Over Engeland is bekend dat de mensen zich zo netjes gedragen op straat. Iedereen kent de nette rijtjes bij de bushalte. Iedereen gaat keurig achteraan in de rij staan.

In Nederland is het al wat minder netjes, maar men vecht zichzelf niet de bus of trein in.Kleine Chinezen Vorig jaar zagen we tot onze verbazing in China een 'Engels rijtje' bij een bushalte. Dat waren we daar in het verleden niet gewend, na de Olympische spelen van 2008 is dit pas ontstaan.
Voor die tijd was het in China echt vechten voor je kaartje. Stond je daar voor een verkoophokje, dan zag je aan alle kanten handen langs je schieten met geld en die verdwenen weer met een kaartje. Op vliegvelden kwamen er altijd mensen langs de rij naar voren om even voor te dringen. Gelukkig leer je snel en dan pak je het voordeel van de sterkste (en vooral de grootste). Na enkele China reizen waren we behendig en voorbereid. Leuk was altijd het uitstappen bij de metro. Normaal wringen de Chineesjes zich de metro in tussen de uitstappende reizigers door. Als we met z'n vieren zijn gaan we op het moment dat de metro stopt breeduit voor de deur staan. Zodra de deuren openspringen stappen we naar buiten. De Chinezen, niet voorbereid op zoveel lengte, staren dan verbaasd naar boven en maken eerbiedig plaatst voor ons.