Een visum aanvragen hoort er, als je op reis gaat, vaak bij. Het is niet altijd zo dat het land, waar je naartoe gaat, dat nu zo graag wil. Meestal komt het gewoon omdat wij in Nederland beperkingen opleggen aan mensen die uit het buitenland komen en een visum verplicht stellen.

Als reactie daarop stellen dan deze landen ook een visumplicht in, ondanks dat ze veel voordeel hebben bij toeristen die hun land bezoeken.visumSoms is er wat reuring over de dingen die allemaal gevraagd worden bij het aanvragen van een visum. Officieel hoef je voor Amerika geen visum aan te vragen. Je moet je echter wel officieel aanmelden via een elektronisch systeem als je het land met een vliegtuig binnenkomt. We noemen het geen visum, maar in de praktijk is het natuurlijk wel zo. Er ontstonden vragen bij alles wat de Amerikaanse immigratiedienst allemaal vraagt als je een aanvraag doet. Valt dit allemaal wel binnen datgene wat er in Nederland aan privacyaspecten gangbaar is?
Andere landen maken het soms steeds bonter. India heeft bijvoorbeeld het verstrekken van een visum langzaam uit de ambassade verdreven. Er moet tegenwoordig via een visumbureau een visum worden aangevraagd. De kosten hiervoor zijn maar liefst € 35, terwijl de visumkosten zelf ondertussen ook opgelopen zijn naar ca. € 65. Dit is niet het enige wat hier gebeurt. Je moet tegenwoordig een verklaring van je werkgever overleggen en, als je die niet hebt, een bankafschrift met een positief saldo, of een bijboeking van je pensioen! Hoezo privacy?
Gelukkig zijn er landen die het in het internettijdperk makkelijk maken een visum te krijgen. Suriname is daar een goed voorbeeld van. Alles via internet aanvragen en vervolgens naar de ambassade gaan met je paspoort. Binnen een uur sta je weer buiten.