Estland – Letland – Litouwen
12 t/m 31 juli 2022
De Baltische staten liggen tussen Rusland en de Oostzee. In 1940 werden ze ingelijfd door de Sovjet-Unie. Ze zijn onafhankelijk geworden, toen dat land op 6 september 1991 uiteen viel. In 1994 traden ze toe tot de Europese Unie en de NAVO. Ze hebben allemaal de euro.
ESTLAND heeft meer gemeen met Finland en Hongarije, zowel wat cultuur als taal betreft. Het is overwegend protestants, In LETLAND is men in het zuiden katholiek, de rest is protestants. LITOUWEN is katholiek en het meest gelovig. De Litouwse taal is verwant aan het Lets.
Maandag 11 juliNaar Schiphol
Omdat er op Schiphol nog steeds enorme rijen staan om door de controle te komen, hebben we al maanden geleden een hotel geboekt. Dit keer gaan we naar het Ibis Budget voor € 69 voor ons tweeën. Bij aankomst zien we dat de huidige boekingsprijs € 149 is. Vroeg boeken loont dus. Onze kamer in het budgethotel is prima. Er is in het hotel verder alleen een ontbijtruimte. We lopen in vijf minuten naar het gewone Ibishotel, kopen een paar blikjes bier en gaan buiten op het terras aan het water zitten. Het is heerlijk weer.
We eten hier ’s avonds ook. Er is een driegangenbuffet met gratis sapjes en koffie.
Vroeg naar bed.
Dinsdag 12 juliNaar Tallinn (Estland)
We worden wakker van een mailtje om 5:09 uur met de mededeling dat de vlucht vijf uur vertraagd is. We worden wel op de oorspronkelijke inchecktijd verwacht. De rij bij de bagageafgifte is al lang en gaat pas over een half uur, om 7:35 uur, open. Rijkelijk laat vinden wij voor de vlucht die om 9:50 uur vertrekt. De controle kan zomaar een paar uur duren. We zullen het gaan zien. Het valt ons op dat de vertraging 4u59 is. Bij 5u00 kun je je vlucht annuleren….
Voorlopig zoeken we een stoel en wachten.
Er staat een lange rij en wij gaan vragen of we met onze Silver Flying Blue door de priority mogen en dat mag, hoewel we met AirBaltic vliegen. We schatten onze winst op zeker twee uur; we vragen en krijgen een voucher voor een consumptie. We zijn volgens ons de enigen. Daarna door naar de rij voor de controle. Om 8:30 uur staan we er in. Eigenlijk zijn we blij met de uren vertraging, want anders hadden we onze vlucht geheid gemist. En dan ben je nog verder van huis. Volgens Schiphol is het vandaag niet een hele druk dag, maar gewoon druk. Het kan dus nog erger.
Op de vertrektijdenborden staan echter nog steeds 9:50 uur als vertrektijd. De controle duurt 1,5 uur. Valt ons nog mee. Maar we zijn natuurlijk te laat voor de vlucht op oorspronkelijke vertrektijd. En dat komt door de bagageafgifte. Dat die in deze tijd 2u15 voor vertrek van de vlucht pas opengaat, is werkelijk onbegrijpelijk. Enfin, we komen om 10:10 uur bij de gate. Het vliegtuig is er niet, is er niet geweest en of deze nog komt, weet niemand. Er staat geen enkele informatie op de borden. De man achter de balie weet helemaal niets en doet ook geen navraag. We zien op een bord dat er bij T3 meer informatie is. Samen met nog een klant gaan we daar naar toe. T3 is gesloten: ga naar de betreffende vliegmaatschappij. De mevrouw daar heeft vaag iets gehoord over 15:35 uur. We moeten de borden maar in de gaten houden. Diepe zucht.
We gaan koffie drinken en een broodje eten; tenslotte hebben we een bon.
De vlucht gaat uiteindelijk om 15:15 uur. Er was een technisch probleem waardoor men een ander toestel heeft moeten laten komen. We zijn vooral blij dat we vandaag nog in Tallinn komen.
We zetten onze klokjes een uur vooruit. Het weer is prima, een graad of 23. De bagage komt snel en we gaan op zoek naar de bus die rechtstreeks naar een halte dichtbij ons hotel rijdt. Die komt meteen aanrijden en we stappen in. We hadden gelezen dat we bij de chauffeur contant konden betalen, maar dat is niet zo. Er hangen kastjes in de bus waar je met je creditcard een kaartje kunt betalen. We hebben het geprobeerd, maar we denken dat we niet gelukt is. Achteraf blijkt dat het toch goed is gegaan. Alleen vragen wij ons wel af hoe men dat zou kunnen controleren, want je krijgt geen kaartje. De meeste andere mensen stappen in zonder iets te doen; anderen hebben een pasje dat ze voor het apparaat houden waarop deze groen of rood geeft.
Het Tallink Express Hotel heeft een online check-in-procedure waarvoor we een code hebben gekregen. Hartstikke handig. Onze gegevens staan er in en we kunnen betalen. Alleen wel jammer dat er geen pasje uitkomt. Aan de muur hangt een bericht dat we nu naar het hotel er naast moeten dat er blijkbaar bij hoort. Het komt allemaal goed en uiteindelijk zijn we om 20:00 uur op de plaats van bestemming.
We gaan naar Suveterrass dat in de volgende straat ligt. Op het dakterras hebben we mooi uitzicht over de haven. Het is heerlijk weer, druk met vooral cocktails en shotjes drinkende mensen. Iets minder is de discjockey die de muziek te hard heeft staan.
Om 23:00 uur gaan we slapen. Het is een lange dag geweest.
Woensdag 13 juliTallinnAlles ziet er goed uit. De huizen zijn goed onderhouden, geen troep op straat, de mensen zijn goed gekleed.
De taal is lastig. Een heel enkel woord herkennen we, de rest is abracadabra. Gelukkig spreken de meeste mensen wel Engels.
Na het uitgebreide ontbijtbuffet wandelen we het centrum in. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand. De oude binnenstad bevalt ons zeer goed. Oude kerken met veel hoge spitse torens, mooie gekleurde huizen, veel grote winkelcentra, een mooie markt, gezellige pleinen met terrassen.
Het is een mooie, zonnige dag; niet te warm, weinig wind.
We bezoeken de Sint Olaf, een kerk waarvan de toren 123 meter hoog is en die je tot 60 meter kunt beklimmen, hoger dus als onze Dom, maar die kun je hoger beklimmen. Je hebt een geweldig uitzicht over de oude stad en haven. We wandelen langs de paardenmolen en de oude muren van de stad en door de oude stad zelf. Veel toeristen, opvallend veel met kinderen, een schitterende stad. We kijken bij de Alexander Nevsky Cathedraal met z’n zwarte koepels. Dichtbij ligt de Kiek in de Kök, een museum met grote monnikenbeelden buiten. De oude stadsmuur met de grote torens is overal te zien.
's Middags lopen we eerst een rondje door het havengebied. Erlangs staan veel grote gebouwen met allemaal luxe winkels en supermarkten. Waarschijnlijk mede voor de bezoekers die met de cruiseschepen komen. Daarna lopen we naar het treinstation. Ook hier weer een markt met daaronder een enorm luxe en groot winkelcentrum.
Vervolgens lopen we de oude stad weer in, of liever op. Vanaf deze kant loop je stijl naar boven. Hier heb je een mooi uitzicht. Daarna daal je weer af naar de oude stad. Je moet goed uitkijken waar je loopt. In de straten liggen grote onregelmatige kinderkopjes waar je gemakkelijk over kunt struikelen; de stoepen zijn erg smal. Fietsen, rolkoffers, kinderwagens en invalidewagens zijn niet handig.
Op een paar plaatsen zijn aparte fietspaden, op de meeste niet. Dan moeten de fietsers op de stoep rijden; net als de vele elektrische stepjes. Die worden overal op de weg en de paden geparkeerd. Handig als je er een wilt gebruiken, naar we vragen ons af hoe en wanneer ze dan opgeladen worden. Er rijden ook kleine robotjes die pakjes rond brengen.
We gaan zitten bij het Beer house, een brouwerij en restaurant. Op het terras drinken we wat biertjes en daarna eten we samen een heerlijk hammetje. Met z'n tweeën konden we hem net op.
Donderdag 14 juliTallinnWe wachten even de bui af, de enige vandaag. Hierna wordt het weer zonnig, wat minder warm en meer wind. Lekker wandelweer.
We gaan vandaag eerst naar de wijk Kalamaja. We komen langs de Patarei, een oud zeefort uit 1840. Het is als gevangenis gebruikt door achtereenvolgens de Esten, de Nazi’s en de Russen. In de haven staat een oud lichtbaken zoals we ook op het eiland Mull in Schotland hebben gezien. We dwalen door de wijk met oude houten huizen. Vroeger stonden deze op instorten, maar men heeft ze heel mooi opgeknapt. Ze hebben allemaal andere kleuren. Ziet er goed uit.
’s Middags dwalen we weer door de oude stad op zoek naar mooie gebouwen en gezellige pleinen. We zien de Raadsapotheek in één van de oudste gebouwen van de stad. Hij is nog steeds in gebruik. Er staan hoge, prachtige windvangers op de torens en huizen. We gaan verschillende kerken binnen; sommige zien we pas als we er vlak voor staan. Er zijn heel veel musea, maar die gaan we niet in.
We houden een korte siësta.
Later gaan we het centrum weer in voor de avondmaaltijd en we belanden daarvoor bij de Ierse Pub.
Vrijdag 15 juliTallinnVroeg op pad, want voor vanmiddag wordt er regen voorspelt.
We gaan eerst naar het Rotermann Kwartier, een wijk in het centrum. Het is helemaal gerestaureerd waarbij de onderste oude stenen delen bewaard zijn en daar bovenop gebouwen met moderne architectuur zijn geplaatst. Het ziet er heel mooi uit. Erg divers, veel kleur, veel winkeltjes en terrassen. Mooi.
We wandelen verder door de oude stad, naar de Toompea Castle met z’n oude muren en torens.
Dichtbij ligt de Alexander Nevsky Cathedraal die we nu van binnen bekijken. Een priester voert een ritueel uit bij een groepje vrouwen met hoofddoekjes. Hij zegent ze door een open boek op hun hoofd te houden. Heel mooi.
De Dom, ofwel de St. Mary’s Cathedraal, is de oudste kerk in Tallinn en is in 1233 gemaakt van hout en binnen hangen heel aparte houten wapenschilden van belangrijke families.
We kijken bij diverse uitzichtpunten tot het begint te regenen en we siësta gaan houden.
’s Avonds zitten we binnen bij het Beer House. Aan de zijkant is een aparte zaal waar het lijkt of je op het platteland tussen arbeidershuisjes zit. De was hangt aan het balkon en sommige tafels zijn oude karren. Er wordt gezellige muziek gedraaid en later speelt er een bandje.
Zaterdag 16 juliTallinnHet weer is wisselvallig. Soms regent het, dan is het weer zonnig en blauw en vijf minuten later druilt het dan weer.
Vandaag begint de rondreis met Sawadee. Als het goed is, komt de rest van de groep vanmiddag aan. We moeten wel verkassen naar een ander hotel. Bij het boeken van onze reis hadden we gevraagd naar het eerste hotel en dat hebben we een paar dagen daaraan vooraf ook besproken, zodat we niet hoefden te verhuizen. Bij het inchecken vertelde de receptionist echter dat hij geen reservering voor Sawadee heeft. Bij navraag blijkt dat er niet genoeg plaats was en dat ze een ander hotel geboekt hebben. Jammer dat ze dat ons niet uit zichzelf gemeld hebben.
We zitten nu in het Rixwell Viru Square Hotel dat in het oude centrum ligt bij de Viru Värav, de Viru stadspoort, op een kwartiertje lopen. In het hotel kunnen we de bagage achterlaten en we wandelen weer door het centrum. Gelukkig regent het niet meer en schijnt de zon. Dan is het lekker, in de schaduw is het wat frisjes. De oude apotheek is nu open en we nemen een kijkje binnen. Men heeft er een soort museumpje van gemaakt met oude kasten en oude spullen. Op het terras van de Dubliner drinken we wat voor we de nieuwe wijk Rotermann inlopen. De reuring valt ons wat tegen en we verbazen ons dat ook hier een enorm winkelcentrum staat. Dat is al de zoveelste in en om het centrum. Het eetgedeelte is erg druk en ziet er gezellig uit.
Om 15:30 uur is de kennismaking met de groep, maar we krijgen een telefoontje dat het wat later wordt.
Eentje heeft de reis in de afgelopen dagen geannuleerd, zodat we met een groep van tien mensen zijn. We gaan met z’n allen ’s avonds eten bij restaurant Olde Hansa, een echt Ests restaurant. Het gebouw is verrassend groot met allerlei trappen en gangetjes. We eten in een apart zaaltje. Prima.
Zondag 17 juliTallinnWe wandelen naar de wijk Telliskivi, een rommelige wijk met heel veel horeca, maar vooral muurschilderingen. We hebben er in Utrecht veel, maar hier…. We zwerven er een hele tijd rond.
Bij de afdeling Antiek in het winkelcentrum bij het station kijken we onze ogen uit naar allerlei oude, ons van vroeger bekende, gebruiksvoorwerpen. Ze hebben er ook oorlogskleding.
Via de Lower Town Wall met de overblijfselen van de oude stadstorens gaan we naar Katariina Käik, een mooi steegje dat je zo voorbij zou lopen, wat wij afgelopen dagen dan ook gedaan hebben. We kijken even in de kerk waar een dienst bezig is en lopen vervolgens door het middeleeuwse straatje met z’n aparte bogen boven de straat.
Een droge dag vandaag ondanks de voorspelde regen.
’s Middags wandelen we naar het Kadriorg-park, ten oosten van het centrum. Hier staat het Kadriorg-paleis, gebouwd door Peter de Grote in de 18de eeuw. Er voor ligt een prachtige Franse tuin. Het huis van Peter de Grote, dat wat verderop staat en waar hij woonde tijdens de bouw van het paleis is niet bijzonder
Maandag 18 juliNaar Lahemaa N.P.Vandaag gaan we naar Lahemaa N.P. dat een uur rijden naar het oosten ligt aan de Finse Golf. We maken een mooie wandeling dwars door een dennenbos en langs moerassen. Er liggen veel paden met planken zodat we droge voeten houden. Vervolgens rijden we naar de kust. We zien enorme zwerfkeien bij Kasmu, veel kleurige motjes, vlinders, eendjes, kwikstaarten, sternen, paddestoelen, kevertjes, korstmossen. Er liggen wat kleine oude dorpjes met houten huizen. We wandelen langs het strand en door hoog gras.
’s Avonds gaan we nogmaals naar het Beer House. Het is er niet heel druk, maar men heeft duidelijk een personeelstekort. Ook hier.
Dinsdag 19 juliNaar Kuressaare op SaaremaaIn het westen van het land ligt een aantal eilanden voor de kust. Saaremaa is het grootste en daar gaan we naar toe. Eerst met de bus op de veerpont naar het eiland Mahu en vervolgens over de dijk naar Kuressaare op Saaremaa, het grootste dorp.
Het landschap is saai: vlak, bomen, velden, gras of gewassen, weiden met hooibalen maar zonder beesten, een enkel huis, wat ooievaars.
Op Mahu stoppen we bij een oud dorp, Muhu, met oude huizen en werktuigen. Het is net een openluchtmuseum.
Kuressaare is een kleine plaats met ongeveer 17.000 inwoners. Een groot dorp dus. Het is er gezellig wat deels komt door het mooie weer. Het is zonnig, er staat wel wat wind, maar het is warm genoeg om buiten te zitten. We lopen naar het oude Episcopal Castle, nu een museum. Het stamt uit de 13de eeuw en is het best bewaarde kasteel in Estland. Aan de zuidkant ligt een strandje. Het centrumpje heeft veel restaurants, veel Italiaanse, en veel terrasjes. Op het centrale pleintje drinken we een biertje want hier kunnen we alles en iedereen mooi zien.
We eten samen met vijf mensen van de groep bij Ku Kuu, een visrestaurant.
Woensdag 20 juliKuressaare
We werden vannacht regelmatig wakker van krijsende meeuwen,
Ontbijten doen we vandaag in de banketbakkerswinkel die bij het hotel hoort. We mogen alles kiezen wat we willen.
We maken een tour over het eiland. Het is een mooie, zonnige dag.
Eerst zien we de Kaali-krater. Hier is 7.200 jaar geleden een meteoriet ingeslagen. Heel apart.In Angla staan vier schraagwindmolens uit begin 20ste eeuw; ze zijn kenmerkend voor het eiland. Het is de plaats waar het meeste wind is. Er staat ook een Hollandse molen uit 1927. We kunnen ze allemaal van binnen bekijken. Op het terrein zitten zwaluwen, groene vinken, klaprozen, waterlelies, ganzen, geiten, konijnen. Pas als we weg gaan, komen er grote bussen met andere toeristen en wordt het drukker.
De Karja-kerk, een stukje verderop, heeft mooie glas-in-loodramen en is gebouwd in de 14deeeuw.
Bij Panga wandelen we langs de kliffen, we lopen naar beneden over een strand vol met stenen.
De vuurtoren van Sörve staat op het uiterste zuidpuntje van het schiereiland. De toren is in de 2de wereldoorlog verwoest en in 1960 opnieuw gebouwd. We beklimmen de 250 treden, naar 50 meter hoogte, en hebben mooi uitzicht over de omgeving. Het land dat we dichtbij zien liggen, hoort bij Letland. Er groeien veel bloemen, zwanen en eenden zwemmen in de niet zoute zee, sternen en zwaluwen met rode koppen vliegen rond en krijsen.
Donderdag 21 juliVia Pärnu naar Cēsis (Letland)Via Mahu en de veerpont rijden we naar Pärnu. Het landschap blijft saai. Wat bossen, akkers, lege weilanden en af en toe een huis of oude boerderij. Het is een leeg land.
De plaats wordt ook wel de zomerhoofdstad van Estland genoemd. Het is een populaire bestemming met een paar mooie stranden. Hoewel stad, het is meer een dorp met een wandelgebied. Er zijn een paar kerken, een rode toren, een muzikant met een grote, aparte mondharmonica, muurschilderingen, terrasjes, cafés en restaurants. We eten en drinken wat bij de Irish Pub Sweet Rosie.
We rijden naar Cēsis in Letland. Ander land, andere taal, andere gewoontes.
Cēsis bestaat al meer dan 800 jaar en is één van de best bewaarde middeleeuwse steden in de Baltische staten. Er is een mooie binnenstad met smalle straatjes en gezellige pleinen. De witte St. John’s kerk met rood dak steekt mooi af tegen de felblauwe lucht. We lopen naar het oude fort waar nog wat torens overeind staan. Op diverse plaatsen in het centrum staan beschilderde schoenen van joodse mensen ter herdenking van de 2de wereldoorlog, zoals ze bij ons struikelsteentjes hebben.
We proberen een paar plaatselijke biertjes: Piebalgas en Wenden. De laatste is een amberkleurige en smaakt het beste.
Het is een rustige, gezellige plaats.
Vrijdag 22 juliNaar RigaWe ontbijten in een tentje aan de voet van de kerk, want het hotel heeft geen restaurant. Lekker.
Onderweg naar Riga bezoeken we verschillende plaatsen. Het is erg warm vandaag, > 30°.
Bij de bobbaan in Sigulda willen we naar beneden lopen, maar dat mag niet want er zijn trainingen. We kijken wel buiten het hek.
De grootste grot van Letland ligt bij de Gauja-rivier op weg naar Turaida. Het is maar een kleintje, een paar meter hoog en een paar meter diep. Hij heet de Small Devil's Cave en de River of Wisdom loopt er door heen, een stroompje van amper een halve meter breed.
Van Castle Turaidas Mūra Pils staan een paar torens en muren nog overeind. Die kunnen we beklimmen voor een mooi uitzicht.
We lunchen in Sigulda met koude bietensoep bij het Catshouse. In de tuin staan spinnen, sprinkhanen, egels, kraanvogels, gemaakt van metaal met gras en planten.
Om 15:00 uur komen we in Riga aan, de hoofdstad van Letland.
Het hotel ligt in de oude stad en is luxer dan we tot nu toe gehad hebben. We moeten wennen aan het aantal verdiepingen. Wat bij ons de tweede etage is, is hier de derde.
De Petrikerk ligt dichtbij en we besluiten de toren te gaan beklimmen. We hoeven alleen maar twee verdiepingen te lopen, de rest gaat met de lift. We hebben prachtig uitzicht over de stad en de rivier.
Daarna is het tijd voor een biertje. De keuze is enorm. Er zijn heel veel eet- en drinkgelegenheden. We kiezen voor Bon Vivant, een Belgisch biercafé. Buiten is slechts een klein terras, maar wij krijgen daar een tafel. Binnen is het vrij groot, maar het is warm en iedereen wil buiten zitten. We drinken en eten er; later schuiven er twee Denen aan en we kletsen gezellig de avond weg.
Zaterdag 23 juliRigaMet een gids maken we een wandeling door de oude binnenstad. Gelukkig is het niet meer zo warm als gisteren. We zien interessante gebouwen en horen de verhalen over de binnenstad. Een aantal van de gebouwen waarvan je denkt dat ze oud zijn, zijn in werkelijkheid recent. Zo zijn er bijvoorbeeld klokgeveltjes, welke nep zijn. Aan het eind zien we het wisselen van de wacht op het centrale plein. Als we hier nog wat blijven hangen, zien we een militair langs de kant staan die de twee op wacht staande soldaten in de gaten houdt. Na twintig minuten gaan de twee soldaten een stukje paraderen. Als ze weer op hun plek staan komt de man in camouflagepak naar hen toe en trekt hun tenue recht, wat niet nodig is, want alles hangt recht. Allemaal heel apart. Hierna gaan we naar een rooftop bar op de 26e etage vanwaar we een mooi uitzicht hebben over de stad. De Kathedraal van de Geboorte van Christus met een mooi bloembed ervoor springt er uit.
Daarna naar het KGB museum. Hier krijgen we een rondleiding van een uur. Interessant om te horen hoe het hier vroeger toeging. Er komen toeristen uit allerlei landen behalve uit Rusland.
Op het eind van de middag maken we een boottocht om de oude binnenstad heen. We herkennen ondertussen de torens en de gebouwen. Het is leuk om ze van een andere kant te zien.
Zondag 24 juliRigaHet is druk bij het ontbijtbuffet. Het valt ons op dat de plaatselijke bevolking lomper is dan de andere gasten. Ze schuiven zonder te vragen aan aan tafel, zelfde bij het weg nemen van stoelen bij andere tafels, laten veel eten liggen, nemen niet één servetje, maar meteen twintig.
Estland lijkt ons welvarender dan Letland.
Het Stadhuisplein met het Zwarthoofdenhuis ziet er erg mooi uit met kleurrijke gotische gebouwen. Er staan meerdere grote kerken zoals de Dom en de Petri-kerk. In het Quiet Centre zijn veel grote statige gebouwen in de Jugendstilkunst te zien. Het ene pand is nog rijker versierd dan het andere. Heel mooi.
We houden een korte siësta in het hotel en net als we weer weg willen, begint het regenen. Zo hard, dat we een poosje in de hotellobby blijven zitten. Daarna lopen we naar de markthallen waar ze in de ene hal vis verkopen, in de volgende vlees, eentje met kleding en een met kazen. Buiten verkopen ze fruit. Het is het seizoen van kersen, aardbeien en allerlei bessen. Die verkoopt dan ook iedereen.
We eten ’s avonds met de groep.
Maandag 25 juliVia Kuldīga naar Klaipėda (Litouwen)Het is alweer de laatste dag in Letland. Na bijna drie uur rijden maken we een stop in Kuldīga, een van de weinige grotere plaatsen. Het is voor onze begrippen niet meer dan een dorp, maar het heeft een echt voetgangersgebied. Er staan meerdere grote vlinders als kunstobject en ziet er aardig uit. Als iedereen zijn huis nou even zou opknappen met een schilderbeurt zou het een prachtig dorpje zijn. Er is de Ventas Rumba, een waterval over de gelijknamige rivier, meer een stroomversnelling. Niet heel hoog, maar wel heel breed, zo'n 250 meter.
Daarna rijden we naar de Oostzeekust waar we afzakken naar het zuiden, naar de grens met Litouwen en daarna naar Klaipėda waar we twee nachten logeren. Het is de belangrijkste havenstad van het land.
We zitten in een hotel aan de rand van het centrum en alles wat we nodig hebben, ligt op loopafstand. Maar wat is dat toch overal in de hotels: hoe moeilijk kan het zijn om óf überhaupt handdoekhaakjes op te hangen óf genoeg haakjes. Een plancet bij de wastafel om je spulletjes neer te leggen, ontbreekt vaak, net als een rekje in de douche om je zeep neer te zetten. Ook is al een paar keer gebeurd dat de lakens van het bed te smal zijn. Is het bed 1.80m breed, zijn de lakens 2.00m en dus niet instopbaar.
Er staan wat standbeelden in het centrum. Het Sculpture Park is helaas gesloten. Er zijn heel wat straten opgebroken en de andere hebben vaak grote keien als straatstenen. Dat loopt niet echt lekker. De kade langs de Danès-rivier ziet er gezellig uit met z’n vele terrasjes. Het weer is warm genoeg om de hele avond buiten te zitten. We kijken naar alle flanerende mensen. Veel hebben kinderen bij zich en nog meer honden van allerlei soorten en maten.
Dinsdag 26 juliKlaipėda, fietstocht Koerse Schoorwal en NidaWe gaan vandaag naar het schiereiland de Koerse Schoorwal, waar het Kuršių Nerijos N.P., voor de kust van Klaipėda ligt. Daarvoor moeten we met een pontje, een korte oversteek maken. Het schiereiland zit vast aan Rusland, de oblast Kaliningrad. Halverwege ligt Nida, bijna 50 kilometer rijden. Hier ligt ook de grens met Rusland. We komen er slechts een paar kilometer vandaan. We zien de Litouwse marineboten liggen om de boel in de gaten te houden.
We gaan hier fietsen over de Koerse Schoorwal, hoewel de weersvoorspelling niet veel goeds beloofd. De Schoorwal staat op de Werelderfgoedlijst. Uiteindelijk fietsen we tien kilometer en belanden bij Matėja aan de westkant in een restaurant om koffie te drinken en droog te worden. De weersverwachting wordt steeds slechter en we besluiten de fietsen achter te laten en de bus te laten komen. Als alternatief gaan we naar een plek waar ze vis roken. We mogen verschillende soorten proeven. Lekker. Dan gaan we naar een beeldenpark, de Heksenheuvel bij Juodkrantė, waar we een rondje lopen en talloze grote houten beelden zien. Vervolgens rijden we een stukje terug naar Neringa, naar de Dode Duinen, aan de oostkust van het schiereiland, waar we eerst over vlonders en later door mul zand naar een uitzichtpunt over zee lopen. Hoewel Dode Duinen: het zand beweegt nog steeds, minstens een meter per jaar. Honderden jaren geleden zijn er verschillende dorpen opgeslokt door de Dode Duinen. We zien er nog eentje liggen inclusief kerkhof.
Voor de pont terug staan lange rijen auto’s om terug te keren naar het vaste land. Het is een strijd om voordringers geen kans te geven, wat goed lukt. Het is ook overal hetzelfde.
Eten doen we vandaag een keer binnen omdat het buiten te fris is, maar wel droog.
Woensdag 27 juliVia de Kruisheuvel in Šiauliai naar Aukštaitija N.P.Het weer is wat minder, een graad of 20 en er staat een fris windje.
We rijden naar het oosten naar Šiauliai, drie uur rijden. Hier ligt Kryžių, de Kruisheuvel, een vreemde plaats waar op een heuvel meer dan 200.000 kruizen, Mariabeelden en crucifixen staan. Het is een bedevaartplaats sinds 1831 toen een man een kruis neerzette om te bidden voor genezing van zijn zieke dochter. Het wonder geschiedde en sindsdien worden er meerdere kruizen geplaatst. Iedereen kan dat doen en er komen er steeds meer.
Ook een wonder dat we hier op deze vakantie de eerste Nederlander tegenkomen en dat we die nog kennen ook: Wim van Dimsum-reizen.
Dan is het nog drie uur rijden naar Aukštaitija N.P. een gebied met ruim honderd meren in het oosten van het land.
Een lange reisdag.
We zitten in een homestay in Palūšé, een klein dorp aan het Lusiai-meer. We krijgen een mooie kamer met terrasje met uitzicht op een vijftig meter diep grasveld met daarachter het water van het meer. Aan de overkant van de straat is een kroegje waar ze plaatselijk bier op de tap hebben. € 3 voor een halve liter. Dit is tevens de plaats waar de inwoners wat inkopen doen. Men haalt wat drank en snoep. Men rijdt er af en aan. Veel meer is er niet.
We eten ’s avonds met de groep in een restaurant in Strigailiškis op vijf minuten rijden met de bus. Prima eten. Voor één voorgerecht, twee hoofdgerechten en twee halve liters bier zijn we € 31 kwijt.
Terug bij het huis kleurt een streep lucht rood. Een paar mensen gaat nog kajakken. Ze steken mooi af tegen de ondergaande zon.
Donderdag 28 juliAustaitija N.P.We maken een wandeling van drie uur door de omgeving. Deze gaat afwisselend langs het water, door het bos en door dorpjes. Via Meironys wandelen we naar Gaveikėnai en Strigailiškis terug naar Palūšé. We zien houten sculpturen, kikkers, kleine bonte spechten, putters, ooievaars, boomklevers, zwaluwen, lotusbloemen, gele plompen, paddestoelen, bruine libellen, blauwe juffers, grote slakken, vlinders, veel bloemen. Het is prima wandelweer, niet te warm, niet te koud, niet te veel wind.
Aan de overkant drinken we weer wat. De barbecue staat vandaag aan. Het is er aardig druk. Gezinnetjes komen wat eten en drinken. De mensen blijven niet lang. Zodra het eten op is, gaan ze weer.
Na het avondeten in dezelfde tent als gisteren, is er bij de homestay weer een mooie zonsondergang te zien.
Vrijdag 29 juliNaar VilniusDe laatste etappe alweer. We rijden naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Rond het middaguur komen we aan en we kunnen meteen inchecken in een hotel bij de stadspoort Gates of Dawn. We maken eerst een rondwandeling met een gids door het centrum. Er staan veel oude kerken en de joodse wijk ziet er mooi uit. Hier woonden o.a. glasblazers. De gids vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Litouwen en de bezetting door diverse landen. We zien ook het presidentieel paleis, de orthodoxe kerk en de universiteit.
Na afloop drinken we een biertje met uitzicht op de Cathedral of the Theotokos. Het café ligt in de Užupis republiek, een wijk in Vilnius. Deze republiek werd in 1998 gesticht en heeft een eigen president en grondwet. Hij wordt soms de 4de Baltische staat genoemd. De grondwet hangt in de republiek aan een lange muur in verschillende talen, ook in het Nederlands. De vertalingen wijken op kleine punten af van de officiële. Zo bevat de Nederlandse grondwet de stelling ‘punt 9: Iedereen heeft het recht om lui te zijn en stroopwafels te eten’. Op 1 april wordt het bestaan van de onofficiële staat gevierd.
's Avonds eten we in een restaurant met typische Litouwse gerechten o.a. varkensoortjes en bevervlees.
Zaterdag 30 juliVilnius, TrakaiHonderden jaren geleden was Trakai één van de belangrijkste steden van het Groot Hertogdom Litouwen. Het kasteel dat er staat, is gerestaureerd en is nu een museum. Het ligt midden in een meer en de felrode kleur steekt mooi af tegen de blauwe lucht. Heel fijn dat we vroeg zijn, dan is het nog lekker rustig. Als we terug gaan, zien we een file staan richting kasteel. We krijgen een rondleiding van een gids waardoor we een beeld krijgen hoe het er vroeger toe ging. De moeite waard.
's Middags hebben we de tijd voor ons zelf en beklimmen we de heuvel bij Vilnius, waar je vanaf de Gediminastoren een mooi uitzicht hebt over de stad. Daarnaast bekijken we een aantal kerken van binnen en gaan ons laatste biertje drinken.
Uiteraard ontbreekt het laatste avondmaal met de groep niet in het programma.
Zondag 31 juliNaar huis
Om 8:00 uur vertrekt het vliegtuig naar huis. Vroeg op dus.
We landen op tijd en zowaar ligt de bagage binnen een half uur op de band. Lekker.
Deze reis is georganiseerd door Sawadee
Hier staan wat extra foto's in de fotogalerij.