerk is erg mooi. Zowel buiten als binnen.
Op een druk terrasje waar alleen Grieken zitten, drinken we een biertje. Een halve liter voor € 3. Veel mensen drinken koffie uit van die hele kleine koperen kannetjes of ouzo met ijs. Wij krijgen een groot glas bij het bier; de Grieken drinken het uit kleine glaasjes.
Terug in het hotel gaan we zwemmen en daarna op een bedje onder een parasol liggen pal voor onze kamer. We zijn verbaasd dat er lege ligbedden zijn, dat ze niet ‘gereserveerd‘ zijn met een handdoek. Ons terras heeft de hele dag schaduw door de grote citroenboom die er voor staat. Erg fijn.
We drinken weer wat op hetzelfde terras als gisteren. Je zit daar goed, fijne banken, prima personeel en er is veel te zien.
Zodra je ergens gaat zitten, krijg je overal meteen een glas koel water. Met dit warme weer is dat erg prettig. We zitten naast de vismarkt. Brommers worden overal neergezet, op de stoep, op straat, niemand draagt een helm, sleutels laten ze gewoon in het contact zitten.
We eten om 21:00 uur dicht bij het strand waar nog steeds mensen zwemmen. De zon gaat als een rode bal onder. We zijn slechts € 34 kwijt voor het diner met een kilo wijn.

Zaterdag 22 juliAegina
Om 10:15 uur nemen we de openbare bus naar Marina dat aan de oostkust van het eiland ligt. We stappen uit bij de Tempel van Afaia. Deze ligt boven op een heuvel van 160 meter hoog en is gebouwd ongeveer 500 jaar voor Christus ter ere van de godin Afaia, de godin van de vruchtbaarheid. Hij lijkt op het Parthenon in Athene. Het grootste deel is nagebouwd, maar we hebben een aardig idee hoe het er vroeger uitgezien zal hebben. We hebben mooi uitzicht over de zee met veel eilandjes en veel boten.
Tempel van AfaiaAls we uitgekeken zijn, duurt het niet lang voor de bus weer komt. De volgende stop is bij de grote kerk en het klooster van Agios Nektarios. Nektarios was de beschermheilige van de zieken. Begin vorige eeuw is dit vrouwenklooster gebouwd en later ook de enorme kerk. De kerk wordt momenteel van binnen gerestaureerd en in het klooster wonen nog enkele nonnen. Bij het klooster is het erg druk. Vooral in de kapel met honderden wijwatervaatjes aan het plafond.
Zowel de Tempel van Afaia als de Agios Nektarios vinden we indrukwekkend.
Weer terug in Aegina gaan we weer naar het Griekse terras voor een lekker koud bakkie. De Fransen naast ons drinken ouzo en bier door elkaar. Twee mensen hebben een grote fles bier die ze blijkbaar niet op krijgen. Ze gieten ze bij elkaar en daarna legen ze hem, in overleg met het personeel, in de plantenbak. Drankmisbruik vinden wij.
Als we 's middags op ons, inmiddels standaard terrasje, een biertje gaan drinken, krijgen we de menukaart niet meer aangereikt. Er worden op afstand twee vingers opgestoken en als we knikken, krijgen we even later twee koude halve liters geserveerd.
We eten aan het water bij een visrestaurant en drinken er ouzo bij. Het wordt steeds goedkoper: € 30.