Kenia – Oeganda – Tanzania

3 februari t/m 5 maart 2013

Baobab bestaat 40 jaar en daarom organiseren ze een reis van Cairo naar Kaapstad. Deze is opgedeeld in zes etappes en wij hebben voor etappe drie en vier ingeschreven. Ons eerste deel begint in Addis Abeba (Ethiopië) en gaat recht naar het zuiden naar Nairobi (Kenia). Zie hiervoor het verslag Ethiopië-Kenia. Het tweede deel gaat van Nairobi (KENIA) via OEGANDA naar TANZANIA. We eindigen in Dar es Salaam en gaan dan met ons tweetjes naar Mafia-island voor de kust van Tanzania om even bij te komen van zeven weken kamperen.

Berggorilla, Oeganda

RouteArfika2

Maandag 4 februari Naar Lake Nakuru 195 km, 2160 meter

Bij het ontbijt maken we kennis met de nieuwe groep van veertien mensen, dertien Nederlanders en een Egyptenaar. We vertrekken vroeg, omdat we anders in de maandagochtendspits komen en je haast de stad niet meer uitkomt. We rijden naar het noordwesten, richting Lake Nakuru. De weg stijgt van 2000 meter naar 2700 meter en daalt in de Rift Vallei af naar 1900 meter. Soms hangt er een dikke wolk boven ons, maar meestal schijnt de zon en wordt het weer lekker warm. We stoppen bij Lake Naivasha waar het water heel erg hoog staat. We stappen in twee bootjes en varen langzaam over het meer op zoek naar vogels. We zien twee soorten ijsvogels: de bonte (zwartwitte) en de reuzenijsvogel, die wel 50 centimeter groot is. Er zitten ook twee soorten aalscholvers, twee soorten pelikanen, de grote witte en de kleine roze, vissende visarenden, geelbekooievaars, jacana's, kieviten, lepelaars, nijlpaarden, Egyptische ganzen met jongen. We varen een klein uur rond voor we ergens aan land gaan om een stukje te lopen. VisarendEr zit hier wel wild, maar dat is redelijk gewend aan mensen en holt niet meteen weg. We moeten natuurlijk wel op afstand blijven, want het blijft wild. Er staan grote landhuizen waar o.a. Nederlandse bloementelers wonen. Ze doen blijkbaar goede zaken. Een groep zebra's staat heel dichtbij. Verder zien we impala's, gnoes, waterbokken, buffels en in de verte één giraf. Jammer dat deze niet goed te zien is, want het zijn Rothschildgiraffen, die alleen hier in de buurt voorkomen. Weer terug bij de truck staat de lunch al klaar die de kok, Jan en Juan hebben klaargemaakt. We laten het ons goed smaken. In de buurt van Lake Nakuru zetten we de tenten op bij een boerderij. We hebben een iets grotere tent gekregen, die ze in Nairobi uit het depot hebben gehaald; Jan en Juan vonden dat nodig, omdat Martijn zo lang is. We krijgen een rondleiding over het bedrijf waar koeien en paarden staan en wol wordt verwerkt. Bij Jan wisselen we onze shillings die we teveel hebben, want hij geeft een betere koers dan we morgen bij de grens zullen krijgen.

Dinsdag 5 februari Lake Nakuru, naar Eldoret – 20 + 158 km

Lake Nakuru

Bij het ontbijt maakt iedereen meteen een lunchpakketje klaar en daarna rijden we een half uur naar het Lake Nakuru N.P. in twee kleine busjes. Onderweg zien we een mooie zonsopkomst. Ook hier is het hoog water. Bij de ingang scharrelen ibissen en zebra's rond. Een kudde buffels rent hard weg. De toegang van het park kost US$ 80; in Kenia zijn alle parken erg duur. Het is wel een prachtig park waar heel veel dieren te zien zijn. Grote kuddes buffels met soms wat ossenpikkers op hun rug, impala's, Grants gazelles, warthogs (zwijnen), een zwarte neushoorn en zes witte waaronder een kleintje. Die zwarte loopt best ver weg en de witte staan zowat langs de kant van de weg. Overal waar je kijkt, lopen en grazen grote groepen dieren en alles loopt door elkaar heen. Bij het water zitten pelikanen, ooievaars, maraboes (wat zijn ze toch lelijk), een kroonkraanvogel zit boven in een boom. Aalscholvers zitten op het pad en vluchten en masse het water in. Er is een zebra(op het)pad. Ondanks het hoge water staan er veel flamingo's. Met hoog water zit er te weinig eten in het water en trekken ze weg. NeushoornsEr zijn twee soorten: de kleine en de grote. Hoe origineel zijn deze namen. Verder zien we visarenden, ganzen, kieviten, steltkluten, waterbokken, dikdiks, parelhoenders, ijsvogels, zwijnen, nijlpaarden, een eland, gieren en twee jakhalzen die pal achter de auto langs lopen en in de berm gaan zitten. We missen de Rothschildgiraf en na een opmerking daarover, staat na de volgende bocht zo'n giraf in de berm rustig te eten. Hij stoort zich niet aan ons en kauwt rustig verder. Bij een picknickplaats, hoog boven het meer, hebben we prachtig uitzicht en zitten drie soorten hagedissen. En als toetje zien we een leeuwin met vier jongen bij een plas water liggen uitbuiken. Er ligt een half opgevreten karkas van een buffel naast. De vliegen zitten daar nog op, wat wil zeggen, dat het nog niet uitgedroogd is. Eerst eten de leeuwen zo veel als ze kunnen; daarna volgen de jakhalzen en wat er dan nog over is, wordt gegeten door de hyena's en gieren. Alle auto's in het park staan met elkaar in verbinding en al snel komen er twee andere auto's. Als we naar de uitgang rijden, haasten ook andere auto's zich naar de leeuwen. We hebben in vier uur ongeveer twintig kilometer gereden. Over een vrij saaie weg rijden we naar Eldoret. Ondertussen zijn we de evenaar weer gepasseerd en zitten we weer op het noordelijk halfrond. In Eldoret staan we op een prachtige camping met zwembad. Het water is best wel koud en we zwemmen maar met z'n drieën. De rest gaat voor de warme douche. Er is een grote bar/restaurant waar we 's avonds eten (we hoeven dus niet zelf te koken) en daarna bij de open haard een biertje drinken.

Woensdag 6 februari Naar Jinja (Oeganda) – 290 km

Vandaag gaan we de grens naar Oeganda over. Eerst nog drieënhalf uur rijden, dan de grensovergang. Binnen een uur heeft iedereen een visum en mag de truck ook Oeganda in. Dat gaat lekker snel. Dan rijden we naar Jinja waar we de tenten op een camping langs de Nijl opzetten. Het is bewolkt geworden en er valt zowaar een buitje. Dat duurt maar even en daarna blijft het droog. In de bar hebben we daar mooi zicht op. Er zitten tientallen ijsvogeltjes en andere vogels. Ook zitten er mooie roodstaart-aapjes met een witte neus. We genieten daarvan tot de zon onder gaat. We worden gewaarschuwd, dat er de laatste tijd overvallen in de buurt zijn geweest. Ons wordt aangeraden alle bagage in de afsluitbare kooi in de truck te zetten. De hele nacht zit er een bewaker op de camping.

Donderdag 7 februari Jinja

Raften, OegandaWij gaan vandaag raften. We waren het eigenlijk niet van plan, maar ze hebben ons overgehaald. We hebben er geen spijt van. Eerst kijken we bij Jan en een andere Nederlander die gaan bungeejumpen. Deze is niet zo hoog, ongeveer veertig meter, maar toch lijkt het ons erg eng. Zij duiken er gewoon van af. Met z'n zessen gaan we een hele dag raften, vier man gaan een halve dag. Bij ons zitten ook twee Polen in de boot en natuurlijk een stuurman. Eerst krijgen we uitgebreid uitleg en dan gaan we op weg voor de acht rafts. De boot met de 'halve dag' en een boot met Turken varen samen op, spetteren elkaar nat en proberen elkaar in het water te trekken. Bij de voorlaatste raft valt iedereen die aan de linkerkant van de boot zit heel langzaam het water in. Het is net een slapstick. De andere boot gaat vaker om bij de rafts; bij ons gebeurt dat niet, omdat we twee zware jongens voorin hebben zitten. Op zich is het raften hier erg mooi, maar Livingstone heeft toch onze voorkeur. Daar is het net wat spectaculairder en wat meer rafts. De lunch is erg goed en ook de bbq na afloop smaakt ons prima. Met de groep kopen we samen alle twintig foto's op voor US$ 100. Een enkele foto zou US$ 10 kosten. Terug op de camping wordt alles gekopieerd en alle apparatuur weer opgeladen. We zijn klaar voor de komende dagen.

Vrijdag 8 februari Naar Kibale – 402 km

Om 7:00 uur vertrekken we naar Kibale, dat in het westen van het land ligt. Na twee uur zijn we in Kampala, waar we boodschappen gaan doen met de kok en kookgroep drie waar Lia in zit. We kopen van alles en nog wat; er is alleen bijna geen groente te koop. Dat wordt improviseren voor de kok. We rijden over een goede asfaltweg verder naar Kibale. Het is heel groen onderweg en we rijden door kleine dorpjes waar vaak een markt is die altijd erg kleurrijk is. Soms dragen vrouwen mooie jurken met grappige opstaande pofmouwtjes. Langs de kant is het overal veel drukker dan in Kenia en Ethiopië; daar kun je kilometers rijden zonder mensen te zien. Dat lukt hier niet. Het is dan ook lastiger een lunchplek te vinden, die niet heel dicht bij een huis staat. Uiteindelijk lukt het en binnen de kortste keren staat er toch weer een aantal kinderen bij ons. Ze houden wel afstand. Er is regelmatig politiecontrole, maar zodra ze zien, dat er toeristen in de truck zitten, wuiven ze ons door. Het is een lange rijdag, maar we komen met licht aan. Het is hier ook wat langer licht, omdat we verder naar het westen zitten. Langzamerhand zien we theeplantages langs de kant van de weg. We zitten op ongeveer 1500 meter hoogte, wat daar de ideale hoogte voor is. Een uur voor we aankomen, valt er een beste regenbui. De zijkant wordt dicht gemaakt en op sommige plaatsen lekt het een beetje. Op de camping is het droog en zijn er alleen maar wat spatjes gevallen. Het was een heel plaatselijke bui. De truck is er schoon van geworden. Snel zetten we onze tent op en dan gaat Lia helpen koken. Theetuinen, OegandaAardappels schillen, wortels raspen, uien snijden, aardappels stampen. Martijn zorgt voor de drank. Verder hoeven we niet veel te doen. Alles wat gekookt cq gebakken wordt, doet de kok. Heel de groep is heel erg blij met hem. We krijgen telkens zeer uitgebreide maaltijden. Ook nu: nasi met ei, aardappelpuree, worstjes, saus, salade. Het smaakt iedereen goed; zoals altijd.

Zaterdag 9 februari Kibale

We worden om 7:00 uur wakker van de vogels. Verder is het de hele nacht doodstil geweest. We zien de zon mooi boven de heuvels als een rode bal opkomen. Roodstaartaap, OegandaIn de bosjes zitten verschillende soorten kolibries, grote buffelwevers, erpen, ibissen, mousebirds, en een mooie ijsvogel. Ook een prachtige roodstaart-aap doet de bosjes om het kamp aan. We wandelen een stukje over de weg langs de theeplantages en lopen tot het dorpje. Heel klein, maar wel met een markt met veel grote trossen groene bananen. Terug op de camping relaxen we. We douchen, doen een was, kijken naar nog meer vogels, lezen een boekje in de bar met prachtig uitzicht op de omgeving. De rest van de groep is op weg voor een chimpanseetrekking. Wij hebben dat tien jaar geleden gedaan en vonden het toen niet zo mooi, dat we er nu € 185 voor over hebben. Lekker rustig zo. Vier ibissen landen pal naast de tenten en beginnen rustig in de grond te pikken. In de vijgenboom zitten vier mousebirds. Ook een mooi gekleurde hagedis laat zich zien. Als we in de bar zitten, krijgen we een schoteltje verse ananas uit de tuin. Heerlijk.