Cambodja

29 januari t/m 17 februari 2004

CAMBODJA ligt op het vasteland van Zuidoost-Azië en grenst aan Thailand, Laos en Vietnam. Het wordt ook wel Achter-Indië genoemd. Het is bijna dertien keer zo groot als Nederland en heeft 12 miljoen inwoners, waarvan 95% Boeddhistisch is.
De Khmer is de belangrijkste bevolkingsgroep en ze beschouwen zichzelf als de afstammelingen van de legendarische brahmaan Kambu, naar wie Cambodja is genoemd. De Rode Khmer gaf het land de naam Kampuchea, maar sinds 1989 heet het weer Cambodja.
De bekendste inwoners zijn Pol Pot, leider van de gevreesde guerrillabeweging Rode Khmer, en Norodom Sihanouk, koning van Cambodja.

De zuidelijke toegang van de Bayon-tempel in Angkor, Cambodja

RouteCambodja

Donderdag 29 januariNaar Bangkok (Thailand)

We hadden niet gedacht dat we zo snel terug zouden gaan, maar na veertien maanden zijn we weer in Bangkok. Gerda en Carlo zijn de schuldigen. Zij hebben nieuwe gordijnen nodig en de zijde in Amsterdam is erg duur. Dus een retourtje Bangkok gekocht om boodschappen te doen. Wij willen wel mee, maar alleen als we ook naar Cambodja gaan. We laten het vervoer en de hotels door Koning Aap regelen, zodat we daar ter plekke geen omkijken meer naar hebben.
Het sneeuwt 's morgens een paar centimeter, wat tot gevolg heeft, dat de treinwissels richting Schiphol niet werken en het vliegtuig 's middags twee uur vertraging heeft. We vragen ons af wat er zal gebeuren als er weer eens een echte winter komt.
We vliegen met China Air, die altijd vrij ruime toestellen heeft. Hij zit bijna helemaal vol met 'overstapjes': mensen uit Denemarken, Oostenrijk, Engeland. Daarom was het inchecken natuurlijk zo snel gegaan. Er was niemand voor ons aan de balie en dat hebben we op Schiphol nog niet eerder meegemaakt.

Vrijdag 30 januariBangkok

Maar een uur te laat komen we 9200 kilometer naar het zuidoosten in Bangkok aan. Er is zes uur tijdsverschil. Het verschil in temperatuur is heel wat groter: zo'n 30º. Wel lekker, moeten we zeggen! We worden afgehaald en met een luxe busje naar hotel Vieng Tai gebracht, dat midden in het centrum ligt. We knappen ons wat op en gaan meteen op pad. We wandelen naar China Town. Onderweg komen we ogen te kort. We zien een paar oude klongs met nog oudere huisjes er langs. Het is druk op straat en er staan verkeerslichten met secondetellers er naast. De restanten van de versierselen van het bezoek van onze koningin vorige week zijn nog zichtbaar. Overal staan tempels tussen de huizen. In China Town zijn de straatjes erg smal. Elke straat heeft een specialiteit zoals schoenen, sieraden, stoffen. We dwalen door de steegjes en vragen ons af of iedereen hiervan kan leven. Het bevoorraden gebeurt met steekwagens of met brommers. We drinken een paar keer een cola, want het is toch wel erg warm. De cola is goedkoop en kost maar 10 baht (€ 0,20) per flesje. 100 Thaise baht is € 2.
Khao San RoadOp de terugweg nemen we vlak bij het hotel een 'jug Singha', oftewel een literkan met plaatselijk bier. Een jug kost 170 baht, terwijl vier losse glazen 240 baht zou kosten. Die keus is dus niet moeilijk. Daarna houden we siësta en twee uur later schrikken we wakker van de wekker. We lopen de toeristische winkelstraat Khao San Road in en bekijken de winkeltjes en de mensen. Bij de Japanner waar we vorige keer ook gegeten hebben, eten we nu weer. We bestellen twee schalen met sushi's en ieder voor zich nog een schotel. Erg lekker en het kost niks. Vergeleken met de Japanner in Nederland dan. Inclusief drie kannen bier zijn we 1450 baht met z'n vieren kwijt (€ 29).
We drinken hierna nog wat op een terras waarbij we een glas en een flessenopener cadeau krijgen.

Zaterdag 31 januariBangkok

We gaan vandaag naar de grote Chatuchak weekendmarkt. Voor de verandering gaan we met de waterbus en de luchttrein. De waterbus is een boot die over de grote rivier vaart en vaste haltes heeft waar je in en uit kunt stappen. De luchttrein is een metro, niet onder de grond maar door de lucht, waarbij de rails een stuk boven de grond op palen ligt. Bij de boot probeert men ons eerst een longtailboot aan te smeren à 300 baht p.p. Dat is niet de bedoeling, we willen met de gewone publieke boot. Dan moeten we naar een andere pier en komt alles toch nog goed: 15 baht p.p. Het is lekker op het water, een lekker briesje waait er. Het is vandaag een zonnige en dus erg warme dag. We krijgen uitgelegd over wat we allemaal langs de kanten zien. Bij de trein besluiten we om ieder een dagkaart te kopen à 100 baht zodat we er straks ook weer mee terug kunnen.
De markt is overdekt en enorm groot. Iedereen heeft een paar vierkante meter tot zijn beschikking en er is van alles te koop. Vooral kleding. We kijken naar een masker, maar wat we willen, zien we niet. Gerda en Carlo krijgen een bekeuring van 1000 baht, omdat ze hun sigaret op de grond uitdrukken. Ze lieten hem niet op de grond liggen of zo en ze hadden niet eens de kans om hem op te ruimen. Een Australiër overkwam hetzelfde en die moet hetzelfde bedrag is z'n eentje betalen. Waarschijnlijk een agent die niks te doen heeft en wat bij wil verdienen.Gamba'sDe trein op de terugweg zit goed vol. We zien onderweg een groot winkelcentrum en stappen even uit om te kijken. De waterbus is nog voller en het wordt proppen. Hij is nog 'lokaler' en de helft van de prijs van 's morgens. De mensen zijn erg eerlijk en iedereen die op de boot stapt, zoekt de conductrice op om te kunnen betalen. Vlak bij onze halte zien we wat terrasjes en we besluiten om bij een biertje te beslissen waar we 's avonds gaan eten. Aan de overkant staan allemaal eetstalletjes en regelmatig zien we mensen van de drankterrassen iets te eten halen aan de overkant. We gaan dat ook doen en we beginnen met een paar groenteloempia's. Het bevalt zo goed en we zitten zo geweldig, dat we besluiten om te blijven en Thaise tapas te eten. Zo bestellen we pathai, gamba's, een makreel en als toetje pannenkoekjes. Regelmatig komen er andere toeristen bij ons kijken en vragen wat we te eten hebben. Grappig. Het bier halen we zelf uit de koelkast. De flessen blijven op tafel staan en die reken je bij het weggaan af. Ook het eten betalen we bij de diverse stalletjes als we vertrekken. Voor al het eten zijn we maar 500 baht kwijt met z'n vieren (€ 10). Het bier kost 40 baht per fles van 0,67 liter.

Zondag 1 februariNaar Siem Reap (Cambodja)

De man die ons naar de grens met Cambodja zal brengen, komt een uur te laat, pas om 7:00 uur. Wij vinden dat niet zo erg, want zo kunnen we nog in het hotelrestaurant ontbijten. We hebben een groot busje en dus alle ruimte voor ons vieren en de reis naar de grens gaat voorspoedig. Aan de grens is het stervensdruk met karren met allerlei goederen. Wij vinden het een mooi gezicht en kijken onze ogen uit. De rij voor 'Thailand uit' is enorm. Maar we worden al snel door een beambte naar een korte rij speciaal voor 'aliens' gewezen. Dat is mooi en deze rij gaat veel sneller dan al die andere rijen. Buiten worden we opgewacht door iemand van Khiri Travel, die ons naar de Cambodjaanse kant van de grens brengt. We vullen een formulier in, leveren een pasfoto en 1000 baht in en wachten daarna tot het paspoort terug komt, wat een tien minuten duurt. Dan moeten we langs de medische afdeling waar we een foldertje over sars krijgen en gaan we langs de echte douane om Cambodja binnen te mogen. We hebben de pech dat er net een groep voor ons is. Toch duurt het alles bij elkaar maar een uur en dat valt ons mee.
De markt in Poipet is een heel stuk viezer dan de markt aan de andere kant van de grens. Alles wordt op straat gegooid en nooit opgeruimd zo te zien. De wegen zijn een stuk slechter en men rijdt rechts terwijl het stuur ook rechts zit.
In Sisophon gaan we lunchen. We nemen noedels en 'iets' gebakken in de wok met oestersaus. Het zijn gelukkig kleine porties en daar hebben we genoeg aan. We eten weer met stokjes en ook de wc-rol ontbreekt niet op de tafels. We betalen met Thaise baht, zoals dat hier, zo dicht bij de grens, gebruikelijk is.
Van hieruit is het nog honderd kilometer naar Siem Reap waar we bijna drie uur over doen. Onderweg veel brommers, stof, karren afgeladen met mensen en hele grote vrachtwagens. Het is de meeste tijd zonnig en daardoor erg warm. De weg is een zogenaamde 'dirty roadpiste', maar we rijden toch aardig door en om 16:30 uur komen we in Siem Reap aan.
Het hotel is een mooie villa met verschillende kamertjes, oud koloniaal met een airco en fan. De kamer van Gerda en Carlo voldoet niet (de wc loopt niet door, er is geen licht, de douche is verstopt) en ze krijgen een andere kamer.
De vertegenwoordiger van Khiritravel voor het vervolgstuk is er erg snel en we regelen meteen bij hem voor morgen een busje en een gids. De auto houden we drie dagen aan, zodat we de verschillende tempels bij Angkor makkelijk kunnen bezoeken. En als we het te warm krijgen, gaan we gewoon in de auto zitten om af te koelen.
Op het terras van het hotel drinken we een Angkor-bier. Er rijden vooral brommertjes door de straten, weinig auto's. Het is er erg vochtig, veel erger dan in Bangkok. We willen op de markt eten, maar tegen achten wordt daar alles al opgeruimd. De Cambodjanen eten al rond zessen. Daarom gaan we naar Red Piano, gerund door een Belg. We zitten aan een hoge, logge houten tafel op hoge, logge houten stoelen. Grappig. De Cambodjaanse vrouwen lijken hierdoor nog kleiner en ieler dan ze al zijn, ook al lopen ze op plateauzolen. We zijn wel jaloers op hun figuur; vergeleken met hen voelen wij ons groot en lomp. Men betaalt hier in Amerikaanse dollars, terwijl het plaatselijk geld riel heet. Als een rekening 2,5 US$ is en je betaalt met 5 US$, dan krijg je 2 US$ en 2000 riels terug. Het is even verwarrend, maar het went snel.
1 US$ = 4000 riel = € 0,80.

Maandag 2 februariSiem Reap, Angkor

Banteay Kdei, CambodjaEerst ontbijten we in een tentje met eieren en fruit met yoghurt. En koffie natuurlijk. Ze hebben hier lekkere knapperige broodjes, een overblijfsel van de Franse overheersing.
Prompt op tijd verschijnt de auto met chauffeur en gids voor een driedaags bezoek aan de tempels van Angkor. We moeten wat wennen aan het Engels van de gids, maar in grote lijnen kunnen we het wel volgen. We zijn trouwens blij met de gids. Hij weet precies waar de dingen te zien zijn, die de moeite waard zijn. En tussen de tempels rijden we met de auto, zodat we enigszins af kunnen koelen, want het is vandaag erg warm: 35º in de schaduw. En we zitten in de 'koele, droge tijd'!
We kopen een kaartje voor drie dagen voor US$ 40. Overal moeten we die kaart laten zien.
Angkor was de hoofdstad van het machtige Khmer-rijk dat zich tussen de tiende en veertiende eeuw ver uitstrekte over de grenzen van het tegenwoordige Vietnam, Laos en Thailand. Er woonde een miljoen mensen, terwijl Londen er rond die tijd slechts 50.000 telde. Hoewel met name Ankhor Wat beroemd is, bestaat het geheel van Ankhor uit circa honderdtien tempels. De meeste tempels dienden als paleizen voor hindoegoden. In de loop der eeuwen is Angkor echter 'verdwenen' in de jungle, in de vergetelheid geraakt en overwoekerd door de begroeiing. Eind negentiende eeuw werden de tempels herontdekt. Er is veel bewaard gebleven, maar er is nog meer verdwenen, omdat vroeger alles, ook de koningsgebouwen van hout werden gemaakt. Alleen de tempels voor de goden werden van steen gemaakt en die zijn bewaard gebleven. Inmiddels zijn de meeste tempels schoongemaakt en gerestaureerd. Ta Prohm is één van de weinige tempels die men in de oude staat heeft gelaten, dat wil zeggen, overwoekerd door eeuwenoude reuzenbomen en gigantische boomwortels, die met het complex zijn vergroeid.
Wij vinden het prachtig. Werkelijk elk stukje steen is bewerkt. Het is heel harde steensoort, waardoor de versieringen niet afgesleten zijn en veel reliëfs nog goed zichtbaar zijn. Een paar kleine delen zijn schoongemaakt en hier kun je zien hoe vroeger er alles uitgezien moet hebben. Het vreemde is dat elk volk de vorige tempels niet vernielde, maar hun eigen tempels er gewoon naast bouwden. Vandaar die vreemde mengelmoes van stijlen. Er zijn veel reliëfs van gevechten, apsara's (vrouwelijke hemelse tempeldanseressen) en goden.
Ta Prohm, CambodjaApsara (vrouwelijke hemelse tempeldanseres), CambodjaWe bezoeken eerst Ankor Thom met een toegangsweg met aan beide zijden een rij beelden: rechts de slechte en links de goede. Door de zuidpoort lopen we naar binnen en zien generaals op olifanten, bewakers op paarden en lopende soldaten (het zogenaamde voetvolk).
Daarna naar de Bayon-tempel met zijn vele gezichtstorens. We zien het Royal Palace achter het zwembad, het terras van de leprakoning en het olifantenterras.
Na de lunch met o.a. tom yam, een vissoep met citroengras, gaan we naar Srah Srang, Banteay Kdei en Ta Prohm. Elke tempel is weer anders en heeft zijn eigen verhaal. Vooral de Ta Prohm is indrukwekkend met zijn enorme woudreuzen die uit de tempel lijken te groeien.
Als we terug zijn in Siem Reap voelen we ons erg stoffig en warm en drinken op een terras Tiger-tap-bier uit grote literkannen. Tijdens de happy-hours, die hier overal zijn, zijn ze een stuk goedkoper.
Het licht valt uit. Overal worden kaarsjes gezet, maar het duurt niet lang. We eten 's avonds bij Sawasdee, dat verder uit het centrum ligt. Het Engels dat men in Cambodja spreekt, is niet best en moeilijk te verstaan. We eten o.a. pathai en zoetzure kip. Kip is op sommige plaatsen niet te koop, waarschijnlijk in verband met de kippengriep, die hier (en in heel Zuidoost-Azië) heerst.


Dinsdag 3 februariSiem Reap, Angkor

Banteay Srei, CambodjaAngkor Wat, CambodjaWe ontbijten in het hotel. Ze mogen dan op sommige plaatsen geen kippen hebben, eieren zijn er overal volop. We hebben de gids nog een dag gehuurd, want dat is ons gisteren goed bevallen. En zo duur is het nou ook weer niet: US$ 20 voor een dag.
Vandaag bekijken we de Banteay Srei, Banteay Samre, Pre Rup en de Angkor Wat. We lunchen o.a. met tom yam, broodjes met tonijnsalade en pathai en we drinken veel water. Overal staan verkopers die je van alles willen verkopen: Loney Planets (als je laat zien dat je er al een hebt, zeggen ze gewoon 'koop er nog een'), armbanden, T-shirts, drankjes, sjaals, ansichtkaarten.Angkor Wat, CambodjaIn de Angkor Wat staan tempels die met trappen beklommen kunnen worden. De trappen zijn erg steil, de treden zijn hoog en smal. Als je boven bent en je staat een halve meter van de kant, is de trap met z'n veertig treden niet te zien. Tegen de avond klimmen we de Phnom Bakheng, de uitzichtheuvel, op om de zonsondergang te zien. Helaas is het wat heiig en is er geen mooie ondergang. Het is er erg druk en er zijn ook verschillende oranje geklede monniken.
's Avonds eten we op de markt en we hebben keus uit verschillende bieren: Angkor, Lao, Singha, Heineken. We vinden een winkel met zijde, maar die heeft niet de juiste kleur.

Woensdag 4 februariSiem Reap, Angkor

Winkeltje, CambodjaWe ontbijten bij de Vietnamees met po, een noedelsoep, voor maar 2500 riel p.p.
Met de gids die we weer meenemen, bezoeken we eerst een steen- en houtbewerkingfabriek en daarna een primitieve zijdefabriek. Vervolgens nog wat tempels: vandaag de Preah Khan en de Eastern Mebon waar verschillende olifantenbeelden te zien zijn. Het is erg warm vandaag: 40º in de schaduw en geen wind. Zelfs de Cambodjanen vinden het warm.
Om 14:30 zijn we weer terug en houden we siësta. Tegen halfvijf wandelen we over de markt en drinken we een biertje bij de Vietnamees boven op het terras. Lekker buiten en er staat een klein windje. Daarna eten we op de markt. Bij een kraampje mogen we alles proeven en we besluiten om hier te eten. We wijzen verschillende gerechten aan en halen van de lekkerste nog wat bij. Inclusief bier: US$ 2 p.p.

Donderdag 5 februariNaar Phnom Penh

We moeten vroeg op voor de boot naar Phnom Penh. Het eerste stukje varen we met kleine bootjes door een stelsel van kanaaltjes en riviertjes. Er staan veel drijvende huizen en de kinderen gaan met de boot naar school. We stappen over op een grote boot die genummerde stoelen heeft. Het probleem is alleen dat veel nummers twee of drie keer zijn uitgegeven. De Cambodjanen hebben trouwens goedkopere kaartjes zonder nummers. Dus als je laat komt, heb je pech en moet je op het dak zitten, dat dan ook afgeladen vol is. Op het grote meer is verder niets te zien. Bij het begin van het land liggen we even vast. We zijn, denken we, te zwaar beladen en we gaan raar heen en weer. Daarna gaat het weer vol gas richting Phnom Penh, waar we om 14:00 uur aankomen. Bier, CambodjaOp de kade barst het van de welkomstbordjes: mensen van allerlei hotels en tuktuks die proberen mensen mee te krijgen. Wij worden opgehaald en ons bordje is snel gevonden. We gaan meteen de stad in en eten een broodje. We bezoeken de Psah Tmei, de centrale markthal: een grote koepel met hallen naar alle kanten. Gerda en Carlo komen later op de hotelkamer de zijde laten zien die ze gekocht hebben: een kleine vijftig meter voor US$ 330. Ze hebben thuis een adres waar ze het kunnen laten maken en zullen daardoor ongeveer totaal € 1000 kwijt zijn. Hun eerdere offerte uit Amsterdam bedroeg € 6000. Missie geslaagd.
We gaan eten in Ponlock-restaurant, boven aan de riverzijde. We hebben veel belangstelling van de obers, erg jonge mannen en vrouwen. We bestellen veel te eten. Van iedere schotel zijn er drie maten en we bestellen acht kleintjes. Het personeel is helemaal door het dolle heen. Om onze tafel staan voortdurend zeven à acht man. Ze bekijken elke hap en elke slok die wij nemen. Als wij met ze gaan praten, wordt het steeds erger en na het eten krijgen we gratis fruit en thee en tevens hoofd- en schoudermassage. Ondertussen staan er wel dertien mensen om ons heen. Bij de andere toeristen is dat helemaal niet het geval, waarschijnlijk spenderen we erg veel in hun ogen. Met US$ 50 met z'n vieren de duurste maaltijd van de vakantie, maar voor ons nog altijd erg goedkoop. Als we vertrekken, krijgen we van alle obers een applaus. Waanzin!

Vrijdag 6 februariPhnom Penh

Koninklijk Paleis, CambodjaNa het ontbijt bezoeken we eerst het koninklijk paleis en de zilverpagode. Vooral de (namaak) jaden boeddha is mooi. De echte staat in Bangkok.
Daarna wandelen we op ons gemak naar de Russische markt. Onderweg zien we verschillende bedelmonniken, veel riksja's en brommerberijders die ons allemaal mee willen hebben. De brommers zijn hiervoor speciaal uitgerust met een zitje achterop. Overal staan stalletjes langs de kant van de weg met fruit en drankjes. De mensen zijn verschrikkelijk aardig en vriendelijk en klein en smal gebouwd. En ze kunnen verschrikkelijk giebelen. We drinken een paar flesjes cola voor € 0,20 en dwalen over de markt. Veel zijde, souvenirs, brommeronderdelen, schoenen en eetstalletjes.
Bij een 'dure' winkel kopen we een stenen beeld met de vier hoofden van Bhrama uit de Bayon-tempel van Angkor. Ze vragen er US$ 36 voor en wij betalen uiteindelijk US$ 15. Als de verkopers bij het afdingen toestemming moeten gaan vragen voor de door ons geboden prijs, weet je dat je goed zit.
Het blijft erg warm en zonnig. Soms staat er een lekker briesje. Voor alle fans blijven we even staan om af te koelen en we zoeken zoveel mogelijk de schaduw op. We bezoeken het Nationaal Museum, wat niet zo groot is en veel beelden uit Angkor heeft.Monniken, CambodjaWe eten 's avonds bij Friends Restaurant, een restaurant waar men wezen en kinderen die uit huis zijn geschopt, opleidt tot een baan in de horeca. Ze hebben gele, rode en zwarte shirts aan naar gelang de rang van opleiding. Het krioelt er van de bediening, maar het is wel georganiseerd. Iedereen weet precies wat hij moet doen en alles loopt gesmeerd. We eten er tapas: allerlei kleine gerechten zoals salade met blauwe kaas, loempia's, gehaktballetjes, pasta, vis, inktvis en lekkere toetjes met banaan en ananas. De man achter de bar die de cocktails mixt, proeft van ieder drankje met een lepeltje. Leuke baan.
Overal op de boulevard langs de rivier zijn gezellige terrasjes met mooie porseleinen tappen met tapbier. Bij een drankje krijg je altijd een schaaltje met nootjes.

Zaterdag 7 februariNaar Kampot

Ruim voor 8:00 uur staat de auto al klaar die ons naar Kampot zal brengen. Na het ontbijt met lekker knapperig brood met omelet en kaas en garnalensoep vertrekken we met gids en chauffeur. Eerst naar de Ta Prohm tempel in Tonle Bati. Toegang US$ 3, maar dan krijg je wel een gratis blikje cola. De tempel werd verschillende malen her- en verbouwd en is daardoor wat rommelig. De oudste delen stammen waarschijnlijk uit de tiende eeuw. Het was oorspronkelijk een hindoeheiligdom en is bekend om haar mooie bas-reliëfs.
Daarna rijden we naar Phnom Chissor. De tempels staan op een heuvel en we moeten heel wat trappen op. De tempel stamt uit de Angkoriaanse periode en werd later van een hindoeïstisch heiligdom veranderd in een boeddhistisch klooster. Helaas heeft de Rode Khmer ook hier veel vernielingen aangericht. Er lopen verschillende monniken rond met oranje gewaden, die mooi afsteken tegen de stenen. Kampot, CambodjaOnderweg zien we veel waterlelies en hele grote, roze lotusbloemen. De weg wordt steeds slechter. Sommige zijn 'bomby' of 'verry hoppy'. De Cambodjanen vinden deze weg nog goed. Tegen drieën komen we in Kampot aan bij een groot hotel waar vlakbij (hard) een disco speelt. Later blijkt dat het een Khmer-bruiloft is. Het dorp is helemaal niks en er zijn weinig toeristen. Iedereen kijkt ons na en de kinderen zijn vrolijk en zwaaien naar ons. Op een terras aan het water drinken we een Tiger-bier. Kleine flessen voor US$ 1. We zitten prachtig aan de rivier en er staat een lekker windje.
's Avonds eten we hier ook, maar dan is het mooiste deel van het terras al helemaal vol, terwijl we 's middags de enige gasten waren. Ze hebben hier in Kampot overal menukaarten zonder prijzen. We zien wel. We bestellen van alles wat ze niet hebben, maar wel op de kaart staat: aal (niet het goede seizoen), kip (vogelgriep), rundvlees, eend (is er wel, maar op dit moment niet lekker), krab (er is er maar één en we wilden er twee), kaasvis (we waren net zo benieuwd wat dat nou zou zijn). We eten uiteindelijk een krab in currysaus, een grote vis van de bbc, varkensvlees in zoetzure saus, noedels met varkensvlees en gebakken, grote garnalen. We eten ons helemaal klem voor € 2 p.p. De plaatselijke bevolking flikkert alles op de grond: servetten, beentjes en botjes.

Zondag 8 februariKampot, Bokor N.P.

We worden met het busje naar een ontbijtplaats gebracht en daarna gaan we door naar Bokor N.P. Rond 1920 was dit een kuuroord met een kerk en een casino en later werd dit alles door de Rode Khmer verwoest. De weg is vreselijk slecht. Veel gehobbel en we schudden helemaal door elkaar. We gaan omhoog de bergen in naar 1080 meter die bedekt zijn met jungle. Een jungle met olifanten, verschillende soorten apen en luiaards, vleesetende planten en orchideeën. De dieren zien we niet, de planten wel. Boven is het vrij mistig. We kunnen wel de verschillende gebouwen zien liggen, maar de steile afgrond en het vergezicht is niet veel. We zien de kerk en het Bolor Palace (hotel annex casino). We picknicken bij de waterval die op dit moment van het jaar geen water heeft. We hobbelen terug en zijn tegen drieën terug in het hotel. Boven op de berg was het koud: maar 20º.
Orchidee, CambodjaWe draaien het programma van gisteren om: eerst douchen en tegen halfzes borrelen. We gaan weer naar hetzelfde restaurant als gisteren, waar nu nog niemand zit, zodat we zo dicht mogelijk bij het water kunnen zitten. De dames van de bediening dragen allemaal een 'Tiger'-jurkje, maar die zijn lang niet zo sexy als die in Vietnam. Die dames zijn speciaal voor de drank en schenken na elke slok weer bij. En ze vragen voortdurend of je nog meer wilt. Naast ons komt een groep Cambodjanen te zitten, een man of tien inclusief kinderen. Ze bestellen een soort barbecue en later een groentestoompan. Die barbecue willen wij ook en een van de vrouwen van de bediening wijst hem op de menukaart aan en heet lok lak. We bestellen ook grote garnalen, gebakken vis en varkensvlees met spinazie. De lok lak blijkt wel rundvlees, maar een gewone schotel. Wel erg lekker, maar we willen toch nog die barbecue. We halen de ober er maar weer eens bij en proberen het nog een keer uit te leggen. Hun Engels is niet zo goed, en het blijkt dat het niet op de menukaart staat . Hij schijnt het te begrijpen en even later komt er inderdaad een schaal met kooltjes in een heineken-dienblad met ijsblokjes. Bovenop worden eerst grote stukken vet spek gelegd, zodat het vet rondom er af kan druipen. Dan roosteren we het vlees. Anderen toeristen komen aan ons vragen wat wij aan het eten zijn. We vinden het eten zo geweldig, dat we nog een schaal met garnalen laten brengen die ook op de pot gaan. We hebben onze bier-T-shirts aan: Carlo (Tiger), Martijn (Angkor) en Lia (Lao) en gaan op de foto met de Tiger-dames en een ABC-dame (stout-bier) samen met alle lege flesjes. Het is weer een groot feest en de kosten zijn slechts € 2 p.p. voor het eten en € 0,90 voor een fles bier.


Maandag 9 februariNaar Sihanoukville

Vandaag gaan we naar Sihanoukville, ook wel Kampong Saom genoemd, voor een paar dagen strand. En natuurlijk regent het nu! 's Nachts is er meer gevallen, nu nog een paar druppels. Het valt allemaal mee en even later schijnt de zon alweer.
We stoppen bij een vissersplaatsje waar alle boten groen zijn. Zouden ze maar één kleur verf hebben? De bruggen zijn erg slecht en zijn niet meer dan wat planken met veel gaten. We stoppen ook nog bij een peperplantage waar drie meter hoge struiken helemaal vol hangen met rissen peper.
In de buurt van Sihanoukville wordt de weg enorm breed en goed geasfalteerd. Maar of alle bruggen zijn al weggeslagen of ze hebben eerste de makkelijke stukjes gedaan, want er zijn geen bruggen en bij elk riviertje wordt gewerkt.
Tegen half elf zijn we al in hotel Orchidee, waar een Nederlandse 'baas' zit. We wandelen eerst een stukje over het strand, waar enorme rijen strandstoelen met parasols staan, maar er zijn geen mensen. De Cambodjanen komen 's zaterdags en masse naar het strand. Een auto helemaal volgeladen met mensen en koeltassen met eten. Ze strijken dan neer op het strand onder een parasol, huren voor 's nachts één tweepersoonskamer voor een man of tien, twaalf en gaan 's zondagsmorgens in alle vroegte weer terug. Dus dan is het druk; de andere dagen niet. Er worden wel in groot tempo nieuwe hotels gebouwd. Men huurt voor zes jaar grond, bouwt daarop een hotel en na die zes jaar wordt het weer plat gegooid. En dan hoopt men, dat men binnen is.Sihanoukville, Cambodja's Middags zitten we onder een parasol op het strand. Onder een parasol want, ook al schijnt de zon amper, anders verbranden we levend. Als we een drankje kopen, hoeven we geen huur voor de strandstoelen te betalen. In het hotel kost een blikje cola € 0,40 en hier € 0,60. Men is erg goed van vertrouwen. Je bestelt wat en als je vertrekt, verwacht men dat je gaat betalen. Er zijn toch nog wat Cambodjanen bijgekomen en die gaan allemaal gekleed in het water. Er staat wat golfslag en de kinderen spelen met autobanden. Voortdurend komen er mensen langs, die van alles te koop hebben: fruit, drankjes, standlakens, visjes die ze op de draagbare bbc klaarmaken, massages; ook bedelaars.
Boven op een van de terrasjes van het hotel drinken we wat en we besluiten in het restaurant beneden te eten. We bestellen van alles en de spareribs zijn zo lekker, dat we hiervan nog twee porties bestellen. Er lopen wat honden rond, waarvan er een maar liefst acht jongen heeft: kleine bolletjes wol van twee handen groot, die zich laten oppakken, aaien en knuffelen en ze blaffen niet, bijten niet en grommen niet. Wat een dotjes.

Dinsdag 10 februariSihanoukville

We ontbijten in het hotel met omelet en tosti en gaan dan weer naar het strand. Vandaag is het helder en we gaan een kwartiertje in de zon liggen en de rest van de dag in de schaduw. 's Avonds zijn we maar een klein beetje aangebrand. We lezen veel en kijken naar de mensen. Het is niet druk, wat westerse toeristen en wat Cambodjanen. De meeste zijn verkopers.
Het is wel een heerlijk klimaat hier: we gaan altijd in korte broek en T-shirt naar buiten en we hoeven nooit aan een trui, jas of paraplu te denken. De avonden zijn zwoel.
Tegen de avond gaan we naar het centrum en lopen even over de markt. Er staat een geldwisselaar die euro's wisselt (ze kunnen het woord amper uitspreken), hoewel men in het hotel had gezegd, dat die er niet zou zijn.
's Avonds eten we op de nachtmarkt in het centrum. Ze hebben grote bakken staan met allerlei eten en op goed geluk wijzen we zes schotels aan. Twee zijn er zo lekker dat we daarvan nog een portie nemen. Inclusief twee grote flessen Angkor zijn we € 7 kwijt met z'n vieren. Samen achter op één brommertje gaan we terug, want het is toch wel een half uur lopen.

Woensdag 11 februariSihanoukville

Zonsondergang, CambodjaNog een dag strand. We lezen, eten, drinken en zwemmen soms om af te koelen: we schatten de temperatuur van het zeewater op 28º. Vandaag liggen we alleen maar in de schaduw en zien een oneindige rij van verkopers aan ons voorbij trekken.
's Avonds drinken we cocktails en bier op het strand als we naar de zonsondergang zitten te kijken. De zon gaat onder als een rode bol, maar niet helemaal tot aan de horizon.
We eten in Sea Dragon. De kaart is net als het restaurant: (te) groot.

Donderdag 12 februariSihanoukville

En nog een dag strand. Vandaag wagen we ons wel een half uur in de zon. Er zijn weinig mensen vergeleken met gisteren en toen waren het er ook al niet veel. Nog meer verkopers.
We drinken 's avonds tap-bier op het strand waar een pitcher (een liter) maar US$ 2,50 kost en waar we vier glazen mee kunnen vullen. Daarna eten we bij een vrij groot restaurant op de rotonde. Er staan veel auto's en er zitten veel lokalen. Het eten is goed, behalve de garnalen. Die zijn of oud of hebben te lang op de gril gelegen. Ze zijn niet te pellen en ze lijken wel van rubber. Volgens de baas valt het wel mee, maar wij zeggen gewoon dat we ze niet betalen. Hij doet nog moeilijk, maar later zijn ze op de rekening toch door gestreept.

Vrijdag 13 februariNaar Kah Kong

Om 12:00 uur vetrekken we met de boot naar Kah Kong, oftewel Dong Tong. Al die verschillende namen is om het makkelijk te houden. In het begin zijn er erg veel schommelingen en sommige mensen worden misselijk. Als we verder op zee zijn, wordt het rustiger en we maken een tussenstop op het voormalige smokkelaareiland Koh Sdach. Bij de aankomsthaven is het een drukte van belang. Iedereen probeert je een kar in te trekken. Dat lukt bij ons niet, want wij hebben onze man zien staan en hij loodst ons behendig door alle drukte.
Koh Kong is een rustig stadje met veel brommers, schoolkinderen die allemaal zwaaien en giebelen. Als we een biertje zitten te drinken, denderen er ineens twee ossen door de straat. Iedereen schiet weg, want ze ontzien niks en niemand. Even later worden de dieren uit de rivier gevist, lichtelijk beschadigd.
We zien voor de laatste keer de plaatselijke benzinepompen: grote vaten met een pompje er boven op. In deze plaats staat ook de provinciale gevangenis en er is weinig criminaliteit zo te zien: een klein gebouwtje zonder gevangenen.
Men betaalt hier weer in baht. Althans dat staat op de rekening. Maar we kunnen ook met een combinatie van dollars en riels betalen en dan krijgen we baht terug. Het is even rekenen.
We eten weer uitgebreid en er is weer een Tiger-dame en we drinken Tiger-bier in plaats van Angkor.

Zaterdag 14 februariNaar Bangkok (Thailand)

De grens is aan de andere kant van het water en we doen er maar tien minuten over om deze te passeren. Een record. Om halfnegen zijn we al op weg naar Bangkok, waar we zes uur later zullen aankomen. Onderweg eten we een ijsje en drinken we koffie en yoghurt.
Het is hier een stuk koeler, lekker warm, meer wind, maar wel helder en zonnig. Er zijn beduidend meer toeristen dan twee weken geleden.
We zitten weer in hetzelfde hotel en kennen de buurt zo onderhand. We gaan op zoek naar een kaart voor Wim en T-shirts. En we zien zowaar een boeddhahoofd wat we willen hebben. Twee weken terug hebben we hem niet gezien. Hij is wel duur: 3800 baht (€ 75). We pingelen wat, maar er gaat niet genoeg af. We hebben nog twee dagen.

Drijvende markt van Khlong Saduak, ThailandWe eten en drinken in het straatje richting rivier. Ook hier is het erg druk, maar er is nog een tafeltje vooraan vrij. Voor ons dus. We halen weer verschillende gerechtjes en Gerda en Lia wagen zich zelfs aan schorpioen en sprinkhaan. Daar wordt met een soort glassexspuit sojasaus overheen gespoten, zodat er wat smaak aanzit, want zelf smaken ze eigenlijk nergens naar. En we introduceren een nieuw soort pannenkoek, n.l. met ananas. Die ananas hebben ze niet, maar het stalletje ernaast verkoopt fruit. Daar kopen we de ananas en de helft ervan wordt gebruikt voor de pannenkoek. De rest krijgen we in een zakje mee. Thaise mensen achter ons lijkt het ook wel wat en we geven hen het zakje met de rest van de ananas. Het wordt laat…

Zondag 15 februariBangkok - Khlong Damnoen Saduak

Drijvende markt van Khlong Saduak, ThailandOm halfzeven vertrekken we (een kwartier te laat, want onze wekker liep niet af) naar de drijvende markt van Khlong Saduak, honderd kilometer ten zuidwesten van Bangkok. Het is frisjes, nog maar 26º…
We varen eerst door de kanaaltjes met een longtailboot en stappen bij de markt uit. Er varen veel bootjes waarin vrouwtjes met lampenkappen op hun hoofd allerhande waar verkopen. Het fruit is goedkoop en we kopen ramboetans en pomelo. Voor een T-shirt durven ze 550 baht te vragen. Wij weten ondertussen de prijzen en we kopen er twee voor samen 200 baht.
Weer terug in Bangkok eten we een sandwich en loempia's en drinken weer yoghurt. Daarna is het tijd voor siësta.
's Avonds paraderen er verschillende harmoniegezelschappen door de straat compleet met vlaggenzwaaiers.

Maandag 16 februariBangkok

We slenteren langs de winkeltjes, kopen kleine bakjes en onderleggers en uiteindelijk het boeddhahoofd voor 2700 baht. Hij is groot en zwaar en past net in Lia's tas. Al het pakpapier halen we er weer af, want dat neemt te veel ruimte in beslag. Het wordt proppen, maar het kan allemaal net.
We gaan naar hetzelfde restaurant als anderhalf jaar geleden waar ze lekker tap-bier hebben. Na de laatste heerlijke maaltijd wordt de pot gedeeld en het geld geteld. Daarvan kopen wij wat placemats en dan blijft er nog 110 baht over. We zien een leuke tuktuk voor in de kast, maar die kost 180 baht. We keren onze portemonnee om en laten zien, dat we echt niet meer hebben. We krijgen hem mee.
Om 23:30 uur worden we opgehaald en naar het vliegtuig gebracht, ...

Dinsdag 17 februariNaar huis

... dat om 2:40 uur vertrekt. Volgens plan landen we om 9:00 uur op Schiphol.

Dit was een door Koning Aap Reizen voor ons georganiseerde reis.