Thailand

30 juli t/m 27 augustus 1989

We maken een sprong in de tijd, want in THAILAND is het jaar 2532. Koning Bumipol (Rama IX) en koningin Sirikit zijn sinds 1946 aan de macht en veranderden de naam van het land van Siam in THAILAND (officieel sinds 1949). Thailand is nooit geannexeerd door een ander land.
Alleen Bangkok heeft al zes miljoen inwoners. Er wonen in Thailand circa vijftig miljoen mensen, die een gemiddelde leeftijd van eenenzestig jaar hebben, op een oppervlakte van 517.000 km² (zo groot als Frankrijk). 95% is boeddhist.

Becak, Thailand

RouteThailand

Zondag 30 juliNaar Bangkok

We worden weggebracht door Herman, Gabriëlle en Thomas. Op het vliegveld maken we kennis met de overige achttien groepsleden.
Vanaf Schiphol vertrekken we met China Air om 13:20 uur. Na een tussenlanding in Dharhan in Saoedi-Arabië komen we om 3:00 uur in Bangkok aan (plaatselijke tijd 8:00 uur 's morgens), waar we opgewacht worden door onze reisleidster Wilma Wassenaar. We maken de reis met Baobab.

Maandag 31 juliBangkok

Beeld in De Wat Prae Keo, ThailandNa de erg korte nacht in het vliegtuig, slapen we in het Trang Hotel eerst twee uur, voordat we de stad in gaan. Met de busboot (kosten: 3 baht = ƒ 0,24) varen we over de Chaophraya-rivier naar het centrum. Hier bezoeken we de Wat Prae Keo, waar een liggende boeddha van zesenveertig meter lang en vijftien meter hoog ligt: de 'reclining Boeddha'. De tempel omvat het koninklijke paleis. Dat is gebouwd in 1783 en is 218.400 m² groot. Het paleis wordt alleen gebruikt bij speciale gelegenheden en ceremonies. Hier staan enorme beelden, wachters/ beschermers, die in de Efteling nagemaakt zijn. Ook bekijken we de Wat Pho, waar enorm veel offerplaatsen zijn. We kijken onze ogen uit. Alles wat er blinkt, is goud.
In Thailand is glas schaars. Als wij een flesje cola kopen bij een straattentje, kunnen we kiezen: of het meteen opdrinken of de cola meenemen in een plastic zakje met een elastiekje en een rietje. Wij kiezen voor het laatste omdat dat er zo grappig uitziet.
Op de terugweg (weer met de busboot) zien we vlak bij ons hotel, een metershoge gouden Boeddha: de Wat Indrawihan. Vanaf onze hotelkamer kun je die ook zien.

Dinsdag 1 augustusNaar Khlong Damnoen Saduak

Na het ontbijt om 8:00 uur vertrekken we naar de drijvende markt op de Khlong Damnoen Saduak, zo'n honderd kilometer ten zuidwesten van Bangkok. In Bangkok zitten op de drijvende markt meer toeristen dan Thaise (ver)kopers, die bijna allemaal een soortement lampenkap op hun hoofd dragen. Het is een gek gezicht. Eerst varen we met een bootje tussen de marktboten, daarna wandelen we wat rond. We kopen een bosje ramboetans voor 3 baht. Lekker.
Een tussenstop maken we bij een kokosnotenplantage, waar uit de kokosnoten een soort suiker wordt gemaakt. Erg toeristisch. Daarna rijden we verder naar Nakhon Pathom waar we de pagode Phra Pathom Chedi bezoeken. Dit is een tempel in een tempel. We zien veel zoutvelden langs de wegen; een raar gezicht, want het lijkt net sneeuw.

Woensdag 2 augustusNaar Ayuthaya

Om 8:00 uur vertrekken met onze mooie bus naar het noorden van Thailand. Ruim zestig kilometer boven Bangkok is onze eerste stop in Bang Pa In. Dit is een paleizencomplex in Chinese stijl. Het grote paleis is de Wehat Chamrun Palace. Er is een mooi prieeltje en een tuin, waar de heggen gesnoeid zijn in modellen van diverse dieren.
Daarna gaan we met een kabelbaantje (gratis) naar de overkant, want een brug is er niet. Het water is nauwelijks te zien door de begroeiing. Als we aan de rivierkant in boten moeten stappen, wil men ons over een paar losliggende boomstammen in het water naar de boten laten lopen. Dat zien we niet zo zitten en uiteindelijk halen ze de boten naar de kant. We varen met een ranke boot naar Ayuthaya, ruim een uur varen. Deze plaats was de vroegere hoofdstad van Thailand, nl. van 1350 tot 1769. We wandelen hier uitgebreid rond en we bezoeken twee tempels: de Wat Phra Chao Phanam Choeng (negentien meter hoge zittende boeddha) en de Wat Yai Chai Mongkol. Boeddhabeeld, ThailandDeze stamt uit 1357 en is gebouwd door koning U Thong.
We logeren in B.J. Guesthouse. Omdat hier te weinig plaats is, slapen wij bij de eigenaars in huis. Wij krijgen de kinderkamer: een groot bed van twee bij twee meter met olifantjes, giraffen en nijlpaarden, een smal paadje en een paar poppen. Primitief, maar erg leuk en gezellig. Wel een erg hard bed.

Donderdag 3 augustusNaar Nakorn Nayok

Vanuit Ayuthaya rijden we naar het oosten naar Nakorn Nayok, alwaar we over de markt slenteren. Daarna door naar het oudste nationale park, Khao Yai, waar we in bungalows verblijven. 's Middags maken we een jungletocht (te voet), heel mooi, heel veel bloedzuigers (jakkie) en het laatste half uur een tropische regenbui. 's Avonds rijden we met een truck een uur door het oerwoud. Een vosachtige, een paar konijnen en heel veel herten zien we. Meer niet.

Vrijdag 4 augustusNakorn Nayok

Monnik, ThailandWe maken een wandeling van een kleine vier uur over smalle glibberige paadjes, over rivieren, klauteren enz. Erg leuk. Uitstekend weer: geen regen, wind of zon. Lekker om te wandelen. Beesten zien we niet. Wel allerlei voetsporen en uitwerpselen. Wel apen, vogels en vlinders.
's Avonds bekijken we een video van welke dieren er allemaal in het park zitten, zodat we kunnen zien wat we allemaal gemist hebben. O.a. olifanten en tijgers.

Zaterdag 5 augustusNaar Khon Kaen

Om 5:45 uur staan we op voor een vroeg vertrek naar het noorden. In Phimai is onze eerste stop, een van de oudste steden van Thailand, met veel tempels en overblijfselen uit de Khmer-periode. Onderweg wandelen we langs/door rijstvelden en traditionele dorpjes, waar vrijwel nooit toeristen komen. Sommige paadjes zijn complete rivieren en we gaan hier op onze blote voeten doorheen. Onder de modder komen we aan in het chique Kaen Inn Hotel in Khon Kaen.
Bij de pizzeria bestellen we allebei een grote pizza, waarna het voltallige personeel niet meer bij komt en nog eens extra komt vragen of het toch echt wel goed is. Ze zijn dan ook zeer verbaasd, als we gewoon alles opeten. Leuk. In Thailand is het de gewoonte, dat niet ieder voor zich bestelt, maar allemaal samen. Alles wordt in het midden van de tafel gezet en je neemt wat je wilt. Je kunt zo bijv. drie schotels bestellen voor vijf man. Wij bestellen ook twee flessen bier. Er komt er dan eerst een, die je samen opdrinkt. Is die leeg, dan komt pas de volgende.

Zondag 6 augustusNaar That Phanom

Zonsondergang aan de Mekong, ThailandBij dezelfde pizzeria ontbijten we ook en ze herkennen ons nog van de 'big stomage' van de vorige dag.
Weer een lange busrit. Veel regen. Onderweg lunchen we in een dorpje met een leuke markt, waar ze o.a. stokjes keversaté verkopen: vijf torren met mooie groenblauwe schilden aan een stokje. Wij proeven ze niet. Sprinkhanen zijn in Thailand een lekkernij.
We rijden door naar That Phanom, een bedevaartplaats, waar we de in Lao-stijl gebouwde tempel bekijken. We overnachten in het Nakhon Phanom hotel, gelegen aan de oever van de Mekong, de grens met Laos. Nakhon Phanom is de enige plaats in het oosten van Thailand waar in de hele plaats één Engelse menukaart te vinden is. 's Avonds eten we buiten in een restaurant aan de oever van de Mekong, waar we een schitterende oranjerode zonsondergang te zien krijgen. We eten spareribs in ananas en kip in knoflooksaus (hele tenen, meer dan een bolletje).

Maandag 7 augustusNaar Nong Khai

Pagode, ThailandWe rijden verder naar het westen en stoppen in Phanna Nikhom voor een moderne pagode in Laotiaanse stijl.
In Phang Khon, het kippendorp, eten we de heerlijkste kip van Thailand. Zo van de markt. Lekker. Het is jammer, dat het erg hard regent waardoor we de markt niet goed kunnen bekijken. Tijdens het eten komt er een uiltje binnen schuilen.
In Ban Chiang bezoeken we de 5.000 jaar oude opgravingen, een van de oudste overblijfselen in Thailand.
We overnachten in Nong Khai aan de Mekong tegenover de hoofdstad van Laos, Vientiane.

Dinsdag 8 augustusNong Khai

Vlinder, ThailandRustdag in Nong Khai. De bus brengt ons naar een hindoe-boeddhistische plaats waar allemaal beelden staan. 't Is mooi van lelijkheid. We wandelen er een poosje rond en verbazen ons dat men zulke beelden heeft kunnen maken. In de struiken in de buurt zitten veel mooie vlinders. We lopen terug door allerlei kleine dorpjes, waar ze overheerlijke yoghurt verkopen. Leuk.

Woensdag 9 augustusNaar Loei

Van Nong Khai naar Loei stoppen we vaak onderweg: leuk dorpjes met telkens andere bezienswaardigheden voor ons: flinterdunne rijstkoeken die men aan het maken en drogen is, hele velden vol met sojabonen, veel papaja's, rijst, enz. enz.

Donderdag 10 augustusPhu Hin Runh Kla N.P.

In Nakhon Thai stappen we over in kleine minibusjes, waarmee we naar het nationaal park Phu Hin Runh Kla rijden op 1.700 meter hoogte. We maken 's middags een wandeling: twee uur lang door een tropische regenbui. De whisky gaat er 's avonds dan ook goed in. Op de terugweg bezoeken we nog een traditioneel bergvolk, een zogenaamd Mong-dorp.

Vrijdag 11 augustusNaar Phitsanuloke

Tempel, ThailandOnderweg maken we een mooie natuurwandeling door een bamboebos zonder paden, dwars door o.a. landbouwgebied. De boeren in dat gebied vinden dat niet zo leuk en dat kunnen wij wel begrijpen: we lopen zo over hun land (en gewassen). De reisleiding snapt dat niet: er is hier geen ander pad, dus we moeten wel, vindt die. Vreemd.
In Phitsanuloke bezoeken we een werkplaats waar boeddhabeelden worden gemaakt. Veel grote beelden en je kan goed zien hoe ze gemaakt woerden. Aan de overkant is een tuin waarin men verschillende vallen voor dieren heeft tentoongesteld. Voor ieder soort dier is een ander soort val.
Later wandelen we naar een tempel, waar de belangrijkste boeddha van Thailand staat. Deze wordt heel vaak gekopieerd. Later merken we dat het toch de verkeerde is. Jammer, volgende keer beter.

Zaterdag 12 augustusNaar Sukhothai, Chiang Mai

't Is feest: Koninginnedag. Hierdoor hebben we anderhalf uur vertraging. Er is nl. een grote parade aan de gang dwars door de stad, over de brug waar wij ook over moeten. Natuurlijk gaan we kijken. Hartstikke leuk, zo'n onderbreking.
Hierna rijden we door naar Sukhothai, de eerste hoofdstad van het Thaise rijk. Dit was in de periode 1200 - 1350 na Chr. Het land bestond daarvoor uit diverse koninkrijkjes. Allemaal ruïnes van een groot tempelcomplex.
De rest van de dag is een lange busrit naar Chiang Mai. Onderweg stoppen we even bij heiligenhuisjes. De hele tijd een hels kabaal: iedereen toetert hier even om de goden gunstig te stemmen.