Zimbabwe - Botswana
14 augustus t/m 13 september 1993
ZIMBABWE heette tot 1979 Rhodesië. Het is een stabiel land in het roerige zuidelijk deel van Afrika met een goede infrastructuur.
Het ligt gemiddeld tussen 900 en 1.700 meter en heeft 8,4 miljoen inwoners. Het is net zo groot als Groot-Brittannië met een extra Schotland.
BOTSWANA is een stuk ruiger dan Zimbabwe. Het is zo groot als Frankrijk en heeft 1,2 miljoen inwoners.
De Kalahari-woestijn beslaat 85% van het land. De Okavangko Delta mondt uit in het zand en is 15.000 km² groot.
Zaterdag 14 augustus/Zondag 15 augustusNaar Harare (Zimbabwe)
We worden om 20:00 uur op Schiphol verwacht. Doordat het nieuwe stuk van de NS klaar is, gaat het erg snel met de trein (slechts zesendertig minuten). Op het vliegveld maken we kennis met onze zestien andere medereizig(st)ers. De groep is gelijk verdeeld: negen mannen en negen vrouwen. Om 22:00 uur vertrekken we volgens schema met een vol KLM-vliegtuig. We hebben deze reis bij Baobab geboekt.
Om 8:00 uur plaatselijke tijd (7:00 uur Nederlandse) maken we een tussenlanding in Dar Es Salaam (Tanzania). Daarna nog een in Lilongwe (Malawi) om tenslotte om 11:30 uur in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, te landen. Er is geen tijdsverschil met Nederland, in deze tijd heerst er geen malaria en het kraanwater is te drinken. Wat een luxe allemaal.
De reisleider, Bart Würsten, wacht ons al op en we worden in een soort vrachtwagen naar de camping gebracht, even buiten Harare. Hier staan al een aantal tenten opgezet (door de vorige groep gedaan). 's Avonds krijgen we braai, een barbecue. Een worstje, een steak met daarbij gepofte aardappels, gemengde salade, maïspap, saus, pompoen, koude rijstsalade en een broodje. Hoezo primitief kamperen! We gaan vroeg naar bed.
Maandag 16 augustusNaar Vumba
We staan op om 6:30 uur en vervolgens pakken we de bus in. Om 8:00 uur vertrekken we naar Harare. Hier moeten boodschappen gedaan worden, zodat we tot 11:00 uur vrij hebben. Harare-centrum is ruim opgezet met brede straten en moderne winkels. We kopen meteen maar ansichtkaarten en postzegels. Verder kijken we even naar T-shirts en liggen we in een park in de zon.
Daarna rijden we naar Vumba. Dit is een botanische tuin aan de oostkant van Zimbabwe. In de verte kun je Mozambique zien liggen. Onderweg langs de kant van de weg eten we met lekker bruin brood, Goudse kaas, Franse kaas, augurken, uitjes, tomaat en erg roze vleeswaren. Lekker.
Om 17:00 uur komen we in Vumba aan. Snel zetten we de tenten op en maken een kampvuur. Terwijl er gekookt wordt, zitten wij gezellig een pilsje te drinken. We eten heerlijk: macaroni met veel saus en een salade.
Als de zon weg is, wordt het trouwens vrij fris. 's Avonds moet je altijd een of meerdere truien aan, terwijl het overdag in de zon 25º is. 's Nachts heerst er een volmaakte stilte onder een schitterende sterrenhemel.
Dinsdag 17 augustusVumba
Om 7:00 uur staan we op, zodat we om 8:00 uur kunnen vertrekken. Ontbijt met thee, leverworst, twee soorten Franse kaas. Na vijftien minuten rijden met de bus maken we een wandeling door de omgeving. We lopen circa vier uur (met veel tussenstops) en komen uiteindelijk in de botanische tuin. In de 'teagarden' lunchen we en daarna kijken we rond in de tuin. Die is goed onderhouden met veel bloeiende planten en een grote vijver in het midden. In een bamboebos zien we een paar samango-apen. Een typisch soort aap van de 'blue monkeys' die alleen hier in de bergen voorkomt.
Lia heeft deze avond keukendienst. Martijn zit in de pakgroep en moet elke ochtend als we verder gaan de bus in pakken en 's avonds uitpakken. Lia maakt een lekkere kip met prutje samen met Esther en Jilco in een recordtijd (volgens Sibéal, onze Ierse kokkin) op houtvuur (een uur en een kwartier).
Woensdag 18 augustusNaar Great Zimbabwe Ruïns
Zonder ontbijt vertrekken we om 7:00 uur naar Mutare. Hier krijgen we een heel uitgebreid ontbijtbuffet in een erg chique restaurant. We vallen wel erg uit de toon, maar daar trekken we ons niets van aan en we laten ons het eten heel goed smaken.
Daarna gaan we met de bus naar de Great Zimbabwe Ruïns. Onderweg stoppen we bij een markt en een grote brug. We wandelen wat rond en maken veel foto's van mensen, die dat erg leuk vinden.
Verderop stopt de bus in de bush voor een snelle lunch. We lopen een stuk naar een paar dorpjes, waar de mensen erg vriendelijk zijn. Bij een paar huisjes worden we gewenkt en mogen we even in de keuken kijken. Erg leuk.
We komen op een luxe camping terecht in de buurt van de ruïnes. Snel zetten we de tent op en maken de wandeling naar de top in twintig minuten. Van veel grote stenen hebben de Zimbabwanen een groot bouwwerk gemaakt. Een prachtig uitzicht heb je hierboven. We wachten tot de zon achter de bergen zakt, voor we naar beneden lopen.
Donderdag 19 augustusNaar Matopo N.P.
Goed 6:00 uur staan we op en wandelen we naar de Great Enclosure, een onderdeel van Great Zimbabwe. Er staat veel overeind en het is een mooi bouwwerk. Prachtig zijn de bloeiende aloë's. We lopen hier een poosje rond tot het tijd wordt om naar de camping terug te gaan, waar de boel door de pakploeg wordt ingepakt en om 9:30 uur vertrekken we naar Matopo Nationaal Park.
In Masvingko maken we een stop om boodschappen voor de komende drie dagen in te slaan. Daarna volgt een lange saaie rit naar Matopo. Eenmaal in het park zien we onze eerste impala's en recht voor onze tent zit een visarend op honderd meter afstand.
's Avonds eten we een vegetarische schotel met na afloop Irish coffee (de slagroom wordt geklopt met twee vorken).
Vrijdag 20 augustusMatopo N.P.
Tijdens de ochtendwandeling in het park zien we de volgende beesten: klipdassen, zwarte arend, zwarte wouw, klipspringers, bosbokken. De camping wordt overstroomd door bavianen. Er loopt hier ook nog een stel wrattenzwijnen rond. Erg grappig is, dat die korte stukken op hun knieën lopen.
Na een uitgebreide siësta, gaan we om 15:00 uur gamedriven (rondrijden op zoek naar wild). In dat deel van het park zitten neushoorns, de enigen in Zimbabwe en Botswana. Hier leven ongeveer vijfendertig witte (breedbek) en zestien zwarte (spitsbek) neushoorns. Meteen als we het park inrijden, zien we twee witte. Een heeft er zelfs een hoorn. De meeste zijn er afgehaald om het stropen tegen te gaan. We zien ook diverse impala's, een paar nijlpaarden, eekhoorns, muizen met een olifantenslurfje, een giraf, verscheidene koedoes en een neushoornvogel.
Zaterdag 21 augustusMatopo N.P.
Om 6:00 uur vertrekken we wederom voor een gamedrive. Nu zien we zebra's, krokodillen, nijlpaarden, giraffen, neushoorns, neushoornvogels, zelfs een bosvarken (vrij zeldzaam, leeft alleen 's nachts), koedoes, impala's, verschillende vogels waaronder zwarte wouwen en een ooievaar.
Onderweg ontbijten we aan een meertje, waar je niet te dicht bij mag komen, omdat er krokodillen in zitten. Vervolgens bekijken we een grot, waar schilderingen zijn die door vroegere bosnegers zijn gemaakt.
Tegen zonsondergang bezoeken we het graf van Cecil Rhodes, de grondlegger van het huidige Zimbabwe (Rhodesië). Zittend op de rotsen zien we een mooie zonsondergang.
Zondag 22 augustusNaar Hwange N.P.
Als we 's ochtends wakker worden, is het bewolkt. Gelukkig is de zon snel terug. De hele reis zullen we geen regen krijgen en alle dagen zon. Heerlijk.
Eerst rijden we naar Bulawayo. Wij worden hier afgezet bij het museum, dat erg mooi is met veel opgezette beesten. Buiten staat een oude stoomlocomotief.
Daarna volgt een saaie rit naar Hwange park, een heel groot park met alle mogelijke wilde dieren. Als we het park naderen, steekt een hele kudde olifanten, zeker zo'n tweehonderd, de weg over. Erg indrukwekkend, die grote dieren. De kleintjes zijn erg leuk. Zo'n kudde bestaat uit allerlei vrouwelijke familieleden met kinderen. Zodra de mannetjes volwassen zijn, verlaten ze de kudde en leven alleen of met een klein groepje (vier à acht) andere mannetjes samen. De vrouwtjesfamilie blijft het hele leven bij elkaar, terwijl de samenstelling van de mannetjesgroepen vaak wisselt.Later zien we zebra's, giraffen, koedoes, gnoes, kraanvogels, parelhoenders, neushoornvogels, apen, blauwe ijsvogels en krokodillen.
's Avonds overnachten we in het Main Camp. Ter ere van Lia's verjaardag, morgen, krijgen we alvast taart. Er is appeltaart en chocoladetaart, welke 's ochtends in Bulawayo is gekocht.
Maandag 23 augustusHwange N.P.
Lia is jarig! Om 6:00 uur wordt er al gezongen.
Rustig rijden we door het park naar Robin's Camp (honderdvijftig kilometer). Tussen de middag zitten we twee uur op een platform bij een meertje. Hier komen steeds andere dieren drinken. Soms staan er wel vijf verschillende diersoorten (o.a. sabelantilopen). Er vliegen ook verschillende vogels zoals een bosveldpapagaai, een koperstaartloerie en geelbekneushoornvogels. Na aankomst in Robin's Camp zetten we de tent op en vervolgens gaan we naar een platform voor de zonsondergang.
Dinsdag 24 augustusHwange N.P., naar Kalahari-woestijn (Botswana)
We worden wakker (4:30 uur) van Bart en de chauffeur, die de foodbox uit de klauwen van een hyena aan het redden zijn. (Gisterenavond heeft men vergeten om die in de bus te zetten.) Als die goed en wel in de bus staat, komen de hyena's terug. Ditmaal zijn het er vier of vijf. Als ze zien, dat er niets meer te halen valt, slaan ze aan. Wat een herrie. We zullen ze andere avonden regelmatig te zien krijgen. Als we 's avonds bij het kampvuur zitten en we schijnen met een zaklantaarn tussen de tenten, zien we ze heel dichtbij naar ons staan kijken.
Vroeg (6:30 uur) gaan we onder begeleiding van twee gewapende gidsen in het park wandelen. Helaas zien we weinig wild, maar het is toch wel een aardige wandeling. Weer terug op de camping worden de tenten opgeruimd en vertrekken we richting Botswana. Onderweg zien we een erg giftige dode cobra en een levende kameleon. Als die opgepakt wordt, verandert die van schrik van kleur.
De overgang bij de grens gaat vrij snel. Het verschil met Zimbabwe is, dat in Zimbabwe alles door zwarten geregeld wordt en dat daar alles perfect verloopt, terwijl in Botswana de blanken denken, dat de zwarten niets kunnen en doen de blanken alles: het is er een zootje. Zij zijn niet vriendelijk en het is er viezer en duurder.
Eenmaal in Botswana stappen we in (open) safariwagens, waarvan er twee al klaar staan. De andere komt net na de lunch en we kunnen dus tijdig vertrekken.
Tegen 17:00 uur komen we op de 'camping' aan: een stuk Kalahari-woestijn met alleen harde pollen en planten met stekeltjes, geen voorzieningen en veel zand (en stof).
Woensdag 25 augustusKalahari-woestijn
Om 9:30 uur vertrekken we naar Nata, waar nieuwe drank e.d. ingeslagen wordt. Over het laatste stukje asfalt (zeventien kilometer) en dan linksaf de bush in naar de Magadaki-pannen (zoutpannen). Wij zitten boven op de toyota-landcruser. Voorin zit je nog wel een beetje uit de stof, maar achterin is het vreselijk. Eerst rijden we verkeerd. Daarna komt onze toyota vast te zitten in het zand. Op eigen kracht komt hij er niet uit en we moeten hem met een andere auto eruit trekken.
We keren en slaan een andere 'weg' in. Helaas mist de laatste auto ons en gaat rechtdoor. De andere auto gaat er achteraan, maar wat er ook gebeurt, er komt niets terug. Uiteindelijk komt iemand op het idee om op het dak van de auto te gaan staan en met een spiegeltje te schijnen in de richting waar ze verdwenen zijn. Dat blijkt perfect te helpen en na een uurtje komt die auto terug (met behulp van het spiegeltje). Dan is het wachten op de gevolgde auto. Gelukkig zit in de teruggekeerde auto de lunch, zodat we eerst maar gaan eten. Daarna wandelen, kaarten en kletsen we wat. Eindelijk, na drie uur komt de auto terug en kunnen we onze reis voortzetten.
Onderweg zien we een groep struisvogels, die hard voor ons wegholt. We zitten nu achterin en Martijn krijgt de grootste lading stof. Als we bij het kamp aankomen op Kudu-island, lijkt hij wel een zombie! Helaas is er geen douche, zodat we hem met wat natte doekjes schoon moeten maken.
Er is nog even tijd om rond te wandelen. Het is er prachtig. We zitten aan de rand van de zoutpannen. Vroeger waren dit grote meren, die in de loop der tijd opgedroogd zijn. Door de zouten en mineralen groeit er helemaal niets. Zo ver als je kunt kijken, is er een kale vlakte. Aan de rand staan verschillende baobabbomen. Erg grillig van vorm, een beetje een 'wandelend bos'.
Donderdag 26 augustusNaar Maun
Voor het vertrek lopen we nog even rond. Vervolgens gaan we terug naar de geasfalteerde weg. Dat is een tocht van zo'n vier uur. Erg afwisselend landschap. De ene keer kaal, droog en dor en de andere keer bosjes; veel acaciastruiken met gele bloemetjes die heerlijk ruiken. We rijden een stuk door een pan en zien door allemaal fata morgana's: het lijkt alsof we op het strand richting zee rijden. 't Is erg fascinerend.
Eenmaal op het asfalt ligt het dorpje Gewta, waar we in een luxe hotel lunchen. Heerlijke spaghetti. We kunnen onze handen en hoofden even opfrissen. Niet dat het veel helpt, want we vertrekken weer met de open auto's. Langs de kant van de weg zien we weer struisvogels.
In Maun op de camping, weten we niet hoe snel we onder de douche moeten springen. Heerlijk die warme straal na een aantal dagen waterloos. Daarna eten we in het restaurant kip met friet. Lekker. Eindelijk weer een beetje beschaving met bier uit glas!
Vrijdag 27 augustusNaar Okavangko Delta
Laat ontbijt in het restaurant (toost met eieren en bacon, fruitsalade en fruitsap), erg lekker voor de verandering. Vervolgens ruimen we op ons gemak de tent op en pakken de tassen in voor twee nachten Okavangko Delta. We kunnen alles wat we niet nodig hebben, achterlaten op de camping. In de bomen zitten verschillende neushoornvogels, een grijze loerie en een aantal vervet-apen.
Daarna gaan we met een vrachtauto naar een stuk dieper water. De delta ligt al aan de camping, maar het heeft dit jaar in Angola zo weinig geregend, dat het water erg laag staat. De delta is een van de weinige plaatsen ter wereld waar een rivier niet in een ander water uitmondt, maar gewoon over land.Als we bijna bij de boten zijn, loopt de vrachtauto vast in de modder. Met een schop en veel dor hout en stro wordt met vereende krachten de auto er uitgewerkt.
Aangekomen bij de drie (motor)boten worden die snel geladen en varen we naar een eiland in de delta (Dadura oftewel Mokoro's island). Hier zetten we snel de tenten op en lunchen we. Daarna gaan we met tweepersoons mokoro's (duwboten) het water op. Het is jammer, dat de hele groep samen blijft, anders zou je veel vogels zien. Nu alleen wat olifanten en als we een tijdje alleen voorop varen, zien we wel verschillende vogels o.a. zwarte riethanen, reigers en bijeneters. Wel een beetje ver weg, maar toch erg mooi. Met water uit de Okavangko Delta hebben we onze veldfles gevuld. Het water kun je zo drinken! Niet te geloven, dat dat nog bestaat.
Op de camping leggen we een kampvuur aan en drinken we een heerlijk koud biertje. 's Avonds bij het eten in het vuur warmen we marsmallows op. Lia krijgt een prachtig boek over de Okavangko Delta voor haar verjaardag.
Zaterdag 28 augustusOkavangko Delta
Na het ontbijt vertrekken we met de mokoro's. We hebben een kwartier gevaren als we aan land gaan en hier maken we een wandeling van vier uur. Al heel snel zien we een paar olifanten. Die zijn o.a. bezig om noten uit een vrouwtjespalm te schudden. Een geluid, dat we de avond ervoor in het kamp al gehoord hadden, maar dat we niet thuis konden brengen. Later zien we een stuk of tien zebra's en verschillende bokken. Alles bij elkaar een mooie wandeling. Aan het eind van de wandeling lunchen we met aan het ontbijt klaar gemaakt brood. Ook voor de gidsen hebben we een portie meegenomen.
Terug in het kamp, verkleden we ons om te gaan zwemmen. Heerlijk verkoelend en we spoelen ons weer schoon van het stof van de wandeling. 's Middags luieren en dutten we wat en doen verder niets.
Zondag 29 augustusOkavangko Delta, naar Maun
's Morgens maken we met een klein groepje een twee uur durende wandeling in de omgeving met Bart als gids. Al snel zien we een alleenstaande olifant. Er staat net een struik voor, dus kunnen we hem heel omzichtig tot vijfentwintig meter afstand benaderen. Als de olifant ons ziet, wordt hij erg nerveus en slaat hij op de vlucht en loopt met een hele grote boog om ons heen. Dan blijkt, dat achter ons nog een stuk of zes olifanten staan en wij hebben die ene dus van de kudde afgezonderd. Tegen de wind in, lopen we op die groep toe en we kunnen ze mooi gade slaan. Ook zien we in de verte drie grote grondneushoornvogels en een vorkstaartscharrelaar.
Weer terug bij de tenten pakken we alles in en brengen dat naar de kant van het water. Heel snel komen de boten eraan en varen we terug naar Maun. Onderweg wacht ons echter een verrassing. Midden in de rivier liggen zeven à acht olifanten. Het is een schitterend gezicht. Een paar olifanten op de kant komen dreigend en trompetterend op ons af, maar we laten ons daar niet door afschrikken. We kunnen ze een hele tijd goed bekijken.
Terug in Maun kamperen we op dezelfde camping. Tegen vieren gaan we met z'n achten naar het vliegveld voor een rondvlucht van een uur boven de Okavangko Delta (kosten 110 pula = ƒ 77). Wat een gave vlucht. In het begin vliegen we heel erg laag boven een stroompje, waar we een man weg zien duiken, omdat hij bang is dat het vliegtuig hem zou raken. We hebben een negenpersoonshoogvlieger, zodat we een schitterend uitzicht hebben. Later gaan we wat hoger vliegen, maar niet zo hoog dat we niets meer zien. We zien o.a. olifanten, zebra's, buffels, verschillende antilopen, giraffen, een nijlpaard. Het is een heel mooi gezicht om al die dieren in en bij het water te zien. Ook zien we mooie vogels boven het water scheren. We hebben een mooi overzicht over de delta met veel water en allemaal verschillende tinten groen. Prachtig. Alles bij elkaar een vlucht om nooit te vergeten.
Terug op de camping maken we de rest jaloers met onze verhalen. Daarna lekker gedineerd in het restaurant van de camping. Lekker luxe dus.
Maandag 30 augustusNaar Chobe
Met twee nieuwe auto's vertrekken we naar het noorden. Nu hebben we een zes en een twaalfpersoonsauto. We horen van Bart, dat de tweede dag het mooiste zou zijn voor de zespersoonsauto (wisselbeurt), dus besluiten we om te proberen er dan in te komen. Dat lukt!
Het eerste stuk is asfalt, daarna alleen nog maar zandpaden. Gelukkig is er geen stof, zodat we niet zo erg vies worden. Onderweg lunchen we en om 15:30 uur komen we op de camping. Nou ja, camping: er is een kraan, twee douches en twee wc's. Het terrein is verder niet afgezet.
Na snel de tenten te hebben opgezet, vertrekken we voor een gamedrive. Er is hier erg veel wild te zien. Aan de ene kant zie je zebra's, aan de andere kant olifanten, veel antilopen, giraffen en gnoes. Je komt oren en ogen tekort.
Bij de camping zien we een watertje met daarin verschillende olifanten en nijlpaarden. Het is een prachtig gezicht tegen de oranjerode avondhemel.
Als we naar onze tenten gaan, zien we een olifant over de camping lopen, vlak bij de tent. 's Nachts blijkt, dat een olifant op twee meter van onze tent de takken van een boom aan het trekken is. Het wild zit allemaal zo dichtbij. 's Nachts mogen we alleen de tent uit als het echt nodig is en dan nog altijd met z'n tweeën.
Dinsdag 31 augustusNaar Chobe
Om 5:30 uur worden we gewekt en om 6:00 uur vertrekken we voor een gamedrive die vijf uur zal gaan duren. We zitten nu in de zespersoonswagen en hebben een mooi uitzicht. We rijden voorop en de wagen is een stuk geruislozer dan die andere.
Wederom zit er veel wild. Ditmaal lopen er ook leeuwen; die hebben we nog niet gezien. Later vertelt Bart, dat hij ze meestal wel ziet, maar dan liggen ze onder een boom en zijn ze te beroerd om hun kop op te tillen. Deze leeuwen (twee leeuwen, twee leeuwinnen en twee welpen) lopen heen en weer en spelen en drinken water. Het is erg leuk om te zien. Op een gegeven moment komen ze wel erg dichtbij. Een leeuw wordt wel wat nerveus en bang van die twee auto's. Hij begint te grommen en Mirjam wordt zo bang, dat ze op de grond van de auto gaat zitten. Maar een leeuw valt nooit zo'n grote auto aan (hij ziet de auto met de mensen als een geheel) en dus hoef je niet bang te zijn.
Verderop liggen nijlpaarden met kleintjes in de poel. Schitterend zijn die. We zien opnieuw grote neushoornvogels en een paar ooievaars. Later ook een paar lelkraanvogels en roofvogels o.a. de Afrikaanse jachtarend.
Als we terug komen op de camping, blijkt dat er apen hebben huis gehouden. Een tent ligt plat; de bovenstang is helemaal doorgebogen. Bij een andere hebben ze een slechte rits gemold en hebben de apen de inhoud volledig op z'n kop gezet. Gelukkig is er niets kwijt en is er niets kapot, alleen stinkt alles naar aap. Wel een consternatie natuurlijk. Blij dat het onze tent niet is.Daarna lekker twee uurtjes relaxen, douchen (heet) en een biertje. Om 13:45 uur vertrekken we naar een volgende camping (wild kamperen).
We rijden heel rustig langs de rivier en zien een grote groep olifanten (vrouwtjes met kinderen), circa honderdtien stuks. Ze zijn aan het drinken en komen langzaam onze kant uit. Van het ene op het andere moment draaien ze zich om en draven ze als gekken de andere kant op onder luid getrompetter. Waarschijnlijk heeft een plotseling geluid of gebaar hen gestoord. Het is een indrukwekkend gezicht. Ook zien we heel dichtbij een schitterende zadelbekooievaar.
We kamperen binnen de Chobe-reservaatgrenzen, wat eigenlijk verboden is. Het is er 's nachts muisstil.
Woensdag 1 septemberChobe
We moeten om 5:00 uur al op, omdat we vandaag een groot stuk moeten rijden over erg slechte wegen. In de middag komen we bij de Chobe-rivier en zien nog niet eerder geziene witruggieren. Ook zitten er veel visarenden, verschillende krokodillen, reigers, bonte kieviten, lelielopers, ibissen, aalscholvers, grondneushoornvogels, duizenden pelikanen, meerkatten, wederom veel olifanten en giraffen (beide met kleintjes) en een verschrikkelijk mooi gekleurde vorkstaartscharrelaar. 's Avonds komen we op een camping met een douche met warm water (voor ons tenminste, wij zijn de snelsten, de rest heeft pech).
Donderdag 2 septemberNaar Victoria-watervallen (Zimbabwe)
Op weg naar de grens met Zimbabwe. Eerst een stuk over zandpaden langs de Chobe-rivier. Hier zien we een antilopensoort, de poekoe, die alleen in de Chobe-park voorkomt. Later bij een kadaver zien we monnikskapgieren en een maraboe.
De grensovergang levert een beetje problemen op, omdat Bart teveel Zimbabwe-dollars bij de hand heeft. Gelukkig kan hij zich er uitkletsen en met een busje vertrekken we naar de Victoria-watervallen.
We bezoeken 's middags het park, waar je een schitterend uitzicht hebt over de watervallen. We genieten er volop van, maar we moeten ons terug haasten, omdat we een sunsetboottocht zullen maken. We zitten met z'n zessen in een boot met een grote koelbox en een blad met hapjes. Als we terug zijn, hebben we drie flessen champagne, drie flessen witte wijn en ongeveer tien biertjes op. Van de sunset hebben we niet zoveel gezien.
Daarna eten we met z'n zevenen bij een pizzeria.
Vrijdag 3 septemberVictoria-watervallen
In een groot luxe hotel ontbijten we aan het zwembad. Ze hebben werkelijk van alles: eieren, bacon, worstjes, niertjes, lever, gebakken aardappelen, tomaten, vlees, fruit, kaas, yoghurt. We zitten heerlijk te schransen. Daarna verzamelen we achter het hotel voor een instructie voor het raften. Dat kun je verschrikkelijk mooi op de Zambezi-rivier. We zitten met z'n zevenen op een boot. Martijn voorin, Lia achterin. Voorin moet je op commando naar voren de golven induiken. Achterin hoef je alleen maar te zorgen, dat er niet uitvalt. Lia valt er natuurlijk toch uit. Ze zit vrolijk een foto te maken, als we tegen de rotsen stoten. Ze verliest haar evenwicht en valt in het water. Gelukkig kan ze een uitstekende arm grijpen en wordt ze snel in de boot getrokken.
De eerste stroomversnellingen zijn het meest spectaculair. Een keer verdwijnen we helemaal onder water. Een kwestie van goed vasthouden en je komt vanzelf weer boven.
Tussen de middag lunchen we aan de kant met broodjes, salades, eieren, tomaten, kip, vlees. Heerlijk. Bij de lunchplaats komen er mensen huilend uit de boten en smeken ze of ze echt niet verder hoeven. Zo bang zijn ze. Wij vinden het prachtig.
We nemen in totaal de versnellingen vier tot en met vierentwintig. Alleen nummer negen wordt overgeslagen, omdat die te gevaarlijk is. We moeten hier de boot over de rotsen dragen. Alles bij elkaar een dag om nooit te vergeten!
's Avonds eten we met z'n allen chique als afscheid. Daarvòòr zou de video getoond worden van het raften, maar die is mislukt. Balen! We kopen dan maar een algemene video en wat foto's.
Zaterdag 4 septemberVictoria-watervallen, naar Kariba
Met z'n vijven vertrekken we voor een rondvlucht van een kwartier boven de Victoria-watervallen. Deze keer kiezen we voor een helikopter, want daar hebben we nog nooit eerder mee gevlogen. Dat is ƒ 30 duurder dan met het vliegtuig. Wel prijzig (ƒ 125). De helikopter op zich is een belevenis. Je hebt veel meer zicht dan in een vliegtuig, het gaat een stuk rustiger en je kunt het raam gewoon openzetten. Je bent meteen van de grond af. Erg leuk. Het overzicht is mooi, maar de totale waterval is kleiner dan we gedacht hadden. Alles bij elkaar toch erg de moeite waard.
In het dorp is een winkelstraat waar we wat dingen willen kopen. Voor Elvira vinden we een strak beeldje (58 Zim$ - ƒ 20) en voor onze muur zien we mooi bewerkte wandelstokken. Verderop op de markt staan de prijzen niet vast en kun je pingelen. Hier vinden we 'onze' stok. De prijs begint met 140 Zim$ en zakt tot 100. Wij willen niet meer dan 60 betalen. Dat wil die vrouw ook wel hebben, maar dan wil ze er wat kleren bij. Wij gaan naar onze tent terug en pakken Lia's oude wandelschoenen in. Die wil ze na de vakantie toch weggooien, omdat er nog maar weinig profiel opzit. Voor de rest zijn ze nog prima. Dat blijkt wel, want die vrouw wil ze wat graag. Met bijbetaling van 10 Zim$ (ƒ 3) krijgen we onze wandelstok. Leuk.
's Middags vertrekken we met z'n achten naar Kariba. De rest gaat naar Harare en meteen door naar huis. Wij plakken er een weekje kanoën op de Zambezi-rivier aan vast. We maken een tussenstop in Hwange en hebben redelijk wat turbulentie.
Met taxi's gaan we naar Moth-camp en slaan onze tenten weer op. 's Avonds lopen we een half uur naar het dichtstbijzijnde restaurant: Lake View Inn. Lekker eten.
Zondag 5 septemberKanotocht Zambezi
We moeten bepalen wat we voor de kanosafari nodig zullen hebben. Er zouden tenten, matjes, dekens en handdoeken aanwezig zijn, dus hoeven we alleen wat kleding en toiletspulletjes mee te nemen. De rest wordt apart gezet en we vertrekken met auto met trailer met daarop vijf kano's.
Na ontvangst van een permit en een paar uur rijden, laten we de kano's bepakt te water. Er sluiten zich twee Australische dames bij ons aan, zodat we met z'n tienen en een gids zijn. Alle kano's zijn zwaar beladen en we zitten met z'n tweeën in een kano. Het valt reuze mee. We peddelen rustig een tijdje en na een poosje houden we elkaar vast en lunchen we midden op de rivier. Ondertussen dobberen we rustig verder. Aan de Zambiaanse kant staan veel mensen. De Zimbabwaanse kant is natuurpark en daar is verder niemand te zien.
's Middags weer een rustpauze op het water voor een drankje. Een heerlijk relaxte dag. Op een zandbank zetten we 's avonds de tenten op. Daarvòòr in het water zitten veel nijlpaarden, die een hoop herrie maken. Gelukkig komen ze niet dichterbij.
Maandag 6 septemberKanotocht Zambezi
We worden gewekt met deksels. 's Nachts is het best koud en horen we steeds het geluid van hippo's.
Om 7:30 uur vertrekken we opnieuw met de kano's. Gisteren hebben we vijftien kilometer afgelegd, vandaag zullen het er dertig worden. Het valt vies tegen, want we hebben tegenwind. Daardoor wordt het peddelen erg zwaar, ondanks het feit dat we stroomafwaarts varen. Maar tegen elven hebben we toch de helft afgelegd en stoppen we voor de lunch. Daarna liggen we twee uur in de schaduw te luieren. 's Middags kanoën we de rest. We zien hippo's wel wat dichterbij en ook een enkele krokodil. Op een gegeven moment splitst de rivier zich en moeten wij door een smal stuk. Precies in het midden duikt net een hippo onder. Aangezien je niet weet waar hij naar toe gaat, wordt er bij voorbaat een geweer te voorschijn gehaald. Voor het geval dàt. Er gebeurt echter niets.
Op een strandje staan een hoop ooievaars en een aantal lepelaars en er vliegen veel mooi gekleurde bijeneters. Tegen het eind van de dag zien we nog wat koedoes en wat olifanten, maar we hadden alles bij elkaar toch veel meer dieren verwacht. Misschien in de buurt van Mana Pools.
We kamperen weer op een zandbank. Prachtige zonsondergang met uitzicht op de bergen. Het waait vrij hard en we zijn bang, dat de tent zal wegwaaien.
Dinsdag 7 septemberKanotocht Zambezi
Om 6:00 uur staan we alweer op, pakken de kano's in en vertrekken. We hebben opnieuw wind tegen en het valt wederom niet mee. Onderweg in een dorpje kopen we vis voor 's avonds. We zien weer veel nijlpaarden en af en toe wat olifanten. Tegen elven zijn we op de plaats van bestemming en het laatste stukje moeten we tegen de stroom in peddelen. Dat is helemaal lastig. Alle bagage plus alle boten moet een paar meter omhoog getild worden.
Onder een boom lunchen we in gezelschap van een paar olifanten. Twee komen er wel heel dichtbij en het blijkt, dat op de plaats waar wij omhoog zijn gekomen, zij omlaag willen naar het water. Het is een leuk gezicht om die twee in het water te zien spartelen. Onder een boom luieren we tot de auto ons op komt halen. Alles laden we hierop en rijden naar een camping in Mana Pools. Onderweg zien we veel dieren, veel zebra's, een enorme kudde buffels, impala's, wrattenzwijnen, antilopen en olifanten natuurlijk.
Na de tenten te hebben opgezet, gaan we weer aan het bier, nog steeds koud, door de grote ijsblokken die in de koelbox zitten.
Het eten bestaat uit satsa (een Afrikaanse maïspap) met een prutje, pompoen als groente en een steak. We hebben het eten nog maar net op of we zien een hyena in het kamp op misschien tien meter afstand. Om deze reden moet alles in de landrover worden opgeborgen. Gedurende de nacht horen we naast het gesnurk van Bert de meest vreemde geluiden. Er komen behalve een aantal hyena's waarschijnlijk ook olifanten en buffels op de camping.
We horen 's morgens pas dat Ndoro (onze gids) al drie mensen aan de hippo's heeft verloren op zijn kanotochten. Dat soort sterke verhalen hebben ze altijd achteraf.
Woensdag 8 septemberKanotocht Zambezi, naar Kariba
De dieren die we op de gamedrive van tweeënhalf uur zien, zijn: buffels, olifanten, impala's, zebra's, waterbokken, koedoes, wrattenzwijnen, een leeuw met jongen, hippo's en een hyena. Volgens Ndoro heeft die hyena waarschijnlijk last van stress, want hij komt vanuit de bush recht op onze auto af en blijft pas op een meter of tien voor ons staan. Hij kijkt eens naar ons en vervolgens kuiert hij rustig door.
Als we terug zijn in het kamp staat er een ontbijt klaar met roerei, worstjes, gebakken spek, witte bonen, geroosterd brood en ananascompôte. Vervolgens breken we de tent af en laden de boel in. Om 10:00 uur vertrekken we voor de rit naar Kariba. Onderweg lunchen we in een restaurant en om 16:00 uur zijn we terug in Moth-camp, waar we een huisje krijgen voor zes personen plus een kamer voor twee. De mannen halen de achtergelaten bagage op en we laten door de vrouw van de receptie 'van morgen' regelen en het vervoer dat we nodig denken te hebben. Daarna is het lekker douchen. Vervolgens eten we in Lake View Inn: krokodil en impala!
Donderdag 9 septemberKariba
's Morgens gaan we eerst naar de bank om wat US$ te wisselen. Daarna worden we met het busje opgehaald en naar Cutters Sark Hotel gebracht. Hier ontbijten we uitgebreid en vervolgens lopen we naar de pier waar de boot zal vertrekken. We gaan een tocht over Lake Kariba maken van 9:30 uur tot 15:30 uur. In het begin is het vrij fris, maar al snel klimmen we naar het dek en liggen we lekker in de zon. Er zijn een paar Zuid-Afrikanen aanwezig, die best goed te verstaan zijn. Tussen de middag krijgen we een uitgebreide lunch met kip, worstjes en gebraden vlees. Na de lunch weer naar boven, maar al snel wordt het enorm warm en verdwijnen we naar beneden. Onderweg zien we wat buffels en een paar nijlpaarden. Alles bij elkaar een lekkere ontspannen dag.
Van de bestuurster van het busje krijgen we korting, omdat we met een groep zijn. Normaal is het 10 Zim$ p.p.p.rit. Nu rekent ze 50 Zim$ voor heen en terug voor acht personen.
Vrijdag 10 septemberKariba, naar Harare
Een rustdag. Aan het zwembad van Lions' Camp (de buren) liggen we tot 14:30 uur. We zwemmen en lezen wat. Wel in de schaduw, want het is knap heet.
Daarna nemen we bij de receptie een drankje en eten een pie. De spullen laden we in het busje en dan is het tijd om naar het vliegveld te gaan voor de vlucht naar Harare. We vertrekken zowaar een kwartier te vroeg. De vlucht gaat soepeltjes en na drie kwartier zijn we er al. De koffers zijn er supersnel en met de taxi laten we ons naar Hotel Russell brengen. We krijgen een klein appartement: keuken, badkamer met ligbad, zitkamer en slaapkamer. Wat een luxe na drieënhalve week in tenten geslapen te hebben.
's Avonds eten we bij de Italiaan. Lekkere knoflookboter!
Zaterdag 11 septemberHarare
In Harare gaan we winkelen. We lopen het hele centrum af en kopen alleen twee T-shirts. We zoeken naar een speciaal boek, maar dat is helaas nergens te koop. 's Middags luieren we wat.
Zondag 12 september/Maandag 13 septemberNaar huis
Met de KLM vertrekken we 's middags om 15:40 uur en na een voorspoedige vlucht komen we 's maandags om 7:00 uur op Schiphol aan.
Hier staan wat extra foto's in de fotogalerij.
Dit was een reis met Baobab (tegenwoordig Sawadee).