Sommige deelnemers realiseren zich niet altijd dat er echt wel eens wat mis kan gaan tijdens een 'avontuurlijke reis'. De omstandigheden in ontwikkelingslanden zijn dusdanig dat niet alles gaat zoals men dat in Nederland gewend is. Er gaat eerder wat kapot en dat betekent niet dat de wegenwacht 20 minuten later aanwezig is om het mankement te verhelpen.

aanhangerAls alles dan wat langer duurt, of het programma niet gevolgd kan worden, moet je niet direct gaan klagen.
Zo hadden wij eens een lekke band tijdens een reis met een openbare bus. De chauffeur repareerde dit terplekke en iedereen kon weer terug aan boord. We reden vervolgens 100 meter, waarna de bus stil gezet werd met de mededeling "Stop voor de lunch".
Inhalen in een bocht is soms heel gewoon. In China raakten we zo een tegenligger die in de bocht gewoon passeerde. Wij hadden gelukkig weinig schade en zouden zo door kunnen. Alleen moesten we wachten op de politie. Dat duurt allemaal heel lang.pech Slechte wegen vragen soms ook hun tol. Lekke banden, afgebroken bagagedragers en zelfs een verloren aanhanger kunnen we op ons lijstje zetten. In Afrika rijden we in een overlandtruck en gebeurt het volgende: De hele watertank breekt af en valt van de truck. De tank stuitert een keer op waardoor de keuken ontzet wordt. Verschillende pannen zijn flink ingedeukt, een aantal koppen is gebroken en de halve achterklep is afgeknapt. Ook het kookrek is hartstikke scheef en niet meer bruikbaar. De watertank zetten we meteen rechtop, zodat het water bewaard kan worden. Onder veel belangstelling (de hele plaatselijke bevolking is uiteraard uitgelopen) hijsen we de tank aan boord. Het kraantje (of liever de plaats waar het gezeten had) dekken we af met plastic. De keuken snoeren we met een flink stuk touw dicht. Zo kunnen we na een uur vertraging weer verder.