Veel reisbureaus bieden avontuurlijke reizen aan.
Echter, wat zijn avontuurlijke reizen? Zijn dat reizen waarbij er gegarandeerd iets avontuurlijks gebeurt? Gaan we met een brakke boot de snelstromende rivier, gevuld met krokodillen en piranha's op en trotseren we dan de stroomversnellingen?

Rijden we in oude versleten bussen over hoge bergpassen en hopen we dan dat de remmen het houden bij de afdaling?wapens
Nee, de meeste mensen die ik ontmoet en van ons reizend bestaan weten snappen wel dat 'avontuurlijke reizen' een door de reisbranche bedacht marketinginstrument is. Je krijgt dan ook soms de vraag "Maken jullie wel eens iets echt avontuurlijks mee"?
Gelukkig kan ik daar "Ja" op antwoorden.
Soms zijn het simpele dingen. Op reis in Guatemala moesten we ons wapenen tegen de controles onderweg door het leger. Als we weer werden aangehouden dan verhuisden alle zakmessen naar de dames. Bij sommige controles moesten we allemaal de bus uit. Opstellen langs de bus en vervolgens wordt de bus doorzocht en we moeten alle gevaarlijke wink spullen zoals messen inleveren. Die zijn we dus kwijt. Door onze voorzorgsmaatregel (dames worden niet gefouilleerd), zijn we weinig messen kwijt geraakt.
Later diezelfde reis, varend over de grensrivier tussen Guatemala en Mexico, krijgen we te maken met de tegenstander van het leger. We worden door militairen naar de kant gewenkt. Dit blijken geen regeringsgetrouwe militairen te zijn, maar rebellen. We horen een preek aan in het Spaans in de boot en de bemanning krijgt boven in het schooltje van de bezette coöperatie samen met de rest van het dorp bijles gedurende anderhalf uur. We horen dat de komende verkiezingen echt niet democratisch zijn en men vertelt wat er mis is in het land. Daarna mogen we weer vertrekken.
Waar ik me zorgen om maakte was de mogelijkheid dat het regeringsleger op zou duiken en we in een gevecht terecht zouden komen. Anderen vertellen me later dat het leger hier niet komt, omdat ze anders vanaf de oevers van de rivier vanuit Mexico en Guatemala onder vuur genomen worden. Veel te gevaarlijk dus voor het leger. En voor ons..... Gelukkig weet je vooraf niet altijd alles.
Reizen zijn dus soms avontuurlijk. Zoals reisbureaus het voorstellen is echter (gelukkig) een uitzondering.