De wijnstreken in Franrijk zijn wereldberoemd. Champagne, Bourgogne, de Médoc, noem ze maar op, iedereen heeft er wel van gehoord. Ze hebben het wat moeilijk gehad toen er andere landen bleken ook wijn te kunnen maken. Eerst Bulgarije, later landen als Zuid Afrika, Argentinië. Het kon opeens een stuk goedkoper.
We zijn deze zomer een paar dagen naar een Franse wijnstreek geweest. Saint-Émilion, gelegen vlak boven Bordeaux, is een leuk dorp ingeklemt tussen wijnbedrijven.


Dat alles geeft een mooi plaatje, dat je echt eens gezien moet hebben. Dan het dorp. Allemaal leuk, oud, veel restautants en... veel wijnhandelaren.DAO in vaten
Dan komen we bij de wijn zelf.
Ik moet zeggen, ik heb er geen verstand van. Ik weet, als ik een wijn drink wel of ik hem lekker vind, of misschien iets minder lekker. Vies vinden doe ik hem eigenlijk nooit. Weggooien doe ik dan ook zelden.
In Saint-Émilion hebben ze een heel (eigen) kwalificatiesysteem opgebouwd. Het classificatiesysteem is opgezet door de lokale wijnboeren. De classificatie is gebaseerd op bodem, smaak, prijs en reputatie van de wijngaard. Dat verbaast niet alleen mij, maar verdeelt ook de wijnboeren. Er worden zelfs rechtzaken om gevoerd.
Ik kan me voorstellen dat je classificeert op smaak, maar op reputatie, bodem en vooral prijs? Bovendien wordt de kwalificatie voor 10 jaar gegeven!
Griekse wijnKoop je zo'n wijn dan moet je hem ook nog minstens vijf jaar laten liggen omdat hij nog niet op smaak is! Wat dacht je van een auto, die je koopt en die je pas mag gebruiken als hij tien jaar oud is? Whisky die je eerst nog moet laten liggen om hem te kunnen drinken?
Een Grand Cru in Saint-Émilion is een niet geclassificeerde wijn, pas de Grand Cru Classé is geclassificeerd. Je betaalt je blauw voor een simpel wijntje met alleen de garantie dat hij uit Saint-Émilion komt.
Een paar jaar geleden waren we in Portugal. Daar ook een wijnhuis bezocht. Daar kon je nog een lekker wijntje kopen voor minder dan 4 euro. Niets vijf jaar wachten tot je hem kunt drinken. Nu meteen genieten!
Doe maar gewoon en alle poeha kan wel weg.
In de champagne doen ze het helemaal mooi, daar bestempelen ze een aangrenzend gebied als Champagne. Kunnen ze meer verkopen en nog meer winst maken. En maar klagen dat het zo slecht gaat in de wijnbranche.
Er zijn ook wat minder in het oog springende streken in Frankrijk waar je wel voor een fatsoenlijke prijs een fles kunt kopen.
Wat nu? Koop je wijn bij eenvoudige niet over het paard getilde wijnhuizen in de wat minder bekende streken. Laat je niet flessen!