Afrika

Ethiopië

16 januari t/m 16 februari 1997

Met een oppervlakte van ruim 1 miljoen km² (circa achtentwintig keer Nederland) en een inwonertal van ongeveer 50 miljoen is ETHIOPIË een van de grootste landen in Oost-Afrika.
Het is een land vol contrasten: moderne wolkenkrabbers in Addis Abeba en zwervende nomaden in het oosten en zuiden. Contrasten ook tussen de Ethiopisch-orthodoxe christenen (50%) in het midden en westen van het land en de moslims (soennieten) (30%) in het oosten.
De bevolking is samengesteld uit Oromo of Galla (40%), Amhara (25%), Tigray (12%) en talrijke minderheidsgroepen.

Kampeertruck

Donderdag 16 januariNaar Addis Abeba

De wekker loopt om 3:30 uur af, want om 4:09 uur zal de trein vertrekken. Die wil echter niet starten, zodat we meteen een vertraging van zo'n tien minuten hebben. In Amsterdam moeten we overstappen en gelukkig wacht die trein op ons. Al bij al komen we redelijk op tijd op Schiphol aan. Daar maken we kennis met de overige zestien leden van de groep en checken we in. We maken de reis met Baobab.
Een half uurtje te laat vertrekt het vliegtuig naar Frankfurt, waar we moeten overstappen. We hebben daar ruim de tijd en goed 11:00 uur vliegen we met de Lufthansa naar Ethiopië. Het weer is helder, zodat we mooi zicht hebben. Vooral boven Griekenland is het prachtig. We herkennen de schiereilanden van Halkidiki en de eilanden Sifnos en Santorini, waar we van de zomer zijn geweest. Even later wordt de Nijldelta in Egypte ook goed zichtbaar.
's Avonds om 20:00 uur plaatselijke tijd en een paar jaar in de tijd terug (het is er mei 1989) komen we in Addis Abeba aan. Het is er twee uur later dan in Nederland en zo'n 25° warmer. Toen we 's nachts naar de trein liepen vroor het een paar graden en in Ethiopië is het een graad of twintig. Heerlijk. Addis Abeba ligt op 2.400 meter.
We worden opgewacht door Erik Diepveen, onze reisleider. Met twee busjes en een auto worden we naar hotel Shoa in het centrum gebracht. Daar krijgen we een drankje en het eerste verhaal te horen. Erik vertelt, dat ons reisschema aangepast zal worden en dat we niet naar Harer zullen gaan. Op de weg daar naar toe, zouden tal van struikrovers actief zijn, die toeristen overvallen (en soms de keel afsnijden). Ook in het zuidwesten zijn wat stammen met elkaar in oorlog. We zullen wel zien.
Bij de receptie wisselen we 100 US$ voor 635 birr, zodat we de eerste dagen vooruit kunnen.

Vrijdag 17 januariNaar Lalibela

Om 4:30 uur staan we reeds op. We nemen snel een warme douche en maken ons klaar voor het vertrek naar Lalibela. We kunnen onze waterzakken gewoon met water uit de kraan vullen, wat wel erg makkelijk is. Na een goed ontbijt (28 birr = ƒ 7,50 voor twee personen) en wat wachten op de truck, vertrekken we om 7:00 uur.
De truck heeft onderin bergplaatsen voor de bagage. Bovenin zijn twintig zitplaatsen met redelijk comfortabele stoelen. In het middenpad staan kratten met frisdrank en bier. Er is ook een kleine koelkast waar die drank gekoeld kan worden en waarin warme tijden de kaas en worst op temperatuur kunnen blijven. De zijkanten zijn open en daardoor heeft de wind vrij spel. Het is dan ook behoorlijk fris als we vertrekken. Er zijn twee chauffeurs, Peter uit Zeeland en Paul uit Nieuw-Zeeland, en een kok, Jonas.
We gaan op weg naar Lalibela. Eerst komen we over een pas van circa 3.200 meter. Als we later op de dag in een gebied komen, waar het lager is (1.500 meter) wordt het meteen een stuk warmer in de truck. De gesteldheid van de weg verschilt nogal. Sommige stukken zijn goed, maar anderen zijn heel slecht.
Na een plaspauze stoppen we in een dorpje om koffie en thee te drinken. Met z'n tweeën komen we in een tent terecht waar we koffie, thee, een stuk cake en een donut nemen. Kosten 2,45 birr (ƒ 0,65). De thee smaakt naar de kardemomthee in Jemen. De flinke laag suiker is wat minder, maar daar moet je in Ethiopië maar aan wennen: het is er standaard om een flinke eetlepel te doen in een klein kopje. We zien verschillende mannen qat eten.
Onderweg wordt de lunch genuttigd: (verse) broodjes en salade (komkommer, tomaat, ui en mayonaise). Erik heeft veel blikken met eten uit Kenia laten importeren, omdat hier erg weinig te krijgen is. Het is er gewoon niet. Ook water zal soms een probleem worden. Het land heeft wat dat betreft grote problemen. De infrastructuur is niet goed, waardoor transport erg moeilijk wordt. Er zijn ook geen opslagmogelijkheden, om als er een overschot is, goederen op te slaan. Als er eten is, eet men daarom alles op. In tijden van droogte (en dus geen eten) is er daarom hongersnood. Men is erg afhankelijk van de regenperiodes.
Meteen na de lunch hebben we onze eerste panne. Er zit een steen tussen de achterwielen, die alleen maar verwijderd kan worden door het wiel er af te halen. Elke (vracht)auto die langs komt, stopt en de chauffeur bemoeit zich ermee. Dit tot grote ergernis van Paul en Peter.
Om 18:00 uur stoppen we voor ons eerste 'bushcamp'. Op het laatste stuk staan heel veel mensen langs de kant van de weg. Iedereen roept, bedelt en zwaait. Ook de volwassenen. Ze zien erg weinig blanken.
Bedelen is hier de nationale sport. Iedereen, maar dan ook iedereen, houdt zijn hand op. Ze komen hard naar de truck gelopen om vooral maar niets te missen van al die zakken geld en pennen die we uit de truck gooien. Give me the pen, give me money, birr, birr. Ons wordt dan ook met klem aangeraden om niemand zomaar iets te geven: voor wat hoort wat. De mensen hebben in de afgelopen tientallen jaren altijd alles gekregen zonder er wat voor te hoeven doen en zijn zich nog niet bewust van het feit, dat dat afgelopen is. (Grappig dat het lokale bier 'Bedele bier' heet. Heel toepasselijk.)
We hebben een vierpersoonstent met z'n tweeën die erg makkelijk op te zetten is. Ze zijn zo hoog, dat we er in kunnen staan. Wat een luxe! Wij kiezen beide voor de 'pakploeg' samen met Rob en Kees. Dat betekent het in- en uitladen van de truck, het opzetten van de tent van Jonas, het graven van een latrine, het schoonmaken van de truck, het inkopen van drank en het aanvullen van water. We vinden dat een prettigere taak dan de 'kookploeg'. Het koken (lees: meehelpen met snijden van groente en fruit) gaat wel, maar het afwassen vinden we een ramp.
's Avonds krijgen we tomatensoep en macaroni met een prutje; fruitsalade toe. Om 9:00 uur gaan we naar bed, want we moeten weer vroeg op.

Zaterdag 18 januariNaar Lalibela

Het blijft 's nachts vrij warm en voor zo'n eerste nacht in de tent slapen we vrij goed. We worden wel een keer wakker geworden van hyena's die aanslaan.
Om 5:30 uur staat er thee en koffie klaar. Daarna worden de tenten ingepakt, ontbijten we en wordt de hele truck volgestouwd. Het is ondertussen licht geworden en om 7:00 uur precies vertrekken we voor weer een lange rijdag. Af en toe maken we een stop onderweg. We moeten drank en brood kopen en er is een hele volle markt. Prachtig om te zien. Ook de kleine dorpjes zijn mooi. Alle mensen lachen en zwaaien ons vrolijk toe.
Terwijl gisteren 's middags de zon ging schijnen, blijft het nu bewolkt en krijgen we zelfs een buitje.
In de dorpjes zien we voor een huisje een paal van zo'n anderhalve meter met daarboven op een leeg conservenblik. Daar is dan thee en koffie te koop. Is het blikje weg, dan is het uitverkocht.
Onderweg zien we grondneushoornvogels en gieren.
Het laatste stuk naar Lalibela is een vrij slechte weg: zo'n kleine tachtig kilometer waar we vierenhalf uur over doen. Het is al donker als we om 20:00 uur aankomen. We zetten snel de tent op in de tuin bij een hotel en gaan daar met z'n allen eten. Eerst wisselen we bij de receptie geld en vervolgens drinken we een lekker pilsje. Erik vertelt wat er de komende dagen zoal te doen zal zijn en 's avonds is er vlakbij een zangceremonie van priesters om de heilige geschriften te eren. In Lalibela staan negen kerken met allemaal heilige geschriften. Die zijn uit de kerken gehaald en zullen de komende dagen teruggebracht worden in processies. Er zijn veel pelgrims die buiten zitten. Binnen staan ongeveer dertig priesters die zingen en op een trommel slaan. Je kunt die tent wel in, maar daar is het vrij vol en warm. Vanaf de zijkant heb je door een spleet een beter beeld. Daar staan we dan ook geruime tijd te kijken.
Om 23:00 uur liggen we in bed, weer ongewassen, omdat het water op is. Met wat lapjes verfrissen we ons een beetje.

Zondag 19 januariLalibela, Timkat

We kunnen uitslapen, want Timkat begint niet zo vroeg.
De hele dag zal vrij bewolkt zijn, even een beetje zon, een paar spetters regen.
De processie zou om 9:00 uur beginnen, maar dat blijkt 12:00 uur te worden. St. Georgkerk in LalibelaSchildering in LalibelaWe regelen 's ochtends meteen een knulletje. Een goede, officiële gids kost z'n 50 birr (ƒ 12,50) p.p., maar voor zo'n jongen is 10 birr met z'n tweeën genoeg. Hij vraagt wel de volle prijs, maar na veel geharrewar worden we het eens over 10 birr. Een schoenendrager (in de kerk mag je geen schoenen aan) hoeven we niet.
We moeten p.p. een kaartje kopen om de kerken te bezoeken (100 birr p.p. en geldig voor achtenveertig uur) en een kaartje voor de video (150 birr). Fotograferen is gratis. Erg vreemd. Veel kerken staan in de steigers en zijn daardoor niet zo goed te zien. Alle kerken zijn uitgehakt en dus niet gebouwd.
's Morgens bekijken we alle kerken. Binnenin is niet zo veel te zien. Soms een paar mensen en een priester. Om een uur of elf gaan we terug naar het beginpunt waar de processie net op gang is gekomen. We zoeken een mooi plekje en hebben goed zicht op de priesters.
Sommigen dragen de heilige geschriften op hun hoofd, anderen hebben paraplu's. Veel vlaggen en veel priesters. Er wordt regelmatig gedanst en gezongen. Het is een groot spektakel. Op sommige plaatsen wordt gestopt en worden dansen uitgevoerd. Er wordt bij gezongen en op de trommel geslagen. Het is erg indrukwekkend. Er zijn duizenden Ethiopische pelgrims.Priester in LalibelaOnze jongen weet alle mooie plekjes, waar we goed zicht hebben en loodst ons daar heen. Het is geweldig.
's Middags bezoeken we nog een aantal andere kerken. In een ervan gaan we naar binnen, waar vers gras op de grond ligt. Daar komt de hele optocht binnen en wordt ook het geschrift gebracht. Er is veel wierook. Buiten de kerk is een groep dansers/zangers die veel bekijks trekt. Dat hebben wij ook van de plaatselijke jeugd die ons vraagt om pennen, geld, snoep, T-shirts, enz. enz.
Goed 15:00 uur zijn we terug op de kampeerplaats en drinken we met wat anderen een paar pilsjes. Het is erg gezellig. We eten wortelen, boontjes en een soort goulash. Het is wat te weinig en er wordt nog een blik bonen in tomatensaus of iets wat er op lijkt, open gemaakt.

Maandag 20 januariNaar Simien Mountains

's Ochtends wandelen we weer naar Lalibela en bekijken nog wat kerken. Ons kaartje is nog geldig, anders zou het wel erg duur worden. We willen graag naar de St. Georgkerk, dat kruis, dat naar beneden is uitgehakt. We zien daar Leliane en Anja die vertellen dat ze de priester net weg hebben zien gaan. Dat vinden we erg jammer. Maar een knulletje in de buurt wil hem wel gaan halen. Die komt inderdaad na zo'n vijf minuten aanzetten en kunnen we alsnog de kerk bezichtigen. Er staan een paar beschilderde doeken en er hangen blauwe gordijnen. We wandelen wat rond en besluiten tegen elven terug naar de camping te gaan. Er zou om 12:00 uur weer een processie komen, maar daar hebben we geen tijd voor. Die zou hetzelfde zijn als gisteren, dus we hebben niet het idee, dat we wat missen.
Het is een warme dag, bijna onbewolkt en we zitten op 2.600 meter. Dat brandt lekker in. Smeren!
Na de lunch pakken we de truck weer in en vertrekken we om 13:30 uur richting Simien Mountains. We rijden de hele middag, maar hebben nu wat meer tijd, zodat we regelmatig een fotostop kunnen maken. Dat is de moeite waard, want de omgeving is erg mooi.
Tegen zessen vinden we een vlak stuk 'gras', pal langs de kant van de weg. We worden bermtoeristen. We zetten snel de tenten op aan de rand van de afgrond en een beetje in de wind. Het is er frisjes, want we zitten ondertussen op 3.500 meter.
's Nachts is er enige consternatie doordat het flink begint te waaien en te regenen. Daardoor waaien de tenten van Jonas, de kok, en van Leliane om. In de regen moeten ze opnieuw opgezet worden. Onze tent lekt alleen aan de onderkant, waardoor alles nat wordt. Vlug doen we onze regenhoezen om de onderkant en de andere tas zetten we op de plastic zak van de tent. Onze bedden vallen mee, doordat de luchtbedjes vrij hoog zijn. We moeten 's nachts alleen zorgen dat de slaapzakken op de bedjes blijven liggen.

Welkom op onze wereldkaart.
Landen waar we geweest zijn worden in het rood aangegeven. Als je er overheen gaat worden ze oranje. Klik je erop dan wordt een korte beschrijving van de betreffende reis (of reizen) met een link daarnaar in dit venster zichtbaar.
Met het scrollwiel van de muis kan ingezoomd worden.

Puerto Rico

Polen

Pakistan

In 1999 trekken we via de Karakorampas, Karimabad, Gilgit, Besham, Miandam, Peshawar naar Islamabad. We bezoeken ook de Khyberpas. Hier de foto's.

Filipijnen

Papoea-Nieuw-Guinea

Peru

In 1998 bezoeken we Peru. We komen in Lima, Paracas N.P., de Ballestas eilanden, Pisco, Nazca, Arequipa, Chivay, Colca Canyon, Cabanaconde, Cusco, Pisac, Urubamba, Ollantaytambo, Machu Picchu, Chiclayo, Cajamarca en Trujillo. De foto's.

Panama

In 2001 bezoeken we Panama. We zijn in Panama-stad, Boquete en Boca del Toro. De foto's.

Oman

Nieuw-Zeeland

In 2014 naar Nieuw Zeeland. We starten in Auckland en maken daarna een rondje over het noordereiland. Daarna steken we over van Wellington naar Picton op het zuidereiland en maken daar ook een rondje.

Nepal

We zijn meerdere keren in Nepal geweest.

 • Voorafgaand aan de reis over land naar Tibet bezoeken we in 1994 Kathmandu en omgeving, met foto's.
 • Terugkerend van deze reis bezoeken we weer Kathmandu en Pokhara.
 • In 1999 gaan we naar Mustang. Mustang kun je alleen te voet bereiken. We wandelen wat af: Beni, Tatopani, Ghasa, Tukuche, Jomsom, Kagbeni, Chele, Geling, Tsarang en Lo Manthang. We bezoeken ook nog even Muktinath. Mooie wandelfoto's.

Noorwegen

Nederland

Nicaragua

In 2001 zijn we in Nicaragua. We bezoeken Ometepe, Granada, Masaya-vulkaan, Managua en León.

Nigeria

Niger

We bezoeken in 2006 Niger. We bezoeken Niamey, Abalak, het Gerewol-festival van de Woodaabe, Teguidda N'Tessoumt, naar Aïrgebergte, Iwelene, Temetvallei, Tchinonaffeden, de Blauwe Bergen, Chiriet, Tchinwadegdeg, Illakane Bergen, Arrakao, Assode, Tchintoulous, Timia en Agadez. Hier de foto's.

Nieuw-Caledonië

Namibië

In 2004 bezoeken we Namibië. We bezoeken Windhoek, Giant's Playground, Keetmanshoop, Fish River Canyon, Naukluft N.P., Namib rand-duinen, Swakopmund, Twyfelfontein, Opuwo, Epupa Falls, Etosha N.P., Bushmanland, Waterberg en Phantom-farm. Hier staan de foto's.

Mozambique

In 2009 zijn we in Mozambique. We komen in Tete, Chicamba, Vilankulo, Benguerra Islands, Inhambane en Tofo. De foto's.

Maleisië

Mexico

In 1990 bezoeken we Mexico. We komen in Mexico-stad, Oaxaca, Monte Albán, Mitla, Chiapas de Corza, Sumidero canyon, San Cristobal de las Casas, Palenque, Tulum, Chitzén Itzá en Mérida. De foto's.

Malawi

In 2009 bezoeken we Malawi. We komen in Lilongwe en Cape Maclear. Hier zijn foto's.

Mauritanië

Mongolië

Op doorreis met de Trans Mongolië Express in 2007 bezoeken we enkele dagen Ulaan Baatar, Erdene-Zoe en Hustain Nuruu N.P.
We zien o.a. Przewalskipaarden. Hier staan foto's.

Myanmar

In 2007 bezochten we Birma en brachten een bezoek aan Yangon, Hp'an, Kyaiktiyo, Toungoo, Kalaw, het Yatsakyi klooster, Pindaya, het Inle-meer, Mandalay, Monywa, Bagan, Pyay, Pathein en Chaung Tha. Dit is de fotogalerij.

Mali

In 2000 bezoeken we Mali. We komen in Bamako, Sikasso, Sevaré, de Dogonvallei, Mopti, met de boot over de Niger via Niafunké en Diré naar Timboektoe, Djenné, Ségou en Kalabougou. De foto's.

Macedonië

Madagascar

We bezoeken Madagaskar in 2001. We bezoeken Antananarivo, Antsirabe, Lac Andraikiba, Ranomafana N.P., Fianarantsoa, Isalo, La Fenêtre, Ifaty, Fort Dauphin, Evatra, Andohahela N.P., Perinet, Ampatibe-meer, Tamatave, Ile St. Marie. Hier de mooie foto's.

Montenegro

In 2012 bezoeken we Montenegro. We bezoeken Kotor en Budvah. De foto's.

Moldavië

Marokko

We bezoeken Marokko in 2002. We bezoeken Meknès, Moulay Idriss, Volubilis, Chefchaouen, Fès, Midelt, Cirque de Jaffar, Erfoud, Erg Chebbi, Gorges du Todra, vallei van de Dadès, Zagora, Tamegroute, Zagora, Aït Benhaddou, Marrakech, Essaouira en Casablanca. Hier staan de foto's.

Libië

Letland

Luxemburg

Litouwen

Lesotho

Liberia

Sri Lanka

Libanon

We bezoeken in 1995 heel kort Libanon, eigenlijk alleen Baalbek. Foto's.

Laos

In de omgeving van Muang Sing maken we een wandeling door verschillende dorpjes voor we in Luang Prabang aankomen. Via het prachtige karstlandschap van Vang Vieng komen we aan in Vientiane, de huidige hoofdstad van Laos. Het verslag uit 2002 met de foto's.

Kazachstan

Koeweit

Zuid-Korea

Zuid Korea is hi-tech en een van de welvarendste landen van Azië. We zijn er in 2007 om het verschil met Noord Korea te proeven. Reisverslag en foto's.

Noord-Korea

Een van de minst toegankelijke landen in de wereld: Een verslag uit Noord Korea, met de foto's in 2007.

Cambodja

In 2004 bezochten we Cambodja. We bezoeken Siem Reap, Angkor, Phnom Penh, Kampot, Bokor N.P., Sihanoukville en Kah Kong. Vergeet de foto's niet.

Kirgizië

In 1999 bezoeken we Kirgizstan (of Kirgizië). We rijden met een truck en bezoeken Osh, het Toktogulmeer, de Ala Belpas, de Susamirrivier, de Karakeche Canyon, het Son Kulmeer en Tash Rabat. Hier de foto's.Truck

Kenia

In 1997 zijn we in Kenia. We bezoeken Nairobi, het Naivasha-meer, Hell's Gate National Park, Masai Mara en we wandelen 5 dagen met de Masai. De foto's. In 2013 trekken we vanuit Ethopië opnieuw door Kenia naar Nairobi. Hieropvolgend gaan we door Kenia naar Oeganda. Twee fotorapportages staan hier en hier.

Japan

Jordanië

We bezoeken Jordanië in 1995. We bezoeken Jerash, Amman, Madaba, Dode zee, King's Highway, Petra, Wadi Rum en Aqaba. Foto's.

Jamaica

Italië

In 2006 gaan we naar de Eolische eilanden en Sicilië. De foto's.

IJsland

In 2003 bezoeken we op IJsland de omgeving van Reykjavik. De foto's.

Iran

Irak

India

Ieder deel van India heeft weer zijn eigen charmes. We zijn naar de volgende plekken geweest.

 • Sikkim. Voorafgaand aan ons bezoek aan Bhutan bezoeken we dit gebied tussen Nepal, Tibet en Bhutan. Hier staan de foto's. (1996)
 • Ladakh. Onder de Himalaya liggen Tibetaanse kloosters en stroomt de Indus. We brengen o.a. een (wandel) bezoek aan de Nubravallei. Ook hier zijn weer foto's van uit 2003.
 • Rajasthan. Land van de maharadja's en hun paleizen. In 2008 bezochten we dit, met het verslag en de foto's.
 • Gujarat (2008). Aansluitend aan voorgaande bezoeken we een onbekend maar mooi deel van India. Festivals, aziatische leeuwen, allemaal in ons verslag en op de foto's.
 • Orissa. In 2009, Puri, Konark, tempels en mooie mensen. Foto's.
 • Assam en Arunachal Pradesh in 2011. Onderdeel van de Seven Sisters: Itanager, Chiputa, Ziro, het Myoko-festival, Daporijo, Along, Pashigat, Dibrugarh. Foto's.
 • Nagaland, ook in 2011. Kohima, Mon (met het Aoleang Monyu-festival), Mokokchung. En de foto's.

Israël

Ierland

Indonesië

Indonesië is groot genoeg om meerdere keren naartoe te gaan. Dit waren onze reizen:

Hongarije

Haïti

Kroatië

In 2012 bezoeken we Kroatië. We bezoeken Sukosan, varen van daaruit met een zeilboot een rondje voor de kust, Zadar, Bilice, Novigrad, Krka N.P., Šibenik, Trogir, Split en Dubrovnik. Foto's.

Honduras

In 2001 komen we door Honduras. We bezoeken Tegucigalpa, La Tigra, La Ceiba, Roatán en Copán. De foto's.

Guyana

Guinee-Bissau

Guatemala

 • We zijn in 1990 in Guatemala. We bezoeken Huehuetenango, Chichicastenango, Panajachel, het Atitlán-meer, Antigua, Pacaya vulkaan, Puerto Barrios, Livingstone, Flores, Tikal. Hier staan de foto's.
 • In 2001 komen we nog een keer door het land. We reizen dan vanuit Honduras langs de kust naar Panajachel, het Meer van Atitlán, Sololá en Antigua. De foto's.

Griekenland

 • In 1996 bezoeken we de Cyladen. We bezoeken Kythnos, Sifnos, Santorini, Naxos, Paros, en Kreta. De foto's.
 • We bezoeken Epiros in 2000. We komen in Ano Pedina, de Vikoskloof, Monodendri, Megálo en Mikró Papingo, Metsovo, Meteora, Levkas en Parga. De foto's.
 • In 2011 bezoeken we de Peloponnesos: Rafina, Mycene, Nafplion, Epidaurus, Gerolimenas, Kardamyli, Xirokamba en Dimitsana. De foto's.
 • In 2013 bezoeken we Andros, Tinos en Syros. De foto's.

Equatoriaal-Guinee

Guinee

Gambia

Groenland

Ghana

Georgië

Verenigd Koninkrijk

Gabon

Frankrijk

Falklandeilanden

Fiji

Finland

Ethiopië

We bezoeken in 1997 Ethiopië Addis Abeba, Lalibela tijdens Timkat, de Simien Mountains, Gondar, Bahir Dar, de Blauwe Nijl, Awash Nationaal Park, Lake Langano, Arba Minch, Konso, Turmi, Hamar, Key Afar, Jinka, Mago Nationaal Park en Bale Mountains. De foto's. In 2013 komen we terug voor nogmaals het zuidelijk deel. Ook hier zijn foto's van.

Spanje

Eritrea

Egypte

In 1986 is onze eerste verre reis naar Egypte. We bezoeken Caïro, El Fajoem, Luxor, Assoean, Abu Simbel, met een felluka de Nijl af, Dendera, Safaga, Hurghada, Sinaï, Catherinaklooster, Sakkarah, Chefren en Gizeh. Hier wat foto's.

Estland

Ecuador

In 1992 bezoeken we Ecuador en de Gálapagos eilanden. We bezoeken Quito, Otavalo, Cotopaxi, Cuenca, Ingapirca, Riobamba, Chimborazo, Baños, Rio Napo, Ibarra, San Pablo, San Lorenzo, Atacames en Saquisilí.
Op  de Galápagos doen we de volgend eilanden aan: Baltra, Santa Cruz, Floreana, Española, San Cristobal, Sante Fe, Plaza Sur, Rábida, Santiago, Bartelomé en North Seymour. De foto's.

Algerije

Dominicaanse Republiek

Denemarken

Djibouti

Duitsland

Tsjechië

Cyprus

Cuba

We bezoeken Cuba in 2005. We komen in Havana, Soroa, (Valle de) Viñales, Trinidad, Sierra Escambray, Sierra Maestra, Villa Santo Domingo, Comandancia, Santiago, Baracoa, El Yunque en Holguin. De foto's.

Costa Rica

 • In 1995 bezoeken Costa Rica. We komen in San José, de vulkaan Poás, Tortuguero N.P., La Fortuna, Rincón de la Vieja N.P., Liberia, Palo Verde N.P., Monteverde, San Gerardo de Rivas, de Chirripó, Golfito, Jiménez, Corcovado N.P., Quepos en Manuel Antonio N.P. De foto's.
 • In 2001 zijn we nogmaals in Costa Rica. We bezoeken dan Puerto Viejo, Fortuna, Caño Negro en Rincón de la Vieja N.P. De foto's.

Colombia

Op de terugweg vanuit Ecuador zijn we één nacht in Bogotá.

China

Kameroen

Chili

 • We zijn in 2005 in Chili. We bezoeken San Pedro de Atacama, Santiago, Paaseiland, Pucón, N.P. Huerquehue, Puerto Varas, Puerto Natales, N.P. Torres del Paine en Punta Arenas. De foto's.
 • Tijdens onze reis naar Bolivië komen we nog terug in Santiago en San Pedro de Atacama. De foto's.

Ivoorkust

Door slecht weer zitten we één nacht in Abidjan.

Zwitserland

Congo-Brazzaville

Centraal-Afrikaanse Republiek

Congo-Kinshasa

Canada

Belize

Wit-Rusland

Botswana

We bezoeken Botswana twee keer.

 • Eerst in 1993 in combinatie met Zimbabwe. We bezoeken dan de Kalahari-woestijn, Maun, de Okavangko Delta en Chobe. De foto's.
 • In 2009 bezoeken we nogmaals Botswana. We gaan dan naar het Khama Rhino Sanctuary, Maun, de Okavango Delta, Moreni Game Reserve, Savuti (in Chobe N.P., en Masane. Hier staan de foto's.

Bhutan

In 1996 naar Bhutan. We komen in Thimphu, Simtokha-dzong, Chimmy Lakang, Punakha-dzong, Wangdiphodrang, Tashicho-dzong, Paro en het Taktsangklooster (Tijgernest). Hier staan de foto's.

Bahama's

Brazilië

In 2006 bezoeken we Brazilië. We komen in Rio de Janeiro, Búzios, Foz do Iguaçu. Later in deze reis komen we nog in Paratý. De foto's.

Bolivia

We zijn in 2011 in Bolivia. We bezoeken Salar de Uyuni, Potosí, Sucre, Tarabuco, Villa Serrano, La Higuera, Samaipata, La Paz, Rurrenabaque, Madidi N.P. en Copacabana. De foto's.

Brunei

Benin

Burundi

Bulgarije

Burkina Faso

België

Bangladesh

Op doorreis vanuit Nepal zijn we slechts één nacht in Dacca.

Bosnië en Herzegovina

In 2012 bezoeken we Bosnië en Herzegovina. We bezoeken Pocitelj en Mostar. Hier staan wat foto's.

Azerbeidzjan

Australië

We zijn in eind 2013, begin 2014 in Australië. We bezoeken het Red Centre en trekken over land van Sydney naar Melbourne en bezoeken vervolgens Tasmanië.

Oostenrijk

Argentinië

We hoppen een paar keer tussen Argentinië en buurland Chili. We komen in Buenos Aires, Puerto Madryn, Peninsula Valdés, Punta Tombo, Mendoza, San Augustin de Valle Fertil, Valle de La Luna N.P., Talampaya N.P., San Fernando del Valle de Catamarca, Tafi del Valle, Cafayate, San Lorenzo, Quebrada de Humahuaca, Tilcara, Salta, Bariloche, El Calafate, El Chaltén, Fitz Roy, Perito Moreno, Upsala-gletsjer, Ushuaia en N.P. Tierra del Fuego. De foto's.

Angola

Armenië

Albanië

Afghanistan

Verenigde Arabische Emiraten

Palestijnse Autoriteit

Portugal

In 2004 bezoeken we tijdens het EK voetbal Portugal. We bezoeken Vila Cova de Alva, Porto, Serra da Estrela, Carvoeiro, Evora, Faro, Cascais en Lissabon. De foto's.

Paraguay

We zijn in 2005 in Paraguay. We bezoeken Asunción. De foto's.

Qatar

Roemenië

Servië

Rusland

De reis begint in RUSLAND met een bezoek aan St. Petersburg en Moskou. Dan stappen we op de 'legendarische' Trans Mongolië Express die ons in vier dagen door Rusland en Siberië naar Ulaan Baatar brengt. Hier ons verslag en fotogalerij uit 2002.

Rwanda

Saoedi-Arabië

Salomonseilanden

Soedan

Zweden

Slovenië

Slowakije

Sierra Leone

Senegal

Somalië

Suriname

We zijn in 2010 in Suriname. We zijn er in Paramaribo, Nieuw Nickerie, Bigi Pan, Domburg, Jodensavanne, Brownsberg, Brokopondostuwmeer, plantage Peperpot, Frederiksdorp en Kabalebo. De foto's.

Zuid Soedan

El Salvador

Syrië

We bezoeken in 1995 Syrië en bezoeken Damascus, Palmyra, Deir es Zor, Aleppo, Calaat Sam'aan, Ebla, Latakia, Arwad, Hama, Maaloula en Bosra. Hier de foto's.

Swaziland

Tsjaad

Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden

Togo

Thailand

 • In 1989 bezoeken we Ayuthaya, Nakorn Nayok, Khon Kaen, That Phanom, Nong Khai, Loei, Phu Hin Runh Kla N.P., Phitsanuloke, Chiang Mai, een vierdaagse wandeltrek in de Gouden Driehoek, River Kwai en uiteraard Bangkok. Een verslag en foto's.
 • Aan het eind van onze grote rondreis in 2020 reizen we met de trein van Laos naar Koh Samed en terug naar Bangkok.

Tajikistan

Oost-Timor

Turkmenistan

Tunesië

Turkije

Turkije bezoeken we in 1987. We bezoeken Ankara, Hattusas, Trabzon, het Sumela-klooster, Çayeli, Barhal, Kars, Dogubayazit, Van, Nemrut Dagi, Diyarbakir, Harran, Urfa, de Nemrut Dagi, Cappedocië, Konya, Aspendos, Mira, Kaunos, Aphrodisias, Efeze, Milete, Didyma, Bergama, Troje en Istanbul. Foto's.

Trinidad en Tobago

Taiwan

Tanzania

In 1997 bezoeken we Tanzania. We komen in Arusha, Moshi en beklimmen de Kilimanjaro. Hier de foto's. In 2013 komen we terug als we vanuit Oeganda naar Dar es Salam en Mafia reizen. Hier zijn deze foto's.

Oekraïne

Oeganda

In 2003 bezoeken we Oegangda. We zijn in Kampala, Jinja, Kibale Forest, Bigodi swamp, Queen Elisabeth N.P., Lake Mburo N.P., Lake Bunyonyi, Bwindi, Kisoro, Murchison Falls N.P. en Bukassa island (Ssese-eiland). Hier staan de foto's. In 2013 komen we terug in een reis die ons vanaf Kenia via Oeganda naar Tanzania brengt. Hier staan de foto's.

Verenigde Staten

In 1995 bezoeken we de Verenigde Staten. We bezoeken Bozeman, Yellowstone National Park, Grand Teton, Dinosaur N.P., Arches N.P., Monument Valley, Grand Canyon, Bryce Canyon N.P., Zion N.P., Las Vegas, Death Valley, Sequoia N.P., Yosemite N.P., San Francisco, Monterey, Lompoc, Santa Barbara, Santa Monica, Malibu, Los Angeles, Anaheim, Disneyland en Hollywood. De foto's.

Uruguay

We bezoeken Uryuguay in 2005. We zijn in Montevideo en Colonia. De foto's.

Oezbekistan

In 1999 bezoeken we in Oezbekistan de steden Tasjkent, Samarkand, Buchara en Fergana. Hier staan foto's.

Venezuela

Vietnam

In Noordelijk Vietnam maken we een boottocht langs het karstgebergte in Halong Baai. In de omgeving van Sa Pa maken we een tweedaagse wandeling langs minderhedendorpen. We bezoeken de weekmarkten van Can Cau en Bac Ha. Het verslag en de foto's uit 2002.

Vanuatu

Jemen

In 1994 bezoeken we Jemen. We bezoeken Sana'a, At Tawila, Al Mahwit, Wadi Dhahr, Shibam, Kaukaban, Sada, Suq At Talh, Manacha, Khamis, Al Hodeidah, Al Kocha, Taïz, Al Janad, Jibla, Aden, Wadi Hadramaut, Seiyun, Shibam, Tarim en Marib. Hier foto's.

Zuid-Afrika

 • Op de laatste dag van ons bezoek aan Namibië in 2004 bezoeken we Kaapstad.
 • Bij het begin van ons 'rondje om Zimbabwe' in 2009 zijn we in Johannesburg.
 • Aan het einde van datzelfde rondje bezoeken we Kruger Park. Hier de foto's.

Zambia

Tijdens ons 'rondje om Zimbabwe' in 2009 bezoeken we Zambia. We bezoeken Livingstone (Victoria falls), Lake Kariba, Lower Zambezi vallei, Lusaka, Luangwa Bridge en South Luangwa NP. Hier staan de foto's.

Zimbabwe

In 1993 bezoeken we Zimbabwe. We komen in Harare, Vumba, de Great Zimbabwe Ruïns, Matopo Nationaal Park, Bulawayo, Hwange park, de Victoria-watervallen, Kariba en een kanotocht op de Zambezi-rivier. Hier stan foto's.

Noord Cyprus

Kosovo

Westelijke Sahara

Somalië

Singapore

In 1988 zijn we ruim een dag in Singapore.

Antarctica

We bezoeken Antarctica in 2005. We steken met de bark Europa de Drake Passage over en gaan naar de Aitcho Islands, het Halfmoon-eiland, Hannah Point op het eiland Livingstone, Deception Island, Trinity Island, Enterprise Island, Paradise Harbour, Lemaire Channel, Argentina Islands, Petermann Island, Port Lockroy en Melchior Islands. De mooie foto's.

ABC eilanden

Geen verslag.