Peru

17 september t/m 15 oktober 1998

PERU ligt in Zuid-Amerika, is ongeveer dertig keer zo groot als Nederland en heeft 22 miljoen inwoners. De bevolking is samengesteld uit indianen (49%), mestiezen (33%), blanken (12%), negers, mulatten en Aziaten. Het is globaal in te delen in een woestijnachtige kuststrook, het ruige Andes-gebergte en het Amazonegebied.
Sinds de onafhankelijkheid in 1827 heeft het nog menig grensconflict met zijn buurlanden en zelfs nu nog zijn niet alle grenzen officieel vastgelegd.

Machu Picchu, Peru

RoutePeru

Donderdag 17 septemberNaar Lima

Tegen acht uur in de ochtend gaan we van huis af en omdat het regent, gaan we met de bus. Daardoor zijn we erg vroeg op het station en hebben we alle tijd om een kaartje te kopen. We ontmoeten Wim op de afgesproken plaats en helaas, de trein heeft een kwartier vertraging en we missen de overstap in Duivendrecht. We komen te laat op de afgesproken plaats op Schiphol aan, maar we zijn nog niet de laatste. De groep bestaat uit negen mannen en zeven vrouwen, inclusief reisleider Freek. Deze keer reizen we met SNP.
De vliegreis verloopt voorspoedig en na negenenhalf uur maken we een tussenlanding op Curaçao. Daar is het knap warm (35º); een hele overgang met het druilerige Nederlandse weer. Daarna is het nog drieënhalf uur vliegen naar Lima, waar we om 19:30 uur plaatselijke tijd landen. De koffers duren wat langer, omdat er eentje niet is (gelukkig niet die van ons).
Met twee taxibusjes worden we naar hostal Roma in het centrum van Lima gebracht. We wisselen (op het vliegveld) wat geld (1 sol = ƒ 0,60), kopen wat water en gaan meteen naar bed (Nederlandse tijd is het al 4:30 uur). Er is zeven uur tijdsverschil, maar doordat we lekker lang kunnen slapen, zullen we daar weinig last van hebben.

Vrijdag 18 septemberLima

Na het ontbijt om 8:00 uur gaan we met z'n drieën de stad in. Eerst naar een 'casa de cambio' om geld te wisselen, waar je een betere koers krijgt dan op het vliegveld. We kijken wat rond op het Plaza San Martín en in een winkelstraat. Hoewel het al 10:00 uur is geweest, zijn de meeste winkels nog niet open. We lopen naar het Plaza de Armas, een groot, centraal plein met bomen en bankjes waar vooral 's avonds de jeugd te vinden is. Iedere plaats heeft een Plaza de Armas. De gebouwen om het plein zijn een paar jaar geleden helemaal opgeknapt, wat naar het schijnt hard nodig was. Nu is het erg fleurig met veel gele gebouwen en rode salvia's. De kathedraal bekijken we van binnen. Het ziet er prachtig uit met verschillende stijlen. Pizarro (de Spaanse veroveraar) zou hier begraven liggen. In 1746 is de kerk geheel verwoest door een grote aardbeving. De huidige is in 1755 afgebouwd en is een reconstructie van het origineel.
Plaza de Armas, PeruWe lopen door naar de San Francisco-kerk/klooster dat net een paar dagen gesloten is. Jammer. Vervolgens kijken we op het Plaza de Armas naar de wisseling van de wacht bij het 'Palacio de Gobierno', het regeringspaleis. Grappig. We kopen ergens een broodje (er zijn overal lekkere bakkertjes) en gaan weer terug naar het hotel.
De hele ochtend is het bewolkt en dat schijnt nogal eens te gebeuren in Lima. Dat ligt aan zee en onder invloed van de zogenaamde Peru-stroom hangt hier vaak een grijze mist. Het is niet koud.
Om 13:00 uur gaan we met taxi's naar het busstation, waar we de openbare bus naar Pisco nemen. De rit zal zo'n drie uur duren. De kust is erg droog en dor, behalve op plaatsen waar een rivier uit de bergen de zee instroomt, groeit volop groente en fruit. Ondertussen is de zon gaan schijn en wordt het knap warm in de bus.
In Pisco zitten we in hotel Las Americas. Wij tweeën krijgen een grote kamer met één twee- en twee eenpersoonsbedden. Overal in de stad lopen mensen te flaneren. Goed 18:00 uur wordt het donker en keren we terug naar het hotel. We gaan eten bij Manuel en bestellen allemaal menu's. We kunnen kiezen tussen groente- en vleessoep en een hoofdgerecht met kip, vlees of vis. De soep is prima verzorgd. Daarna komt de kip. Deze is waarschijnlijk overreden door een vrachtauto, want hij ziet er nogal plat uit. Dan komt het vlees. Ook een schnitzel, net als de kip. We houden ons hart vast voor de vis, die wij besteld hebben. Eerst komt de mededeling dat de rijst op is en komen de drie eerste vissen binnen. Ze zijn ook overreden door een vrachtauto. Sommige onder ons beweren dat het Michelinbanden zijn geweest. Zij die vis proeven, vinden dat de vis naar kip smaakt. Zij die kip krijgen, denken dat ze vis eten. Dan komt de rest van de vis: wij krijgen een overheerlijke paella geserveerd, die voortreffelijk smaakt.

Zaterdag 19 septemberNaar Paracas N.P., Ballestas eilanden

Candelabra, PeruOm 6:00 uur worden we gewekt, zodat we om 6:30 uur kunnen ontbijten. De tafel staat al gedekt met lekkere harde broodjes, boter, jam, jus, thee en koffie. De broodjes blijken alleen korsten: de binnenkant is lucht.
Goed 7:00 uur vertrekken we met een busje naar Paracas N.P., vijftien kilometer ten zuiden van Pisco. Het is een mooie dag met een strak blauwe lucht en een lekker windje. Iedereen is aan het einde van de dag dan ook verkleurd/verbrand. We stappen over in een boot met heel weinig beenruimte (Martijn past helemaal niet) en varen naar de Ballestas eilanden. Vanaf de zee is de 'Candelabra' erg goed te zien. Dit is een vijftig meter lang pre-Columbiaans overblijfsel. Het teken staat gericht op de Nazca-lijnen, waar het wat van weg heeft. Het is niet bekend wie het gemaakt heeft en waarom.
We varen verder naar de eilandjes, die alleen betreden mogen worden door guano-winners. Guano is mest van de vogels. Door de koude golfstroom (de Humboldt-stroom) voor de Peruaanse kust, zit hier een enorme hoeveelheid vis. Daar leven de vogels van die in groten getale voorkomen. Guano bevat nitraat en wordt op commerciële wijze gewonnen om als mest op het land te worden gebruikt. Dit werd al ten tijde van de Inca's gedaan. Processie in Pisco, PeruWe zien o.a. Peruviaanse bruine pelikanen, diverse soorten aalscholvers, Humboldt-jan-van-gents, Humboldt-pinguïns, grijze meeuwen, kalkoengieren en zeehonden, die op het strand met honderden bij elkaar liggen. Het is een prachtig gezicht, al die rotsen in het water met die vele vogels. Na een kop koffie of coca-thee rijden we verder langs de kust, waar we wit met zwart en roze flamingo's zien. Daarna komen we bij 'la Cathedral', een rotsformatie in de klippen die een mooie okerkleur heeft. Ook van bovenaf is het schitterend om te zien. De grootste verrassing zijn de dolfijnen die langs komen zwemmen.
Na de lunch in een visrestaurant waar een oude Nederlandse Antilliaan werkt (is met een Peruaanse getrouwd), maken we een wandeling over het strand en langs de klippen. Prachtige vergezichten over de haven en de zee met z'n rotsen. Veel vogels zitten er. Vooral kalkoengieren die zich tegoed doen aan een dode zeeleeuw.
In het visrestaurant drinken we een lekker pilsje (0,625 liter is standaard in Peru). 's Avonds gaan we met de groep eten. De meeste nemen het typisch Peruaans gerecht 'lomo saltado' wat bestaat uit rijst met een stoofpot van rundvlees, uien, azijn, chili, tomaten en frieten. Daarnaast is er aan de kust natuurlijk vis. De tomatensoep is van een hoog knoflookgehalte.

Zondag 20 septemberPisco, naar Nazca

's Ochtends hebben we vrij om Pisco te bekijken, waar vooral de markt leuk is om te zien. Voor de lunch kopen we wat broodjes en fruit. Ze hebben ook heerlijke drinkyoghurt met vruchtjes.
Om 12:30 uur vertrekt de bus naar Nazca (10 sol). Onderweg hebben we een stop van een uur in Ica. Het landschap is hier nog steeds woestijnachtig; langzaam wel wat meer bergen, waarbij je steeds weer afdaalt naar een (soms) vruchtbaar dal. Uiteindelijk klimmen we naar de vlakte van de 'de lijnen' en later arriveren we in Nazca zelf om 17:30 uur. Een busje brengt ons vervolgens naar Hostel Las Lineas.

Maandag 21 septemberNazca, nachtbus naar Arequipa

Cauchilla, Peru's Middags zullen we een vlucht maken boven de Nazcalijnen (à US$ 45). Bij die prijs zijn nog andere excursies inbegrepen. Eerst rijden we naar een aardewerkfabriekje, waar ze ons laten zien hoe ze oude potten namaken. Wij kopen een kleintje voor 30 sol (ƒ 18). We lopen een klein stukje naar een volgende werkplaats. Men haalt uit een goudmijn grote zakken met zand die gezeefd worden. Gemiddeld halen ze twee gram goud (22 karaat) per week eruit. Vervolgens rijden we door naar Cauchilla, een Nazca-kerkhof. Door het droge klimaat zijn mensen die hier begraven liggen, redelijk gemummificeerd. Tot vorige jaar zaten die lijken gewoon in het zand, achtergelaten door grafrovers. Men heeft nu de overblijfselen teruggeplaatst in de graven. Sommige lijken hebben redelijk veel haar. Degene met het hele lange haar (tot hun knieën) waren hoofdmannen. Vroeger werd regelmatig de kleding van de lijken vervangen en werden de doden voorzien van een nieuwe voorraad eten. Het schijnt dat er vele graven onder het zand liggen, die nog niet opgegraven/geplunderd zijn. De overheid heeft geen geld om het gebied te bewaken; laat staan om het te exploiteren.
Nazca-lijnen - Kolibrie, PeruWe rijden door naar een luxe hotel waar we lunchen en een dik uur hebben om ons bij het zwembad te vermaken. Om 14:30 uur vertrekken de eerste vijf mensen (wij ook) voor het maken van de rondvlucht. De Nazca-lijnen zijn enorme in de woestijn getekende figuren die vanaf de grond niet zichtbaar zijn. De lijnen zijn gemaakt door mensen van de Nazca-cultuur die zijn bloeiperiode kende van 400 - 600 na Chr. We worden naar het vliegveld gebracht, waar de toestellen al klaar staan. Het zijn hele kleintjes waar maar vier personen (incl. piloot) in kunnen. We worden gewaarschuwd voor een onstabiele vlucht, maar wij hebben nergens last van. Slechts eentje heeft er overgegeven, anderen zitten op het randje. We krijgen een plattegrond van het hele gebied waar alle figuren opstaan. Dat is wel zo handig, omdat we zo weten waar we naar uit moeten kijken. Telkens als we bij een figuur zijn, cirkelen we er helemaal omheen en hangt het toestel heel schuin, zodat we ze goed kunnen zien. Soms is het wat lastig om ze te ontdekken; de ene keer gaat het om kleine figuren, dan weer om enorme grote. Zo is bijv. de aap negentig meter hoog en heeft de condor een spanwijdte van honderddertig meter.
Eenmaal terug in het hotel horen we dat de excursie naar het aquaduct niet doorgaat. Samen met Wim gaan we bij de buren een biertje drinken. We hebben net een slok op als we horen dat het alsnog door zou gaan. Zonde van de 0,625 liter en we besluiten om te blijven waar we zitten.
's Avonds om 23:00 uur vertrekt de nachtbus naar Arequipa. Een niet echt comfortabele manier om de nacht door te brengen. Arequipa ligt ruim duizend kilometer ten zuiden van Lima op 2.300 meter aan de voet van de vulkaan El Misti (5.822 meter).

Dinsdag 22 septemberArequipa

Santa Catalina-klooster, PeruOm 7:15 uur komen we aan in Arequipa en worden we naar hotel Casa de mi Abuela gebracht. Het is een mooi hotel met een grote, rustige tuin met allerlei zitjes en een zwembad. Omdat nog niet alle kamers klaar zijn, gaan we eerst ontbijten. Lekker met fruit, ei en yoghurt. Nadat we ons verfrist hebben, gaan we naar het Santa Catalina-klooster. Dit is enorm uitgestrekt en heeft een oppervlakte van 20.426 m². Het is gesticht in 1580 door een Spaanse weduwe. Alle (Spaanse) nonnen die intraden waren door hun mannen verlaten of weduwe geworden en verlangden terug naar hun moederland. Het klooster is daarom een soort reproductie geworden van een stad in Andalucía. Het klooster had lange tijd geen contact met de buitenwereld, maar had wel een service-ingang bij de keuken. Alleen op zon- en feestdagen waren anonieme woorden mogelijk door een dubbele wand. Er wonen nu nog dertig nonnen, terwijl dat er vroeger zo'n driehonderd waren. Sinds 1970 is het geopend voor toeristen.
Daarna slenteren we wat door het centrum, zitten even op het Plaza de Armas, eten iets en kopen kaarten en T-shirts. We zijn net in de supermarkt om boodschappen te doen voor morgen voor het ontbijt en de lunch als de winkel dicht gaat. Buiten blijkt dat heel veel dicht is: siëstatijd. Dat lijkt ons ook wel wat en we liggen twee uur op bed. Vervolgens naar het zwembad, maar het wordt snel frisjes door wat wolkjes. Tot nu toe is het strak blauw (behalve in Lima dan) en warm.
's Avonds eten we in een restaurant cuy [koei]. Maar liefst tien mensen bestellen de cavia, maar er zijn er nog maar zes. Het beestje komt in z'n geheel op het bord compleet met kop en pootjes. Je moet hem met je handen uit elkaar trekken. Het smaakt prima.