Aanpassen aan de gewoontes van een land is altijd een doel van ons als we ergens naar toe gaan. In Griekenland betekent dat laat eten. De Grieken gaan meestal pas na negen uur aan tafel. Wij toeristen hebben daar nog wel eens moeite mee.

Restaurant Karima Kastro in Nafplio
Kom je in Griekenland in de wat kleinere dorpjes, dan zijn er opeens geen obers die je naar binnen lokken en gaat soms de regel van "na negenen begint het pas" te tellen.
Met mijn moeder, die met haar 87 jaar gewend is op regelmatige tijden te gaan eten was dat wat lastig. Ze is de toeristengebieden gewend en om negen uur eten, dat gaat er bij haar niet in. En dan kom je in Xirokambi een klein dorp, niet ingesteld op toeristen, maar wel een geweldig hotel Taleton! En dan de eetgelegenheden, een plein vol en ook daarbuiten nog een aantal. Engels spreken ze niet altijd, maar wat geeft dat. We zitten hier drie nachten, dus we kunnen wel wat uitproberen. Mijn moeder wil echter wel eens binnen eten in een 'normaal' restaurant en gelukkig kan dat hier ook. We krijgen haar zover dat we om 20:00 uur gaan eten en dat is al een hele concessie voor haar. Griekenland bordje inktvisAls we bij het restaurant aankomen, zijn ze de vloer nog aan het dweilen! Dat gaat mijn moeder toch ook iets te ver en ze stemt in met wachten tot 21:00 uur. We brengen de tijd door op het plein met een wijntje (1/2 kilo voor 2 euro) met uiteraard mezes (kaas, olijven, tomaat en komkommer). Zo lukt dat wel ;-)
Als we om negen uur het restaurant inlopen, zijn we uiteraard de eerste gasten.
En als je dan toch in Xirokambi bent, loop dan als je op het plein bent de straat link (achter) in. Na 50 meter zie je recht iets van de weg een taverna met een mooie tuin. Hier kun je lekker eten en ze spreken nog Engels ook. Wel na negenen gaan hoor!