De afgelopen week ben ik bezig geweest om de vindbaarheid van deze website via Google wat te verbeteren. Dat is dan ook de reden dat ik af en toe eens kijk of er meer bezoekers naar de site komen.

12 Yi Je verwacht niet dat dat snel resultaat heeft want al dit soort verbeteringen gaat heel geleidelijk. Als je dan ineens op maandag ziet dat de vorige dag een topper was v.w.b het aantal bezoekers, dan denk je: wat is dit? Ben ik gehackt? Probeert men toegang tot de site te krijgen? Waar komt dit opeens vandaan?statistieken Als ik zie dat het verhaal over het Yi-volk in China vooral aandacht krijgt denk je ook aan een aanval vanuit China. Inzoomen op de cijfers levert bijgaande grafiek op. Omstreeks acht uur is er een piek, wat is er om acht uur gebeurd? Ik zelf was niet thuis. Nadenken doet opeens iets boven komen. Een blik in de televisiegids geeft uitsluitsel. Ruben Terlouw maakt een serie op de VPRO over China en heeft een aflevering over het Yi-volk. Blijkbaar gaan een heleboel mensen naar aanleiding van die uitzending googelen. Als ik google op 'Yi volkeren' verschijnt op positie 4 onze video over het Yi-volk. Zo zie je dat een goede vindbaarheid op Google (eerste pagina) op onverwachtte momenten tot meer verkeer kan leiden.
Ruben heeft een mooie ingetogen reportage gemaakt, waarbij hij de Yi probeert te interviewen. Onze video toont vooral de mooie kleding van de "betere Yi".
Ruben heeft in zijn rapportage moeite met de lokale Yi te spreken, aangezien vooral de oudjes geen Mandarijn-Chinees spreken, wat hij wel doet. Dat doet mij herinneren aan de vraag lang geleden, van onze eigen gids: "Als ik hier eten moet bestellen, dan moet ik eerst een Chinees zoeken die mij verstaat en vervolgens de vraag kan stellen in de lokale taal. Hoe bestellen jullie eten, aangezien jullie helemaal geen Chinees spreken?" Wij moesten daarom lachen. Als we in een lokaal restaurant komen kijken we eerst of er genoeg mensen binnen zijn, want dan is het eten goed. Daarna kijken we wat de anderen eten  en wijzen aan wat ons wel lekker lekker lijkt. In het uiterste geval struinen we de keuken in (uitkijken dat je niet uitglijdt) en wijzen de ingrediënten aan waar dan wat van gemaakt wordt.