Reizen is mooi, je ziet wat van de wereld en leert andere culturen kennen. Voor ons een verrijking van het leven.
Maar hoe zit met je verzekering en een eventueel negatief reisadvies?

Verzekeren.

Bij reizen hoort altijd een verzekering. Deze bestaat uit een reis- en een annuleringsverzekering. Het eerste deel betreft oa de verzekering van je bagage en je ziektekosten, het tweede deel als je reis onverhoopt niet doorgaat of afgebroken moet worden. Beide zijn meestal heel flexibel in te richten (doorlopend, eenmalig, maar ook bijvoorbeeld het verzekerd bedrag).

Veiligheid.

Het is soms zoeken naar een bestemming die nog niet door de massa bezocht wordt. Je komt dan uiteraard ook op plekken waar de veiligheid wisselt.Iran Zo zijn wij in landen geweest, waar je nu niet aan zou denken om naartoe te gaan, zoals Jemen en Syrië.
Bij Buitenlandse Zaken wordt per land bijgehouden welke gebieden (relatief) veilig zijn en waar je niet naartoe moet gaan. Groen betekent "Geen bijzondere veiligheidsrisico's", geel "Let op veiligheidsrisico's", oranje houdt in "Alleen noodzakelijke reizen" en rood is "Niet reizen". De kleuren oranje en rood houden een negatief reisadvies in.

Veiligheid en je verzekering.

Als je toch naar landen met een negatief reisadvies afreist, ben je niet verzekerd. Als je er al zit als het reisadvies negatief wordt, dan wordt je aangeraden om zo snel mogelijk te vertrekken, maar ben je wel verzekerd.
Wat echter als je een reis boekt naar een land waarbij het reisadvies plotseling negatief wordt voor je vertrekt? Kortgeleden overkwam dat ons. Een tijdje was het reisadvies voor sommige delen van Burkina Faso al negatief, maar de plek waar wij naartoe zouden gaan was geel. Toen dit deel ook negatief werd, besloten we onze reis te annuleren. Onze reisverzekering keerde gelukkig onze annuleringskosten uit. Ik was verrast te horen, dat een medereiziger die bij Nationale Nederlanden een verzekering had, niets uitgekeerd kreeg.
Toen het reisadvies, gezien de recente ontwikkelingen, voor Iran naar "negatief" werd bijgesteld, bedacht ik me dat hier meer mensen worden gedupeerd door hun reisverzekering dan de paar die naar een land als Burkina Faso gaan.
Ik plaatste al een Facebook berichtje richting Nationale Nederlanden, waarop die reageerden, "dan moet je maar via een reisorganisatie aangesloten bij de SGR (Stichting Garantiefondsen Reisgelden), ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) of het Calamiteitenfonds boeken". Het was om de verzekering betaalbaar te houden! Een verzekeraar die wil concurreren met andere verzekeraars door "zaken waar je echt niets aan kan doen" gewoon niet te verzekeren!
Ik wil dan ook iedereen waarschuwen die "avontuurlijk" op reis gaat met een buitenlands reisbureau zich niet te verzekeren via Nationale Nederlanden!

PS
Buitenlandse Zaken heeft een Reisapp waar je kunt zien hoe het in de verschillende landen gesteld is met de veiligheid. Je kunt makkelijk favorieten instellen, zodat je een waarschuwing krijgt als er iets verandert in het niveau.