Zimbabwe - Botswana
14 augustus t/m 13 september 1993
ZIMBABWE heette tot 1979 Rhodesië. Het is een stabiel land in het roerige zuidelijk deel van Afrika met een goede infrastructuur.
Het ligt gemiddeld tussen 900 en 1.700 meter en heeft 8,4 miljoen inwoners. Het is net zo groot als Groot-Brittannië met een extra Schotland.
BOTSWANA is een stuk ruiger dan Zimbabwe. Het is zo groot als Frankrijk en heeft 1,2 miljoen inwoners.
De Kalahari-woestijn beslaat 85% van het land. De Okavangko Delta mondt uit in het zand en is 15.000 km² groot.
Zaterdag 14 augustus/Zondag 15 augustusNaar Harare (Zimbabwe)
We worden om 20:00 uur op Schiphol verwacht. Doordat het nieuwe stuk van de NS klaar is, gaat het erg snel met de trein (slechts zesendertig minuten). Op het vliegveld maken we kennis met onze zestien andere medereizig(st)ers. De groep is gelijk verdeeld: negen mannen en negen vrouwen. Om 22:00 uur vertrekken we volgens schema met een vol KLM-vliegtuig. We hebben deze reis bij Baobab geboekt.
Om 8:00 uur plaatselijke tijd (7:00 uur Nederlandse) maken we een tussenlanding in Dar Es Salaam (Tanzania). Daarna nog een in Lilongwe (Malawi) om tenslotte om 11:30 uur in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, te landen. Er is geen tijdsverschil met Nederland, in deze tijd heerst er geen malaria en het kraanwater is te drinken. Wat een luxe allemaal.
De reisleider, Bart Würsten, wacht ons al op en we worden in een soort vrachtwagen naar de camping gebracht, even buiten Harare. Hier staan al een aantal tenten opgezet (door de vorige groep gedaan). 's Avonds krijgen we braai, een barbecue. Een worstje, een steak met daarbij gepofte aardappels, gemengde salade, maïspap, saus, pompoen, koude rijstsalade en een broodje. Hoezo primitief kamperen! We gaan vroeg naar bed.
Maandag 16 augustusNaar Vumba
We staan op om 6:30 uur en vervolgens pakken we de bus in. Om 8:00 uur vertrekken we naar Harare. Hier moeten boodschappen gedaan worden, zodat we tot 11:00 uur vrij hebben. Harare-centrum is ruim opgezet met brede straten en moderne winkels. We kopen meteen maar ansichtkaarten en postzegels. Verder kijken we even naar T-shirts en liggen we in een park in de zon.
Daarna rijden we naar Vumba. Dit is een botanische tuin aan de oostkant van Zimbabwe. In de verte kun je Mozambique zien liggen. Onderweg langs de kant van de weg eten we met lekker bruin brood, Goudse kaas, Franse kaas, augurken, uitjes, tomaat en erg roze vleeswaren. Lekker.
Om 17:00 uur komen we in Vumba aan. Snel zetten we de tenten op en maken een kampvuur. Terwijl er gekookt wordt, zitten wij gezellig een pilsje te drinken. We eten heerlijk: macaroni met veel saus en een salade.
Als de zon weg is, wordt het trouwens vrij fris. 's Avonds moet je altijd een of meerdere truien aan, terwijl het overdag in de zon 25º is. 's Nachts heerst er een volmaakte stilte onder een schitterende sterrenhemel.
Dinsdag 17 augustusVumba
Om 7:00 uur staan we op, zodat we om 8:00 uur kunnen vertrekken. Ontbijt met thee, leverworst, twee soorten Franse kaas. Na vijftien minuten rijden met de bus maken we een wandeling door de omgeving. We lopen circa vier uur (met veel tussenstops) en komen uiteindelijk in de botanische tuin. In de 'teagarden' lunchen we en daarna kijken we rond in de tuin. Die is goed onderhouden met veel bloeiende planten en een grote vijver in het midden. In een bamboebos zien we een paar samango-apen. Een typisch soort aap van de 'blue monkeys' die alleen hier in de bergen voorkomt.
Lia heeft deze avond keukendienst. Martijn zit in de pakgroep en moet elke ochtend als we verder gaan de bus in pakken en 's avonds uitpakken. Lia maakt een lekkere kip met prutje samen met Esther en Jilco in een recordtijd (volgens Sibéal, onze Ierse kokkin) op houtvuur (een uur en een kwartier).
Woensdag 18 augustusNaar Great Zimbabwe Ruïns
Zonder ontbijt vertrekken we om 7:00 uur naar Mutare. Hier krijgen we een heel uitgebreid ontbijtbuffet in een erg chique restaurant. We vallen wel erg uit de toon, maar daar trekken we ons niets van aan en we laten ons het eten heel goed smaken.
Daarna gaan we met de bus naar de Great Zimbabwe Ruïns. Onderweg stoppen we bij een markt en een grote brug. We wandelen wat rond en maken veel foto's van mensen, die dat erg leuk vinden.
Verderop stopt de bus in de bush voor een snelle lunch. We lopen een stuk naar een paar dorpjes, waar de mensen erg vriendelijk zijn. Bij een paar huisjes worden we gewenkt en mogen we even in de keuken kijken. Erg leuk.
We komen op een luxe camping terecht in de buurt van de ruïnes. Snel zetten we de tent op en maken de wandeling naar de top in twintig minuten. Van veel grote stenen hebben de Zimbabwanen een groot bouwwerk gemaakt. Een prachtig uitzicht heb je hierboven. We wachten tot de zon achter de bergen zakt, voor we naar beneden lopen.
Donderdag 19 augustusNaar Matopo N.P.
Goed 6:00 uur staan we op en wandelen we naar de Great Enclosure, een onderdeel van Great Zimbabwe. Er staat veel overeind en het is een mooi bouwwerk. Prachtig zijn de bloeiende aloë's. We lopen hier een poosje rond tot het tijd wordt om naar de camping terug te gaan, waar de boel door de pakploeg wordt ingepakt en om 9:30 uur vertrekken we naar Matopo Nationaal Park.
In Masvingko maken we een stop om boodschappen voor de komende drie dagen in te slaan. Daarna volgt een lange saaie rit naar Matopo. Eenmaal in het park zien we onze eerste impala's en recht voor onze tent zit een visarend op honderd meter afstand.
's Avonds eten we een vegetarische schotel met na afloop Irish coffee (de slagroom wordt geklopt met twee vorken).
Vrijdag 20 augustusMatopo N.P.
Tijdens de ochtendwandeling in het park zien we de volgende beesten: klipdassen, zwarte arend, zwarte wouw, klipspringers, bosbokken. De camping wordt overstroomd door bavianen. Er loopt hier ook nog een stel wrattenzwijnen rond. Erg grappig is, dat die korte stukken op hun knieën lopen.
Na een uitgebreide siësta, gaan we om 15:00 uur gamedriven (rondrijden op zoek naar wild). In dat deel van het park zitten neushoorns, de enigen in Zimbabwe en Botswana. Hier leven ongeveer vijfendertig witte (breedbek) en zestien zwarte (spitsbek) neushoorns. Meteen als we het park inrijden, zien we twee witte. Een heeft er zelfs een hoorn. De meeste zijn er afgehaald om het stropen tegen te gaan. We zien ook diverse impala's, een paar nijlpaarden, eekhoorns, muizen met een olifantenslurfje, een giraf, verscheidene koedoes en een neushoornvogel.
Zaterdag 21 augustusMatopo N.P.
Om 6:00 uur vertrekken we wederom voor een gamedrive. Nu zien we zebra's, krokodillen, nijlpaarden, giraffen, neushoorns, neushoornvogels, zelfs een bosvarken (vrij zeldzaam, leeft alleen 's nachts), koedoes, impala's, verschillende vogels waaronder zwarte wouwen en een ooievaar.
Onderweg ontbijten we aan een meertje, waar je niet te dicht bij mag komen, omdat er krokodillen in zitten. Vervolgens bekijken we een grot, waar schilderingen zijn die door vroegere bosnegers zijn gemaakt.
Tegen zonsondergang bezoeken we het graf van Cecil Rhodes, de grondlegger van het huidige Zimbabwe (Rhodesië). Zittend op de rotsen zien we een mooie zonsondergang.
Zondag 22 augustusNaar Hwange N.P.
Als we 's ochtends wakker worden, is het bewolkt. Gelukkig is de zon snel terug. De hele reis zullen we geen regen krijgen en alle dagen zon. Heerlijk.
Eerst rijden we naar Bulawayo. Wij worden hier afgezet bij het museum, dat erg mooi is met veel opgezette beesten. Buiten staat een oude stoomlocomotief.
Daarna volgt een saaie rit naar Hwange park, een heel groot park met alle mogelijke wilde dieren. Als we het park naderen, steekt een hele kudde olifanten, zeker zo'n tweehonderd, de weg over. Erg indrukwekkend, die grote dieren. De kleintjes zijn erg leuk. Zo'n kudde bestaat uit allerlei vrouwelijke familieleden met kinderen. Zodra de mannetjes volwassen zijn, verlaten ze de kudde en leven alleen of met een klein groepje (vier à acht) andere mannetjes samen. De vrouwtjesfamilie blijft het hele leven bij elkaar, terwijl de samenstelling van de mannetjesgroepen vaak wisselt.Later zien we zebra's, giraffen, koedoes, gnoes, kraanvogels, parelhoenders, neushoornvogels, apen, blauwe ijsvogels en krokodillen.
's Avonds overnachten we in het Main Camp. Ter ere van Lia's verjaardag, morgen, krijgen we alvast taart. Er is appeltaart en chocoladetaart, welke 's ochtends in Bulawayo is gekocht.
Maandag 23 augustusHwange N.P.
Lia is jarig! Om 6:00 uur wordt er al gezongen.
Rustig rijden we door het park naar Robin's Camp (honderdvijftig kilometer). Tussen de middag zitten we twee uur op een platform bij een meertje. Hier komen steeds andere dieren drinken. Soms staan er wel vijf verschillende diersoorten (o.a. sabelantilopen). Er vliegen ook verschillende vogels zoals een bosveldpapagaai, een koperstaartloerie en geelbekneushoornvogels. Na aankomst in Robin's Camp zetten we de tent op en vervolgens gaan we naar een platform voor de zonsondergang.
Dinsdag 24 augustusHwange N.P., naar Kalahari-woestijn (Botswana)
We worden wakker (4:30 uur) van Bart en de chauffeur, die de foodbox uit de klauwen van een hyena aan het redden zijn. (Gisterenavond heeft men vergeten om die in de bus te zetten.) Als die goed en wel in de bus staat, komen de hyena's terug. Ditmaal zijn het er vier of vijf. Als ze zien, dat er niets meer te halen valt, slaan ze aan. Wat een herrie. We zullen ze andere avonden regelmatig te zien krijgen. Als we 's avonds bij het kampvuur zitten en we schijnen met een zaklantaarn tussen de tenten, zien we ze heel dichtbij naar ons staan kijken.
Vroeg (6:30 uur) gaan we onder begeleiding van twee gewapende gidsen in het park wandelen. Helaas zien we weinig wild, maar het is toch wel een aardige wandeling. Weer terug op de camping worden de tenten opgeruimd en vertrekken we richting Botswana. Onderweg zien we een erg giftige dode cobra en een levende kameleon. Als die opgepakt wordt, verandert die van schrik van kleur.
De overgang bij de grens gaat vrij snel. Het verschil met Zimbabwe is, dat in Zimbabwe alles door zwarten geregeld wordt en dat daar alles perfect verloopt, terwijl in Botswana de blanken denken, dat de zwarten niets kunnen en doen de blanken alles: het is er een zootje. Zij zijn niet vriendelijk en het is er viezer en duurder.
Eenmaal in Botswana stappen we in (open) safariwagens, waarvan er twee al klaar staan. De andere komt net na de lunch en we kunnen dus tijdig vertrekken.
Tegen 17:00 uur komen we op de 'camping' aan: een stuk Kalahari-woestijn met alleen harde pollen en planten met stekeltjes, geen voorzieningen en veel zand (en stof).