Estland – Letland – Litouwen
12 t/m 31 juli 2022
De Baltische staten liggen tussen Rusland en de Oostzee. In 1940 werden ze ingelijfd door de Sovjet-Unie. Ze zijn onafhankelijk geworden, toen dat land op 6 september 1991 uiteen viel. In 1994 traden ze toe tot de Europese Unie en de NAVO. Ze hebben allemaal de euro.
ESTLAND heeft meer gemeen met Finland en Hongarije, zowel wat cultuur als taal betreft. Het is overwegend protestants, In LETLAND is men in het zuiden katholiek, de rest is protestants. LITOUWEN is katholiek en het meest gelovig. De Litouwse taal is verwant aan het Lets.
Maandag 11 juliNaar Schiphol
Omdat er op Schiphol nog steeds enorme rijen staan om door de controle te komen, hebben we al maanden geleden een hotel geboekt. Dit keer gaan we naar het Ibis Budget voor € 69 voor ons tweeën. Bij aankomst zien we dat de huidige boekingsprijs € 149 is. Vroeg boeken loont dus. Onze kamer in het budgethotel is prima. Er is in het hotel verder alleen een ontbijtruimte. We lopen in vijf minuten naar het gewone Ibishotel, kopen een paar blikjes bier en gaan buiten op het terras aan het water zitten. Het is heerlijk weer.
We eten hier ’s avonds ook. Er is een driegangenbuffet met gratis sapjes en koffie.
Vroeg naar bed.
Dinsdag 12 juliNaar Tallinn (Estland)
We worden wakker van een mailtje om 5:09 uur met de mededeling dat de vlucht vijf uur vertraagd is. We worden wel op de oorspronkelijke inchecktijd verwacht. De rij bij de bagageafgifte is al lang en gaat pas over een half uur, om 7:35 uur, open. Rijkelijk laat vinden wij voor de vlucht die om 9:50 uur vertrekt. De controle kan zomaar een paar uur duren. We zullen het gaan zien. Het valt ons op dat de vertraging 4u59 is. Bij 5u00 kun je je vlucht annuleren….
Voorlopig zoeken we een stoel en wachten.
Er staat een lange rij en wij gaan vragen of we met onze Silver Flying Blue door de priority mogen en dat mag, hoewel we met AirBaltic vliegen. We schatten onze winst op zeker twee uur; we vragen en krijgen een voucher voor een consumptie. We zijn volgens ons de enigen. Daarna door naar de rij voor de controle. Om 8:30 uur staan we er in. Eigenlijk zijn we blij met de uren vertraging, want anders hadden we onze vlucht geheid gemist. En dan ben je nog verder van huis. Volgens Schiphol is het vandaag niet een hele druk dag, maar gewoon druk. Het kan dus nog erger.
Op de vertrektijdenborden staan echter nog steeds 9:50 uur als vertrektijd. De controle duurt 1,5 uur. Valt ons nog mee. Maar we zijn natuurlijk te laat voor de vlucht op oorspronkelijke vertrektijd. En dat komt door de bagageafgifte. Dat die in deze tijd 2u15 voor vertrek van de vlucht pas opengaat, is werkelijk onbegrijpelijk. Enfin, we komen om 10:10 uur bij de gate. Het vliegtuig is er niet, is er niet geweest en of deze nog komt, weet niemand. Er staat geen enkele informatie op de borden. De man achter de balie weet helemaal niets en doet ook geen navraag. We zien op een bord dat er bij T3 meer informatie is. Samen met nog een klant gaan we daar naar toe. T3 is gesloten: ga naar de betreffende vliegmaatschappij. De mevrouw daar heeft vaag iets gehoord over 15:35 uur. We moeten de borden maar in de gaten houden. Diepe zucht.
We gaan koffie drinken en een broodje eten; tenslotte hebben we een bon.
De vlucht gaat uiteindelijk om 15:15 uur. Er was een technisch probleem waardoor men een ander toestel heeft moeten laten komen. We zijn vooral blij dat we vandaag nog in Tallinn komen.
We zetten onze klokjes een uur vooruit. Het weer is prima, een graad of 23. De bagage komt snel en we gaan op zoek naar de bus die rechtstreeks naar een halte dichtbij ons hotel rijdt. Die komt meteen aanrijden en we stappen in. We hadden gelezen dat we bij de chauffeur contant konden betalen, maar dat is niet zo. Er hangen kastjes in de bus waar je met je creditcard een kaartje kunt betalen. We hebben het geprobeerd, maar we denken dat we niet gelukt is. Achteraf blijkt dat het toch goed is gegaan. Alleen vragen wij ons wel af hoe men dat zou kunnen controleren, want je krijgt geen kaartje. De meeste andere mensen stappen in zonder iets te doen; anderen hebben een pasje dat ze voor het apparaat houden waarop deze groen of rood geeft.
Het Tallink Express Hotel heeft een online check-in-procedure waarvoor we een code hebben gekregen. Hartstikke handig. Onze gegevens staan er in en we kunnen betalen. Alleen wel jammer dat er geen pasje uitkomt. Aan de muur hangt een bericht dat we nu naar het hotel er naast moeten dat er blijkbaar bij hoort. Het komt allemaal goed en uiteindelijk zijn we om 20:00 uur op de plaats van bestemming.
We gaan naar Suveterrass dat in de volgende straat ligt. Op het dakterras hebben we mooi uitzicht over de haven. Het is heerlijk weer, druk met vooral cocktails en shotjes drinkende mensen. Iets minder is de discjockey die de muziek te hard heeft staan.
Om 23:00 uur gaan we slapen. Het is een lange dag geweest.
Woensdag 13 juliTallinnAlles ziet er goed uit. De huizen zijn goed onderhouden, geen troep op straat, de mensen zijn goed gekleed.
De taal is lastig. Een heel enkel woord herkennen we, de rest is abracadabra. Gelukkig spreken de meeste mensen wel Engels.
Na het uitgebreide ontbijtbuffet wandelen we het centrum in. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand. De oude binnenstad bevalt ons zeer goed. Oude kerken met veel hoge spitse torens, mooie gekleurde huizen, veel grote winkelcentra, een mooie markt, gezellige pleinen met terrassen.
Het is een mooie, zonnige dag; niet te warm, weinig wind.
We bezoeken de Sint Olaf, een kerk waarvan de toren 123 meter hoog is en die je tot 60 meter kunt beklimmen, hoger dus als onze Dom, maar die kun je hoger beklimmen. Je hebt een geweldig uitzicht over de oude stad en haven. We wandelen langs de paardenmolen en de oude muren van de stad en door de oude stad zelf. Veel toeristen, opvallend veel met kinderen, een schitterende stad. We kijken bij de Alexander Nevsky Cathedraal met z’n zwarte koepels. Dichtbij ligt de Kiek in de Kök, een museum met grote monnikenbeelden buiten. De oude stadsmuur met de grote torens is overal te zien.
's Middags lopen we eerst een rondje door het havengebied. Erlangs staan veel grote gebouwen met allemaal luxe winkels en supermarkten. Waarschijnlijk mede voor de bezoekers die met de cruiseschepen komen. Daarna lopen we naar het treinstation. Ook hier weer een markt met daaronder een enorm luxe en groot winkelcentrum.
Vervolgens lopen we de oude stad weer in, of liever op. Vanaf deze kant loop je stijl naar boven. Hier heb je een mooi uitzicht. Daarna daal je weer af naar de oude stad. Je moet goed uitkijken waar je loopt. In de straten liggen grote onregelmatige kinderkopjes waar je gemakkelijk over kunt struikelen; de stoepen zijn erg smal. Fietsen, rolkoffers, kinderwagens en invalidewagens zijn niet handig.
Op een paar plaatsen zijn aparte fietspaden, op de meeste niet. Dan moeten de fietsers op de stoep rijden; net als de vele elektrische stepjes. Die worden overal op de weg en de paden geparkeerd. Handig als je er een wilt gebruiken, naar we vragen ons af hoe en wanneer ze dan opgeladen worden. Er rijden ook kleine robotjes die pakjes rond brengen.
We gaan zitten bij het Beer house, een brouwerij en restaurant. Op het terras drinken we wat biertjes en daarna eten we samen een heerlijk hammetje. Met z'n tweeën konden we hem net op.
Donderdag 14 juliTallinnWe wachten even de bui af, de enige vandaag. Hierna wordt het weer zonnig, wat minder warm en meer wind. Lekker wandelweer.
We gaan vandaag eerst naar de wijk Kalamaja. We komen langs de Patarei, een oud zeefort uit 1840. Het is als gevangenis gebruikt door achtereenvolgens de Esten, de Nazi’s en de Russen. In de haven staat een oud lichtbaken zoals we ook op het eiland Mull in Schotland hebben gezien. We dwalen door de wijk met oude houten huizen. Vroeger stonden deze op instorten, maar men heeft ze heel mooi opgeknapt. Ze hebben allemaal andere kleuren. Ziet er goed uit.
’s Middags dwalen we weer door de oude stad op zoek naar mooie gebouwen en gezellige pleinen. We zien de Raadsapotheek in één van de oudste gebouwen van de stad. Hij is nog steeds in gebruik. Er staan hoge, prachtige windvangers op de torens en huizen. We gaan verschillende kerken binnen; sommige zien we pas als we er vlak voor staan. Er zijn heel veel musea, maar die gaan we niet in.
We houden een korte siësta.
Later gaan we het centrum weer in voor de avondmaaltijd en we belanden daarvoor bij de Ierse Pub.
Vrijdag 15 juliTallinnVroeg op pad, want voor vanmiddag wordt er regen voorspelt.
We gaan eerst naar het Rotermann Kwartier, een wijk in het centrum. Het is helemaal gerestaureerd waarbij de onderste oude stenen delen bewaard zijn en daar bovenop gebouwen met moderne architectuur zijn geplaatst. Het ziet er heel mooi uit. Erg divers, veel kleur, veel winkeltjes en terrassen. Mooi.
We wandelen verder door de oude stad, naar de Toompea Castle met z’n oude muren en torens.
Dichtbij ligt de Alexander Nevsky Cathedraal die we nu van binnen bekijken. Een priester voert een ritueel uit bij een groepje vrouwen met hoofddoekjes. Hij zegent ze door een open boek op hun hoofd te houden. Heel mooi.
De Dom, ofwel de St. Mary’s Cathedraal, is de oudste kerk in Tallinn en is in 1233 gemaakt van hout en binnen hangen heel aparte houten wapenschilden van belangrijke families.
We kijken bij diverse uitzichtpunten tot het begint te regenen en we siësta gaan houden.
’s Avonds zitten we binnen bij het Beer House. Aan de zijkant is een aparte zaal waar het lijkt of je op het platteland tussen arbeidershuisjes zit. De was hangt aan het balkon en sommige tafels zijn oude karren. Er wordt gezellige muziek gedraaid en later speelt er een bandje.
Zaterdag 16 juliTallinnHet weer is wisselvallig. Soms regent het, dan is het weer zonnig en blauw en vijf minuten later druilt het dan weer.
Vandaag begint de rondreis met Sawadee. Als het goed is, komt de rest van de groep vanmiddag aan. We moeten wel verkassen naar een ander hotel. Bij het boeken van onze reis hadden we gevraagd naar het eerste hotel en dat hebben we een paar dagen daaraan vooraf ook besproken, zodat we niet hoefden te verhuizen. Bij het inchecken vertelde de receptionist echter dat hij geen reservering voor Sawadee heeft. Bij navraag blijkt dat er niet genoeg plaats was en dat ze een ander hotel geboekt hebben. Jammer dat ze dat ons niet uit zichzelf gemeld hebben.
We zitten nu in het Rixwell Viru Square Hotel dat in het oude centrum ligt bij de Viru Värav, de Viru stadspoort, op een kwartiertje lopen. In het hotel kunnen we de bagage achterlaten en we wandelen weer door het centrum. Gelukkig regent het niet meer en schijnt de zon. Dan is het lekker, in de schaduw is het wat frisjes. De oude apotheek is nu open en we nemen een kijkje binnen. Men heeft er een soort museumpje van gemaakt met oude kasten en oude spullen. Op het terras van de Dubliner drinken we wat voor we de nieuwe wijk Rotermann inlopen. De reuring valt ons wat tegen en we verbazen ons dat ook hier een enorm winkelcentrum staat. Dat is al de zoveelste in en om het centrum. Het eetgedeelte is erg druk en ziet er gezellig uit.
Om 15:30 uur is de kennismaking met de groep, maar we krijgen een telefoontje dat het wat later wordt.
Eentje heeft de reis in de afgelopen dagen geannuleerd, zodat we met een groep van tien mensen zijn. We gaan met z’n allen ’s avonds eten bij restaurant Olde Hansa, een echt Ests restaurant. Het gebouw is verrassend groot met allerlei trappen en gangetjes. We eten in een apart zaaltje. Prima.
Zondag 17 juliTallinnWe wandelen naar de wijk Telliskivi, een rommelige wijk met heel veel horeca, maar vooral muurschilderingen. We hebben er in Utrecht veel, maar hier…. We zwerven er een hele tijd rond.
Bij de afdeling Antiek in het winkelcentrum bij het station kijken we onze ogen uit naar allerlei oude, ons van vroeger bekende, gebruiksvoorwerpen. Ze hebben er ook oorlogskleding.
Via de Lower Town Wall met de overblijfselen van de oude stadstorens gaan we naar Katariina Käik, een mooi steegje dat je zo voorbij zou lopen, wat wij afgelopen dagen dan ook gedaan hebben. We kijken even in de kerk waar een dienst bezig is en lopen vervolgens door het middeleeuwse straatje met z’n aparte bogen boven de straat.
Een droge dag vandaag ondanks de voorspelde regen.
’s Middags wandelen we naar het Kadriorg-park, ten oosten van het centrum. Hier staat het Kadriorg-paleis, gebouwd door Peter de Grote in de 18de eeuw. Er voor ligt een prachtige Franse tuin. Het huis van Peter de Grote, dat wat verderop staat en waar hij woonde tijdens de bouw van het paleis is niet bijzonder