Thailand

30 juli t/m 27 augustus 1989

We maken een sprong in de tijd, want in THAILAND is het jaar 2532. Koning Bumipol (Rama IX) en koningin Sirikit zijn sinds 1946 aan de macht en veranderden de naam van het land van Siam in THAILAND (officieel sinds 1949). Thailand is nooit geannexeerd door een ander land.
Alleen Bangkok heeft al zes miljoen inwoners. Er wonen in Thailand circa vijftig miljoen mensen, die een gemiddelde leeftijd van eenenzestig jaar hebben, op een oppervlakte van 517.000 km² (zo groot als Frankrijk). 95% is boeddhist.

Becak, Thailand

RouteThailand

Zondag 30 juliNaar Bangkok

We worden weggebracht door Herman, Gabriëlle en Thomas. Op het vliegveld maken we kennis met de overige achttien groepsleden.
Vanaf Schiphol vertrekken we met China Air om 13:20 uur. Na een tussenlanding in Dharhan in Saoedi-Arabië komen we om 3:00 uur in Bangkok aan (plaatselijke tijd 8:00 uur 's morgens), waar we opgewacht worden door onze reisleidster Wilma Wassenaar. We maken de reis met Baobab.

Maandag 31 juliBangkok

Beeld in De Wat Prae Keo, ThailandNa de erg korte nacht in het vliegtuig, slapen we in het Trang Hotel eerst twee uur, voordat we de stad in gaan. Met de busboot (kosten: 3 baht = ƒ 0,24) varen we over de Chaophraya-rivier naar het centrum. Hier bezoeken we de Wat Prae Keo, waar een liggende boeddha van zesenveertig meter lang en vijftien meter hoog ligt: de 'reclining Boeddha'. De tempel omvat het koninklijke paleis. Dat is gebouwd in 1783 en is 218.400 m² groot. Het paleis wordt alleen gebruikt bij speciale gelegenheden en ceremonies. Hier staan enorme beelden, wachters/ beschermers, die in de Efteling nagemaakt zijn. Ook bekijken we de Wat Pho, waar enorm veel offerplaatsen zijn. We kijken onze ogen uit. Alles wat er blinkt, is goud.
In Thailand is glas schaars. Als wij een flesje cola kopen bij een straattentje, kunnen we kiezen: of het meteen opdrinken of de cola meenemen in een plastic zakje met een elastiekje en een rietje. Wij kiezen voor het laatste omdat dat er zo grappig uitziet.
Op de terugweg (weer met de busboot) zien we vlak bij ons hotel, een metershoge gouden Boeddha: de Wat Indrawihan. Vanaf onze hotelkamer kun je die ook zien.

Dinsdag 1 augustusNaar Khlong Damnoen Saduak

Na het ontbijt om 8:00 uur vertrekken we naar de drijvende markt op de Khlong Damnoen Saduak, zo'n honderd kilometer ten zuidwesten van Bangkok. In Bangkok zitten op de drijvende markt meer toeristen dan Thaise (ver)kopers, die bijna allemaal een soortement lampenkap op hun hoofd dragen. Het is een gek gezicht. Eerst varen we met een bootje tussen de marktboten, daarna wandelen we wat rond. We kopen een bosje ramboetans voor 3 baht. Lekker.
Een tussenstop maken we bij een kokosnotenplantage, waar uit de kokosnoten een soort suiker wordt gemaakt. Erg toeristisch. Daarna rijden we verder naar Nakhon Pathom waar we de pagode Phra Pathom Chedi bezoeken. Dit is een tempel in een tempel. We zien veel zoutvelden langs de wegen; een raar gezicht, want het lijkt net sneeuw.

Woensdag 2 augustusNaar Ayuthaya

Om 8:00 uur vertrekken met onze mooie bus naar het noorden van Thailand. Ruim zestig kilometer boven Bangkok is onze eerste stop in Bang Pa In. Dit is een paleizencomplex in Chinese stijl. Het grote paleis is de Wehat Chamrun Palace. Er is een mooi prieeltje en een tuin, waar de heggen gesnoeid zijn in modellen van diverse dieren.
Daarna gaan we met een kabelbaantje (gratis) naar de overkant, want een brug is er niet. Het water is nauwelijks te zien door de begroeiing. Als we aan de rivierkant in boten moeten stappen, wil men ons over een paar losliggende boomstammen in het water naar de boten laten lopen. Dat zien we niet zo zitten en uiteindelijk halen ze de boten naar de kant. We varen met een ranke boot naar Ayuthaya, ruim een uur varen. Deze plaats was de vroegere hoofdstad van Thailand, nl. van 1350 tot 1769. We wandelen hier uitgebreid rond en we bezoeken twee tempels: de Wat Phra Chao Phanam Choeng (negentien meter hoge zittende boeddha) en de Wat Yai Chai Mongkol. Boeddhabeeld, ThailandDeze stamt uit 1357 en is gebouwd door koning U Thong.
We logeren in B.J. Guesthouse. Omdat hier te weinig plaats is, slapen wij bij de eigenaars in huis. Wij krijgen de kinderkamer: een groot bed van twee bij twee meter met olifantjes, giraffen en nijlpaarden, een smal paadje en een paar poppen. Primitief, maar erg leuk en gezellig. Wel een erg hard bed.

Donderdag 3 augustusNaar Nakorn Nayok

Vanuit Ayuthaya rijden we naar het oosten naar Nakorn Nayok, alwaar we over de markt slenteren. Daarna door naar het oudste nationale park, Khao Yai, waar we in bungalows verblijven. 's Middags maken we een jungletocht (te voet), heel mooi, heel veel bloedzuigers (jakkie) en het laatste half uur een tropische regenbui. 's Avonds rijden we met een truck een uur door het oerwoud. Een vosachtige, een paar konijnen en heel veel herten zien we. Meer niet.

Vrijdag 4 augustusNakorn Nayok

Monnik, ThailandWe maken een wandeling van een kleine vier uur over smalle glibberige paadjes, over rivieren, klauteren enz. Erg leuk. Uitstekend weer: geen regen, wind of zon. Lekker om te wandelen. Beesten zien we niet. Wel allerlei voetsporen en uitwerpselen. Wel apen, vogels en vlinders.
's Avonds bekijken we een video van welke dieren er allemaal in het park zitten, zodat we kunnen zien wat we allemaal gemist hebben. O.a. olifanten en tijgers.

Zaterdag 5 augustusNaar Khon Kaen

Om 5:45 uur staan we op voor een vroeg vertrek naar het noorden. In Phimai is onze eerste stop, een van de oudste steden van Thailand, met veel tempels en overblijfselen uit de Khmer-periode. Onderweg wandelen we langs/door rijstvelden en traditionele dorpjes, waar vrijwel nooit toeristen komen. Sommige paadjes zijn complete rivieren en we gaan hier op onze blote voeten doorheen. Onder de modder komen we aan in het chique Kaen Inn Hotel in Khon Kaen.
Bij de pizzeria bestellen we allebei een grote pizza, waarna het voltallige personeel niet meer bij komt en nog eens extra komt vragen of het toch echt wel goed is. Ze zijn dan ook zeer verbaasd, als we gewoon alles opeten. Leuk. In Thailand is het de gewoonte, dat niet ieder voor zich bestelt, maar allemaal samen. Alles wordt in het midden van de tafel gezet en je neemt wat je wilt. Je kunt zo bijv. drie schotels bestellen voor vijf man. Wij bestellen ook twee flessen bier. Er komt er dan eerst een, die je samen opdrinkt. Is die leeg, dan komt pas de volgende.

Zondag 6 augustusNaar That Phanom

Zonsondergang aan de Mekong, ThailandBij dezelfde pizzeria ontbijten we ook en ze herkennen ons nog van de 'big stomage' van de vorige dag.
Weer een lange busrit. Veel regen. Onderweg lunchen we in een dorpje met een leuke markt, waar ze o.a. stokjes keversaté verkopen: vijf torren met mooie groenblauwe schilden aan een stokje. Wij proeven ze niet. Sprinkhanen zijn in Thailand een lekkernij.
We rijden door naar That Phanom, een bedevaartplaats, waar we de in Lao-stijl gebouwde tempel bekijken. We overnachten in het Nakhon Phanom hotel, gelegen aan de oever van de Mekong, de grens met Laos. Nakhon Phanom is de enige plaats in het oosten van Thailand waar in de hele plaats één Engelse menukaart te vinden is. 's Avonds eten we buiten in een restaurant aan de oever van de Mekong, waar we een schitterende oranjerode zonsondergang te zien krijgen. We eten spareribs in ananas en kip in knoflooksaus (hele tenen, meer dan een bolletje).

Maandag 7 augustusNaar Nong Khai

Pagode, ThailandWe rijden verder naar het westen en stoppen in Phanna Nikhom voor een moderne pagode in Laotiaanse stijl.
In Phang Khon, het kippendorp, eten we de heerlijkste kip van Thailand. Zo van de markt. Lekker. Het is jammer, dat het erg hard regent waardoor we de markt niet goed kunnen bekijken. Tijdens het eten komt er een uiltje binnen schuilen.
In Ban Chiang bezoeken we de 5.000 jaar oude opgravingen, een van de oudste overblijfselen in Thailand.
We overnachten in Nong Khai aan de Mekong tegenover de hoofdstad van Laos, Vientiane.

Dinsdag 8 augustusNong Khai

Vlinder, ThailandRustdag in Nong Khai. De bus brengt ons naar een hindoe-boeddhistische plaats waar allemaal beelden staan. 't Is mooi van lelijkheid. We wandelen er een poosje rond en verbazen ons dat men zulke beelden heeft kunnen maken. In de struiken in de buurt zitten veel mooie vlinders. We lopen terug door allerlei kleine dorpjes, waar ze overheerlijke yoghurt verkopen. Leuk.

Woensdag 9 augustusNaar Loei

Van Nong Khai naar Loei stoppen we vaak onderweg: leuk dorpjes met telkens andere bezienswaardigheden voor ons: flinterdunne rijstkoeken die men aan het maken en drogen is, hele velden vol met sojabonen, veel papaja's, rijst, enz. enz.

Donderdag 10 augustusPhu Hin Runh Kla N.P.

In Nakhon Thai stappen we over in kleine minibusjes, waarmee we naar het nationaal park Phu Hin Runh Kla rijden op 1.700 meter hoogte. We maken 's middags een wandeling: twee uur lang door een tropische regenbui. De whisky gaat er 's avonds dan ook goed in. Op de terugweg bezoeken we nog een traditioneel bergvolk, een zogenaamd Mong-dorp.

Vrijdag 11 augustusNaar Phitsanuloke

Tempel, ThailandOnderweg maken we een mooie natuurwandeling door een bamboebos zonder paden, dwars door o.a. landbouwgebied. De boeren in dat gebied vinden dat niet zo leuk en dat kunnen wij wel begrijpen: we lopen zo over hun land (en gewassen). De reisleiding snapt dat niet: er is hier geen ander pad, dus we moeten wel, vindt die. Vreemd.
In Phitsanuloke bezoeken we een werkplaats waar boeddhabeelden worden gemaakt. Veel grote beelden en je kan goed zien hoe ze gemaakt woerden. Aan de overkant is een tuin waarin men verschillende vallen voor dieren heeft tentoongesteld. Voor ieder soort dier is een ander soort val.
Later wandelen we naar een tempel, waar de belangrijkste boeddha van Thailand staat. Deze wordt heel vaak gekopieerd. Later merken we dat het toch de verkeerde is. Jammer, volgende keer beter.

Zaterdag 12 augustusNaar Sukhothai, Chiang Mai

't Is feest: Koninginnedag. Hierdoor hebben we anderhalf uur vertraging. Er is nl. een grote parade aan de gang dwars door de stad, over de brug waar wij ook over moeten. Natuurlijk gaan we kijken. Hartstikke leuk, zo'n onderbreking.
Hierna rijden we door naar Sukhothai, de eerste hoofdstad van het Thaise rijk. Dit was in de periode 1200 - 1350 na Chr. Het land bestond daarvoor uit diverse koninkrijkjes. Allemaal ruïnes van een groot tempelcomplex.
De rest van de dag is een lange busrit naar Chiang Mai. Onderweg stoppen we even bij heiligenhuisjes. De hele tijd een hels kabaal: iedereen toetert hier even om de goden gunstig te stemmen.


Zondag 13 augustusChiang Mai

Een vrije dag in Chiang Mai, de tweede stad van Thailand met 100.000 inwoners en meer dan driehonderd tempels. Eerst gaan we naar het postkantoor om alle kaarten te posten en we winkelen wat. Alles is even goedkoop. 's Middags zwemmen we heerlijk en bekijken we de foto's, die we 's morgens af hebben laten drukken: negen rolletjes.
's Avonds op de nachtmarkt eten we tussen al de Thaise mensen en slenteren we over de markt.

Maandag 14 augustusWandeling Gouden Driehoek

Voor de vierdaagse wandeltrek in de Gouden Driehoek krijgen we de beschikking over legerrugzakken en -veldflessen. Dat is wel prettig, want alles voor die vier dagen moeten we zelf mee sjouwen. Onze vuilniszakken proppen we in de rugzakken en we pakken alles nog eens extra in plastic tegen de steeds vallende regen. Met twee kleine busjes rijden we naar de Gouden Driehoek, waar we vertrekken naar Tha Ton aan de Koh-rivier aan de Birmaanse grens. Aangezien het nu nog regent, koopt iedereen een capeje in de meest uiteenlopende kleuren. Na een stuk met een boot staan de olifanten reeds op ons te wachten. Wat een hoge, wiebelende beesten. We zijn dan ook blij, dat de rit slechts een uur duurt. Onderweg eten de olifanten gewoon door. Liefst bamboe. Ze rukken hele stammen uit het bos.
We hobbelen naar een dorp met Shan-mensen. We steken de rivier over en wandelen naar een dorpje, waar het bergvolk Karen woont. We slapen in twee grote huizen gewoon op een super dun matje. De gids en de dragers zorgen voor het eten (o.a. komkommersoep), wat wij dus niet hoefden mee te nemen. De rugzakken zijn zo al zwaar genoeg.
We komen regelmatig mannen en vrouwen tegen die opium roken. Ook 's avonds in de dorpen doen ze dat veel.

Dinsdag 15 augustusWandeling Gouden Driehoek

Een zware wandeling door de vele regen die 's nachts gevallen is. Het pad wordt ook erg slecht door de olifanten die er overheen lopen. Gelukkig is het weer erg goed om te lopen: geen regen, geen zon.
Na een half uur komen we bij een Lahu-dorpje. Na vijf minuten rust is het volgende dorpje anderhalf uur lopen verwijderd. Bij dit bergvolk, de Atu, drinken we thee.
Het zijn allemaal dorpjes die alleen te voet of per olifant te bereiken zijn. Er zijn geen wegen in deze streek, alleen voetpaden. Er komen dan ook niet zoveel toeristen en we hebben veel bekijks.
Na nog anderhalf uur komen we eindelijk bij het lunchdorp van dezelfde stam. Iedereen is doodop. Het is intussen al 14:00 uur en voor we aan het eten zijn, is het weer een uur verder. Dus eigenlijk veel te laat voor de lunch, aangezien het ontbijt (om 7:00 uur) alleen bestaat uit wit brood met banaan. Iets anders is niet te krijgen en is hier ook niet te koop. Martijn kan hier dan ook niet tegen en wordt misselijk. Na het eten (een heerlijke goed zoute sliertjessoep) gaat het een stuk beter.
Akha, ThailandNa het volgende dorp voor de overnachting is het nog anderhalf uur. Het bergvolk heet Akha. Schitterende klederdracht dragen de vrouwen en kinderen. Prachtig. De klederdracht gaat alleen 's nachts uit, ze werken er zelfs mee op het land. Je kunt aan de vrouwen zien of we al dan niet getrouwd zijn. De kinderen lopen vaak naakt, maar hebben dan wel een mooi mutsje op. Ze hebben geen speelgoed, alleen dingen uit de natuur, zoals torren. Die binden ze aan een draadje, waardoor ze zelfvliegende beestjes hebben. De waterleiding in het dorp is een eenvoudige bamboebuis. De wc is gewoon buiten in de natuur.
's Avonds eten we bamboesoep onder de toeziende blikken van de hele bevolking.

Woensdag 16 augustusWandeling Gouden Driehoek

Om 9:00 uur vertrekken we voor een zware tocht. Volgens de gids zou de tocht drie uur duren, voornamelijk bergopwaarts. Het wordt vier uur. Met weinig water en geen eten voor onderweg. Dat is niet best geregeld. Plus een fikse regenbui. Iedereen heeft er goed de balen van. In een dorpje lunchen bij Yoa-volk. Hier regent het helemaal hard, maar kunnen we onze veldflessen vullen met regenwater. 's Middags volgens de gids een makkelijke wandeling van anderhalf uur. Volgens ons is hij wel wat zwaar en duurt hij twee uur. Iedereen zit 's avonds uitgeblust in een Akha-dorp, waar bovendien ook nog niets te beleven en te zien is. Balen.
's Nachts slapen we tussen de ratten, torren, stofmijten, luizen, enz. enz. Iedereen zit onder de schrammen en bulten.

Donderdag 17 augustusWandeling Gouden Driehoek, naar Chiang Mai

Akha, Thailand's Morgens maken we nog een lichte wandeling van twee uur. Ook deze loopt weer uit tot drie uur. Bovendien is het erg warm. Iedereen is blij, dat we uiteindelijk in de wagens zitten die ons terug zullen brengen naar Chiang Mai.
We hebben al bij al reuze geboft met het weer: geen zon, weinig regen, dus uitstekend wandelweer. Ik moet er niet aan denken als het anders geweest zou zijn. Op zich is de tocht niet goed geregeld: de lunches waren te laat, de wandeltijden werden vaak te kort aangegeven en het was ook wel prettig geweest als men vooraf verteld had, dat er in die dorpen geen eten te koop zou zijn. Dan hadden we zelf wat extra's mee kunnen nemen. Jammer, want op zich is die trek goed te doen.
Na drie uur rijden/slapen komen we in Chiang Mai in hetzelfde hotel met zwembad. Iedereen plonst natuurlijk gelijk hierin. 's Avonds gaan we naar de nachtmarkt met een tuktuk, waar we de nodige cadeautjes kopen.
Later zakken we in het hotel lekker door met Joke en Ellen.

Vrijdag 18 augustusChiang Mai, nachttrein naar Bangkok

Een heerlijk ontspannen dagje. Na het ontbijt winkelen we, brengen foto's weg, kopen kleren (goedkoop!), zwemmen, halen de was op, drinken een biertje.
's Avonds om 19:30 uur vertrekt de trein van Chiang Mai naar Bangkok. Een grappige, vrij luxe trein, vinden wij. Wij hebben twee ruime stoelen tegenover elkaar, die later omgebouwd worden tot een privé slaapkamer. Alleen het eten is volgens ons niet helemaal vers, want de volgende dag hebben we allebei diarree.

Zaterdag 19 augustusBangkok

Een vrije dag in Bangkok, alwaar we 's ochtends om 9:00 uur arriveren. Na het ontbijt gaan we naar een groot warenhuis en bezoeken de straatmarkt daaromheen. We vinden zowaar een lange en een korte broek in Martijn z'n maat. Verder koopt Lia een zijden lapje en wat fotorolletjes. We brengen de spulletjes rond het middaguur terug naar het hotel met de bedoeling om wat te eten en dan naar de dierentuin te gaan. We zijn echter zo moe van de afgelopen weken (de trek, te weinig slaap), dat we alleen slapen en lezen. We moeten even bijkomen.
's Avonds zwaaien we de zeven mensen van onze groep uit, die de drieweekse reis hebben geboekt.

Zondag 20 augustusNaar River Kwai

Om 6:00 uur staan we op en met twee minibusjes vertrekken we eerst naar het westen voor een bezoek aan het Jeath-museum (over de aanleg van de Birmaspoorlijn) en het oorlogsgravenmuseum in Kanchannaburi.
Daarna naar de brug over de River Kwai. Met een trein rijden we twee uur lang over de beruchte spoorweg naar Pah Saeng. Daarna is het nog een goed half uur varen naar ons floatel op de Kwai Nai rivier.
Hartstikke leuk hotel op het water, zonder elektriciteit. Iedereen loopt met olielampen te sjouwen. Hangmatten hangen op de terrasjes en we krijgen lekker eten. Achter het hotel worden een paar olifanten gewassen in de rivier.
's Avonds is er een amateuristische dansvoorstelling van bewoners voor een Mong-dorpje, dat aan de oever gevestigd is. Het is wel grappig, omdat er regelmatig wat fout gaat.

Maandag 21 augustusRiver Kwai

De hele dag geluierd. Martijn bezoekt een grot, ongeveer een kwartier varen vanaf het hotel. Ondanks de weinige zon toch behoorlijk bijgekleurd.

Dinsdag 22 augustusNaar Bangkok

Op de terugweg naar Bangkok doen we de mooie terrasvormige Erawan waterval aan. Een mooie waterval met zeven terrassen. Hier brengen we ruim drie uur door, heerlijk ontspannen. In het water zitten visjes, die aan je komen sabbelen, zodra je een lichaamsdeel in het water steekt. Als je een wondje hebt, maken ze dat schoon. Dat voelt erg vreemd aan en is wel even wennen. Als je zwemt heb je er geen last van.
In Bangkok wisselen we geld en gaan lekker op een boot uit eten. Dit is een boot die in de haven ligt en omgebouwd is tot restaurant. Leuk. We zijn blij, dat we niet de volgende hebben genomen, want die begint tijdens het eten ineens een rondvaart te maken.

Woensdag 23 augustusNaar Koh Samed

Lia is jarig en van Martijn krijgt ze alle kleding en lapjes die we in Thailand gekocht hebben (drie lange broeken, twee korte, een T-shirt, twee lapjes). Hij zingt ook een verjaardagslied.
Om 8:30 uur vertrekken we richting Koh Samed, een eilandje in de Golf van Thailand. Na drie uur rijden is het nog een uurtje met de boot.
We worden afgezet in een werkelijk schitterende baai in Ao Wang Duan. Zo'n mooi wit palmenstrand hebben we nog nooit gezien. Het zand is zo fijn, dat het haast bloem lijkt. We krijgen hier een mooi tweepersoons huisje op palen tussen de palmbomen. Idyllisch!
's Middags doen we dan ook niets anders dan op het strand liggen en in het warme water zwemmen en wat snorkelen. Eerst balen we dat de zon niet schijnt, maar als dat eenmaal wel zo is, weet iedereen niet hoe snel hij de schaduw op moet zoeken. Bovendien word je ook bruinrood zonder zon; dus wat wil je nog meer.

Donderdag/Vrijdag 24/25 augustusKoh Samed

Hetzelfde als de vorige dag: zwemmen, zonnen en lezen. Een beetje snorkelen. Er is niet zo heel veel te zien. Ze verkopen heerlijke sandwiches.

Zaterdag 26 augustusNaar Bangkok

In de ochtend luieren we verder.
Om 13:00 uur vertrekken we met de boot naar het vaste land en van hier uit rijden we terug naar Bangkok. In het hotel douchen we, pakken de spullen goed in, gebruiken het laatste diner in Thailand en 's avonds om 21:45 uur rijden we richting vliegveld al waar het vliegtuig...

Zondag 27 augustusNaar huis

...om 0:45 uur richting Amsterdam vertrekt. Om 11:00 uur plaatselijke tijd landen we en worden we door Herman, Gabriëlle en Thomas opgewacht.

Dit was een reis met Baobab (tegenwoordig Sawadee).

Hier staan wat extra foto's in de fotogalerij.