Ook in het verre buitenland heb je opstoppingen en files. In Nederland wordt dat vaak van te voren aangekondigd. Door een keurig berichtje in de krant en zelfs via een website  rijden we over de A28 in plaats van de A27 van a naar b.
In andere landen is dat minder goed geregeld. In Tibet vonden we de weg opeens afgesloten.

Al het verkeer moet zelf maar uitzoeken hoe nu verder te gaan. Een omleidingroute is niet voorzien. Vrachtauto's en bussen zoeken hun weg door het landschap. Truck in KirgizstanOnherroepelijk komen er auto's vast te zitten. Dan is het (als je met een groep in een bus zit) stenen zoeken en kijken of je een gat kunt dichten, zodat we weer verder kunnen. Andere (vracht)auto's helpen om mindere auto's er weer uit te helpen. Hier is solidariteit ingebakken. Vandaag help ik jou, morgen help jij mij.
In India en Nepal maken we wel anders mee. Als er daar een opstopping ontstaat, dan is het de sport om zo ver mogelijk naar voren door te rijden. Uiteindelijk komt het er op neer dat vlak bij de veroorzaking van de opstopping (bijvoorbeeld een landslide) in twee richtingen de gehele weg versperd is. Uren nadat de blokkade opgelost is staan er dan nog auto's tegenover elkaar, omdat ze de weg voor de tegenliggers blokkeren.
In China kwamen we zo ook een keer in een dorp stil te staan. Omdat het er niet naar uitzag dat het zich snel zou oplossen hebben we maar besloten om te gaan eten (het was er toch tijd voor). Nadat we een uur later weer terugkwamen bij de bus, was de file zich juist aan het oplossen en konden we direct weer verder reizen. In Kirgizstan waren we de eersten die de tocht door de bergen maakten in het voorjaar. Diverse stukken van de weg waren weggeslagen in de winter en nog niet herstelt. Een zeswielaangedreven truck is dan geen luxe. Op de avond voordat we de een bergrug gaan oversteken en wij onze tentjes opzetten gaat de truck de weg van morgen verkennen. Diep in de nacht komen ze terug met de melding dat ze met eigen ogen hebben gezien dat de weg vrij is. We hebben ook geen radioverbinding dus kunnen we de fileberichten niet raadplegen ;-).